neděle 20. března 2016

Malinový ombré dort

Na každý svátek a narozeniny v naší rodině se těším, je to totiž důvod k upečení dortu a každý dort je pro mě tak trochu výzva - vymyslet něco nového a přitom dobře vypadajícího a hlavně chutného.
Včera jsme oslavovali dcery svátek a já po dlouhém váhání nakonec vyrobila malinový ombré dort. Barvený je malinami, žádná barviva, ale těch malin padlo půl kila (plus vanička čerstvých na ozdobu). Ale dort je moc dobrý, krém díky malinám nakyslý a osvěžující, ideální volba i na léto.

Místo malin nebude problém použít borůvky (těch bude stačit tak 300 g), jahody nebo lesní či zahradní směs. 





Korpus

Každé patro se peče zvlášť, proto je rozpis napsaný na 1 korpus. Já pekla 5 plátů, chcete-li stejný dort, vynásobte množství surovin pěti a pak těsto rozdělte na pětiny a pečte zvlášť (resp. v horkovzdušné troubě můžete péct tolik plátů, kolik plechů se do ní vejde naráz).

Na jeden plát těsta
40 g másla
50 g cukru krupice
1 vejce
100 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
troška vanilkového extraktu
----------------------------------------------
Máslo necháme povolit. Poté ho vložíme do mísy s cukrem a vyšleháme do světlé pěny. Zašleháme vejce a následně vanilkový extrat. Mouku smícháme s práškem do pečiva a zašleháme do máslového těsta. Těsto je poměrně hutné, konzistenčně asi jako třené těsto na stříkané cukroví. 

Troubu  rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Na pečící papír si obkreslíme dortovou obruč o průměru 22 cm (nebo vemte tu, kterou máte doma a má max. 23 cm), papír obrátíme (tužkou dolů, aby se tuha neobtiskla na korpus) a položíme na plech. Do středu umístíme těsto (množství na jeden plát) a špachtlí ho rovnoměrně rozetřeme na celý kruh - lehce přetáhneme, aby byl plát maličko větší než požadovaný průměr.

Pečeme v rozpálené troubě 8-10 minut dozlatova. Necháme zcela vychladnout.

Malinové pyré

500 g malin (použila jsem mražené)
70 g cukru krupice
20 g kukuřicného škrobu
-----------------------------------------------
Maliny a cukr vložíme do hrnce se silným dnem, postavíme na sporák a vaříme asi 15 minut. Směs by se měla lehce zredukovat. Hrnec odstavíme a směs přepasírujeme (zbavíme se tím semínek) - zůstane nám asi 200 g relativně řídké omáčky. Omáčku necháme zchladnout na pokojovou teplotu.

Do zchladlé omáčky přimícháme škrob, postavíme opět na sporák, mícháme metličkou, aby se rozbily všechny případné hrudky. Povaříme do zhoustnutí - pyré bude mít konzistenci velmi hustého pudinku - takovou konzistenci potřebujeme, aby maliny nenaředily krém.

Pudink zakryjeme folií tak, aby se folie dotýkala hladiny a necháme zcela vychladnout.

Krém

500 g mascarpone
300 g smetany ke šlehání
100 g cukru moučka
250 g tučného tvarohu ve vaničce (může být i krémový sýr)
1 lžička vanilkového extraktu
-----------------------------------------------------------------------------
Mascarpone a smetanu (které byly vychlazeny na stejnou teplotu) vložíme do mísy, přidáme cukr a začneme šlehat na nižší otáčky. Asi minutu šleháním promícháváme, pak zvýšíme otáčky a během asi tří minut vyšleháme pevný krém - metlička nechává v krému stopy a tvoří se špičky.

Po lžičkách zašleháme i tvaroh a nakonec vanilkový extrakt.

Připravíme si 5 misek.

Do 1. misky odendáme 250 g krému (bílého).

Do zbytku krému v míse přidáme čtvrtinu malinového pyré a pečlivě prošleháme, aby nikde nebyly růžové hrudky. Do 2. misky dáme 250 g tohoto krému (světle růžového).

