sobota 26. března 2016

Kynutý mazanec

Pokud hledáte recept na mazanec, který je pěkně hutný, žádná nadýchaná pěna a na plechu se vám nerozjede do placky, ale zůstane krásně vysoký, tenhle podle Romana Vaňka je ten pravý. Peču ho pravidelně a vždycky se povedl. Jen je sázka do loterie, jak dlouho bude kynout. Někdy stačí hodina, jindy dvě a loni jsem potřebovala hodiny tři.



pátek 25. března 2016

Velikonoční beránek z mrkvového těsta

Asi před třemi roky mi moje maminka dala krásnou keramickou formu na velkého berana, ve které jsme doma vždycky pekli tátu berana (pak se ještě pekl do středí formy máma-beran  a dva mini beránci za mě a bráchu). Loni jsme do formy zkoušela dát tvarohové těsto (shodné s tvarohovou bábovkou) - beránek byl moc dobrý, ale šel obtížně vyklopit a hlavně díky hutnosti těsta nevystoupal pořádně do víka a nevytvořila se mu ta krásná záda. Letos jsem dumala, jaké těsto vyzkouším - klasické olejové nebo šlehačkové mě příliš neoslovuje. A tak jsem lehce oprášila recept na mrkvový dort, upravila množství i skladbu surovin a na světě byl beránek z mrkvového těsta - dobrý, vláčný a má nádherně vyrýsovaná záda:o)



pondělí 21. března 2016

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Když se řeknou buchtičky s krémem, vybaví se mi příběh, který vypráví maminka mého muže - když byly v jídelně buchtičky, nafasovala se do kuchyně flašku rumu. V krému ho bylo cítit jen velmi málo, zato kuchař byl zlitý pod obraz:o) Tak u nás doma se do krému rum nedává, ale ne proto, že bych ho snad s chutí upíjela, spíš raději dávám přednost chuti vanilky, kterou by rum přebil.



neděle 20. března 2016

Malinový ombré dort

Na každý svátek a narozeniny v naší rodině se těším, je to totiž důvod k upečení dortu a každý dort je pro mě tak trochu výzva - vymyslet něco nového a přitom dobře vypadajícího a hlavně chutného.
Včera jsme oslavovali dcery svátek a já po dlouhém váhání nakonec vyrobila malinový ombré dort. Barvený je malinami, žádná barviva, ale těch malin padlo půl kila (plus vanička čerstvých na ozdobu). Ale dort je moc dobrý, krém díky malinám nakyslý a osvěžující, ideální volba i na léto.

Místo malin nebude problém použít borůvky (těch bude stačit tak 300 g), jahody nebo lesní či zahradní směs. 




pátek 18. března 2016

Švýcarky / Švédské skořicové bulky

Na střední škole jsem milovala skořicové pečivo zabalené do šneků, kterým se říkalo švýcarky. Byly krásně vláčné a plné skořicové náplně. Dneska už na ně nemohu narazit a když, náplň je hodně ošizená a to těsto taky není nic moc. Když jsem prvně ochutnala tyhle zamotance, vrátila jsem se do dětství - měkkoučké, nadýchané a skořice všude, kam se podíváš. Při odpolední kávě byl uchvácen manžel i obě děti.

Recept, ze kterého jsem vycházela, je prapůvodně švédský (proto ten název "švédské skořicové bulky"), ale mně tohle pečivo tak silně připomíná ony švýcarky, tak jsem nechala v názvu obojí - ač  na první pohled to takhle u sebe vypadá trochu divně:o) Za navedení správným směrem děkuji Magdě :o)



pondělí 14. března 2016

Smetanovo-tvarohový dort s dětskými piškoty

Dort z dětských piškotů zná téměř každý z nás ze svého dětství. Jde o nepečenou dobrotu, kterou drží pohromadě nacucané piškoty a krém může být libovolný - z pudinku, tvarohu a smetany nebo třeba svařených jablek (a trochy škrobu). Původně jsem ani nechtěla dávat recept, protože jsem myslela, že ho přeci každý zná, ale prý ne:o) Tak se o něj dělím.

Mascarpone a šlehačku lze zaměnit za další balení tučného tvarohu, akorát krém bude méně držet a dort je lepší chladit přes noc (4 hodiny by mu nemusely stačit na ztuhnutí). Ale ztuhne, nemusíte se bát, když jsem byla malá, tak jsme o mascarpone nevěděli a dorty přesto vyráběli:o)










čtvrtek 10. března 2016

Jablečný páj


Když se řekne apple-pie, představím si přesně tenhle koláč. Dvě vrstvy neutrálního těsta a mezi tím směs jablek, cukru a koření. Ideální do sychravého počasí, které teď vládne a navíc suroviny máte skoro vždy doma:o) Dá se jíst teplý i studený.
Recept tu mám už delší dobu, ale potřeboval přefotit a obnovit, protože prostě stojí za to:o)
Pokud vám chutná náplň, ale těsto je na vás moc kalorické, můžete udělat o trochu dietnější variantu - mřížkový jablečný páj
Původní množství těsta je na větší koláčovou formu (aspoň 30 cm v průměru) a vždycky mi dost těsta zbývalo, protože já mám formu asi 27 cm. Tak jsem se konečně dostala k tomu upravit maličko poměry a už je v receptu i množství surovin na menší formu, aby těsto nezbývalo.

A pokud máte doma velké množství hrušek, klidně je dejte do tohohle koláče půl napůl s jablky. I s nimi je koláč naprosto úžasný.