čtvrtek 10. března 2016

Jablečný páj


Když se řekne apple-pie, představím si přesně tenhle koláč. Dvě vrstvy neutrálního těsta a mezi tím směs jablek, cukru a koření. Ideální do sychravého počasí, které teď vládne a navíc suroviny máte skoro vždy doma:o) Dá se jíst teplý i studený.
Recept tu mám už delší dobu, ale potřeboval přefotit a obnovit, protože prostě stojí za to:o)
Pokud vám chutná náplň, ale těsto je na vás moc kalorické, můžete udělat o trochu dietnější variantu - mřížkový jablečný páj
Původní množství těsta je na větší koláčovou formu (aspoň 30 cm v průměru) a vždycky mi dost těsta zbývalo, protože já mám formu asi 27 cm. Tak jsem se konečně dostala k tomu upravit maličko poměry a už je v receptu i množství surovin na menší formu, aby těsto nezbývalo.

A pokud máte doma velké množství hrušek, klidně je dejte do tohohle koláče půl napůl s jablky. I s nimi je koláč naprosto úžasný. 



(recept z kuchařky R. Baugnietové 500 koláče a dortíky)

Těsto na formu 30 cm  (v závorce úprava na formu  27 cm):

300 g hladké mouky (250 g)
špetka soli
230 g vychlazeného másla (150 g)
1 vejce
2 lžičky octa
2 lžíce ledové vody (žádná voda)
----------------------------------------------------------------------------------
Smícháme mouku se solí, přidáme máslo nakrájené na malé kostičky a zapracujeme ho do mouky (lze použít i robot). Vidličkou rozšleháme vejce s octem a vodou (pokud máte formu 27 cm v průměru, vodu nedávejte). Nalijeme na mouku s tukem a rukama (nebo v robotu) vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na dvě půlky, zabalíme do folie a vložíme asi na hodinu do lednice.

Náplň:

5-6 středních jablek (nebo jablka a hrušky půl na půl)
120 g třtinového cukru
2 lžičky citronové šťávy
1 lžička skořice
špetka muškátového oříšku
1 lžíce hladké mouky
špetka soli
15 g másla
-----------------------------------------------------------------
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky.

V míse si smícháme cukr (pokud použijete i hrušky, uberte asi 40 g cukru, ať není náplň moc sladká), citronovou štávu, skořici, muškátový oříšek, sůl a mouku. Jablka vložíme do směsi a promícháme, aby se ovoce rovnoměrně obalilo.

Troubu nastavíme na 220°C (horkovzduch na 200°C).

Z lednice vyndáme první část těsta a na pomoučeném vále rozválíme kruhovou placku tak, aby vyšla na dno a boky koláčové formy. Těsto opatrně přemístíme do formy, přebytečné kraje odstraníme. Do formy vložíme jablečnou náplň a poklademe  plátky másla.

Druhou část těsta vyndáme z lednice, vyválíme na pomoučeném vále, vykrojíme pár míst (případně stačí uprostřed naříznout do kříže) a přeneseme na koláč. Válečkem přejedeme těsto na kraji formy, abychom ho "odřízli" v místech, kde je ho moc. Spojíme okraje. Zbytky těsta a skrojky můžeme upéct společně s koláčem jako sušenky (stačí péct prvních 10 minut, pak vyndáme z trouby), nebo z nich vytvořit ozdoby navrch koláče. 

Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme na 175°C (horkovzduch na 160°C) a pečeme dalších 25-35 minut.

Necháme zchladnout alespoň na pokojovou teplotu a můžeme podávat.




6 komentářů:

  1. Koláč jsem dnes upekla, je naprosto super, díky za inspiraci! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Marcelko, ráda k Vám nakukuju pro inspiraci. Nezlobte se (doufám, že mě Vaši příznivci neukamenují, že jsem si dovolila), v textu máte "půl napůl s jablkami". Nebyla by lepší verze s "jablky"? Ale jak se říká, proti gustu žádný "dišputát". Chodím k Vám hodně pro inspiraci, protože je peklo každý den vařit. Nejde o to vařit, jde o to,co. Občas mi chybí zoufale kreativita a chytám jí u Vás. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, že s jablky:o) Já už to po sobě čtu asi popáté a nikdy tam tu chybu nevidím. Děkuju a opravím:o)

      Vymazat
  3. trošku jsem zmatená z toho více a méně kalorického těsta, když se kouknu na poměr mouka, máslo, tak je to stejné. Takže mi zbývá vejce. Ocet asi moc kalorický nebude. Ale i tak jsem ráda, za druhý recept. Malý nemůže vejce ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja jsem to o té kaloričnosti psala kdysi dávno, když jsem neměla přepočtené těsto na menší formu.. teď koukám, že to vyjde úplně stejně:-) ta menší kaloričnost byla jen v tom, že těsta bylo prostě trochu méně.. ale díky za poznámku, já ten úvod upravím:-)

      Vymazat