Do zbytku krému opět přidáme čtvrtinu malinového pyré, pečlivě prošleháme a vznikne o tón tmavší růžový krém. Do 3. misky dáme 250 g růžového krému.

Do zbytku krému opět přidáme čtvrtinu malinového pyré, prošleháme a do 4. misky odendáme 250 g tohoto krému.

Do zbylého krému přimícháme poslední čtvrtinu malinového pyré, prošleháme a přemístíme do 5. misky.

Nyní máme pět misek s krémem - od bílé barvy, přes světle růžovou a každá další mistička o tón tmavší barvu až do sytě růžového odstínu. 

Sestavení dortu

-----------------------------

všechny korpusy si pomocí dortové obruče ořízeneme do přesného rozměru (odřezky nevyhazujte, jsou dobré i jen tak:o)). Pokud je některý plát hodně vyboulený, ořízneme ho nožem do roviny.

Na servírovací tác doprostřed namažeme asi lžičku bílého krému, položíme první plát těsta a kolem něj dáme dortovou obruč (takže máme na tácu obruč a dno tvoří první plát těsta). Na korpus namažeme nejtmavší krém, zakryjeme druhým plátem, natřeme o stupeň světlejším krémem a takto až do posledního plátu a skládání zakončíme bílým krémem. Pokud se vám dort na výšku do obruče nevejde, nevadí. Já jsem končila světle růžovým krém, zakryla jsem dort posledním plátem korpusu, nechala vychladit a bílý krém pak namazala až po odstranění obruče (viz níže).

Vložíme do lednice a necháme alespoň 3 hodiny chladit.

Dort vyndáme z lednice, boky objedeme opatrně nožem, povolíme obruč a opatrně jí sudáme z dortu. Případné nerovnosti upravíme stěrkou (na bocích i vršku). 

Čokoládová poleva

70 g vysokoprocentní čokolády
70 g smetany ke šlehání
cukr moučka dle chuti
---------------------------------------------
Smetanu přivedeme k varu, ihned stáhneme z ohně a nalámeme do ní čokoládu, mícháme do rozpuštění. V tuhle chvíli se může stát, že se čokoláda trochu srazí (udělá se v ní krupička) - stačí přidat lžící smetany a rozmíchat do hladka, případně ještě druhou lžíci. Dochutíme cukrem (já použíla 84% čokoládu, takže jsem přidávala asi 2 zarovnané lžíce cukru, aby byla poleva hořko-sladká) a opět postavíme na mírný plamen, mícháme a zahříváme tak, aby poleva byla hodně tekutá, ale zároveň v ní šel asi vteřinu podržet prst (nevaříme).

Dort vyndáme z lednice a čokoládu na něj ihned nalijeme a stěrkou rozetřeme po celém vršku - na několika místech jí schválně natřeme přes okraj a necháme stéct. Pracujeme velmi rychle, protože poleva dost rychle tuhne a pak dělá neplechu. 

Ozdobíme ovocem, které jsme si asi na 10 minut lehce zasypali cukrem (pustí tak přebytečnou šťávu a zakonzervuje se) a necháme naposledy vychladit (stačí už jen hodina) a můžeme servírovat.



Zdroj: recept na korpus z časopisu Gurmet červen/2015 - duhový dort (já dorpusy nebarvila)

38 komentářů:

  1. Marcelo,tak to je výzva!Zkusim,ale až bude období malin,snad se mi požadované množství urodi;-)Já včera pekla kynute koláče.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já nemám zahradu s malinami, tak bych stejně musela kupovat a ty mražené vyjdou skoro levněji než čerstvé v sezoně:o) Kdybych měla zahrádku, to by byla jiná:o) Tak ať se povede, v létě bude tenhle dort skvělý!

      Vymazat
  2. Moc krásný, maliny milujeme. Jindra

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý večer paní Marcelko. :) Dnes jsme s tímto dortem oslavili narozeniny mé dcerky. Totálně geniální dort, který všem chutnal a všichni ho snědli s chutí. Děkuji za skvělý recept. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, zkouším péct tenhle skvěle vypadající dort, zatím jde vše podle plánu, ale krém mi bohužel nechce moc zhoustnout..není vůbec pevný, je tekutý..dělala jsem vše podle vašeho návodu.Nemáte pro mě nějakou radu? děkuji za každou :) Aneta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak dlouho jste krem (mascarpone a slehacku s cukrem) slehala? Napada me jen, ze bude neni vyslehany a nebo je preslehany. Ja ho sleham obvykle tak 3 minuty nez je krasne pevny...

      Vymazat
    2. no celkově asi 4min. ale chyba bude asi vtom že jedno mascarpone bylo tuhé a druhé řidší(nebyla to stejná značka).Akorát nevím jak to mám napravit, uvidím jak to bude vypadat ráno. Kdyžtak zkusím ještě přidat tvaroh. A myslíte že kdyby se přece nepovedlo tak můžu nanášet tekutý krém?

      Vymazat
    3. Tekuty krem urcite nedavejte, to by se mohlo cele rozpadnout. Jestli krem.neztuhne ani v lednici, pridejte do nej zelatinovy ztuzovac - dela ho dr. Oetker a pouziva se za studena do tekutejsich kremu.

      Vymazat
    4. ty krémy jsou fakt můj kámen úrazu :D ten ztužovač bohužel nemám a dort musím ráno dodělat, tak snad se mi to nějak povede..děkuji za odpovědi :)

      Vymazat
  5. Dobrý den, myslíte, že by se dal potáhnout. Předpokládám, že jedině pokud by se omazal máslovým krémem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, bude se muset omazat máslovým krémem. Každopádně po potažení se ztrácí ten ombré efekt...

      Vymazat
  6. Dobrý den,
    šel by prosím vás do krému místo mascarpone dát tvaroh, a případně, zda by šly pláty místo na plechu péct rovnou v dortové formě, nebo to nedoporučujete? Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. místo mascarpone bych tvaroh nedávala, krém nebude tak pevný.
      A pláty je potřeba péct každý zvlášť, ono je to těsto trochu jiné než klasický piškot a šlo by jen obtížně prokrajovat.

      Vymazat
    2. ani kdyby to byl ten baleny tvaroh a ne vanickovy? jinak dekuji za doporuceni :)

      Vymazat
    3. Já bych při použití tvarohu místo mascarpone udělala spíš krém, kde je i máslo (něco jako míša řezy). S tvarohem v alobalu nemám tolik zkušeností, do krému jsem ho nedávala nikdy, takže bohužel moc neporadím:o/

      Vymazat
    4. myslite vylozene zkusit krem na misa rezy-tvaroh,maslo,cukr, nebo tam pridat i tu smetanu ke slehani? ja bohuzel u nas nemam moznost mascarpone sehnat no :(

      Vymazat
    5. jen tvaroh, máslo a cukr. S vyšelhanou smetanou + tvarohem mám zkušenost, že ten krém je spíš do skleničky a udělat z něj pohár, sám o sobě není dost pevný.
      Nemáte nikde v okolí Lidl? Tam mascarpone mají a dokonce poměrně levné a dobré.

      Vymazat
    6. dekuji moc, pripadne se zeptam nekoho znamyho, zda by nedovezl :)

      Vymazat
  7. Dobrý den, včera jsem si upekla korpusy, ale jsou tenčí než na obrázku, hrbate a tvrde. Trene těsto jsem nikdy nepekla, tak nevím, jestli to není špatně.Nejsem si jista, jestli to po namazani dostatečne zmekne.. Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hrbolaté a tvrdší (křupavější) než klasický piškot to je.. Nesmí to být tedy jak beton, to by byly pláty přepečené. Ale po pořádném rozležení by to mělo být vláčné tak jako tak. Určitě se povede:o)

      Vymazat
    2. Povedl, chutove dokonalý, jen jsem ho musela okolo naskladat piskoty, protože nebyl pekny. Takže ombre bylo po rozkrojeni.
      Každopádně bezva recept, zase někdy upeču a budu pilovat...��

      Vymazat
  8. Dobrý den,

    o kolik mám, prosím, navýšit suroviny, abych mohla udělat tento dort do formy 28 cm? Zhruba o polovinu? Děkuji, Martina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jestli dobře počítám, tak objem tohole dortu vs. dortu do formy 28 cm je 1,6 násobek. Takže by mělo stačit navýšit vše o polovinu (včetně surovin na korpus, ale upečte jen 5 plátů ze surovin asi ze 7 nebo 8 vajec).

      Vymazat
  9. Přemýšlím, že zkusím dát nahoru místo čokolády malinovo-borůvkové zrcadlo...to by taky šlo, ne? Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...ale pak bych asi šla barevně naopak, tj. na vrch nejtmavší krém, protože by mi to zrcadlo zbytečně obarvilo ten bílý krém. K.

      Vymazat
  10. Práve som dorobila čučoriedkovú verziu..mala som len 378g ale úplne to stačilo, už tá prvá vrstva bola hodne tmavá....ale inak paráda, krém super...hubu mám fialovú jak som oblizovala varechu....urobila som len tri farebné vrstvy a obyčajnú piškótu zo 6 vajec do formy 23cm, tak dúfam že bude chutiť...ďakujem za recept

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den, o víkendu máme oslavu a chci péct váš dort! Malá má tři roky, no a nejradši má Ariel, takže aby nebyla zklamaná, musím bohužel dort potáhnout. Ale chci, aby dort vypadal po rozkrojení krásně, což tenhle určitě bude (když se podaří). Potřebovala bych poradit. Chci si to tvoření nějak rozplánovat. Těsto chci udělat z míša dortu co tu máte, ale bez kakaa. (míša dort jsem dělala a měl ohromný úspěch, tak bych chtěla s korpusem vsadit na jistotu). Čím byste pak doporučila dort potřít, aby na něj dobře přilnula potahovací hmota? Můžu dort upéct už ve čtvrtek a potáhnout až v pátek? (když oslava bude v sobotu)? Nebo to mám všechno udělat až v pátek?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, komentář jsem nějak přehlédla. Doufám, že se dort i oslava vyvedly. Já bych osobně pekla a promazala ve čtvrtek večer, potáhla v pátek večer a to by do sobotní oslavy vše vydrželo a krásně se proloželo. Potahované dorty musí být namazány tenkou vrstvou máslového krému, aby krémy z mascarpone, tvarohu a podobně nerozmočily potahovou hmotu.

      Vymazat
  12. Vynikajici dort 👍👏👍dekujeme🌸🌺🌸

    OdpovědětVymazat
  13. Musím poděkovat za skvělý recept. Dělali jsme s borůvkami, dort jsem neměla tak krásný jako vy - nepodařilo se mi tak precizně ořezat jednotlivé pláty těsta a už vůbec ne mezi ně zarovnat vrstvy krému, ale to natrénuju, protože určitě tenhle skvost budeme péct častěji. Moc se mi líbí, že není přeslazený, byl příjemně svěží, jemný....a po rozkrojení vypadal hezky i v mém podání .-)

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den, mám dotaz. Jelikož se mi nikdy nepovedlo vymíchat mascarpone se šlehačkou v tuhy krem, mam obavy, ze se mi krem nepovede a bohužel mam jen jeden pokus, protože oslavu mame zítra :(. Napadlo mne tedy zmenit postup a poradi ingredienci, ale rada bych od vas slyšela názor, zda se to takto povede - nejprve bych smíchala tvaroh a mascarpone a pak do kreme zapracovala jiz vyšlehanou slehacku - postup s malinovym pyre zachovam stejny dle receptu. dekuji za odpoved

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. takový postup je naprosto v pořádku, jen je pomalejší, než to, co dělám já. Ale jestli se vám nedaří vyšlehat mascarone a smetanu, pak je to jistější dělat odděleně.
      Ať se dort podaří!

      Vymazat
    2. děkuju moc za rychlou odpověď, pošlu vám pak info jak dost dopadl :)

      Vymazat
  15. Marcelko, půjde mi z toho korpusu vykrajovat? Chtěla bych udělat semifreda...díky Táňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pujde, ale mozna se tak male tvary budou lamat:-( ta velka kola sla vykrajovat hezky...

      Vymazat
    2. Já si říkám, ze to asi nejdřív promažu a pak budu vykrajovat možná...budu to muset zkusit nanečisto asi

      Vymazat