pondělí 21. března 2016

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Když se řeknou buchtičky s krémem, vybaví se mi příběh, který vypráví maminka mého muže - když byly v jídelně buchtičky, nafasovala se do kuchyně flašku rumu. V krému ho bylo cítit jen velmi málo, zato kuchař byl zlitý pod obraz:o) Tak u nás doma se do krému rum nedává, ale ne proto, že bych ho snad s chutí upíjela, spíš raději dávám přednost chuti vanilky, kterou by rum přebil.




Buchtičky

170 ml mléka
14 g droždí
1 vejce
100 g másla
400 g hladké mouky
100 g cukru krupice
sůl
na dokončení:
máslo (dohromady asi 60g),
1 lžíce tuzemáku nebo 1 lžicka vanilkového extraktu
------------------------------
 Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, rozmícháme a zasypeme asi půl lžící mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek (cca 10 minut).

Mezitím si do mísy dáme mouku, vejce, povolené máslo, cukr a špetku soli. Přidáme vzešly kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto, poprášíme moukou a na teplém místě necháme hodinu kynout, nebo dokud nezvětší svůj objem 2x (já nechávám o něco déle, asi 90 minut).

Středně velký pekáček vymažeme máslem.

Vykynuté těsto propracujeme rukama a následně z něj vytvoříme asi 3 cm tlustého šneka, ze kterého krájíme stejně velké dílky. Ty rukou vykoulíme do kuliček a dáváme je je do pekáčku, kde každou kuličku pomažeme ze všech stran rozpuštěným máslem a mašlovačkou dostrkáme na místo - tak aby buchtičky seděly hezky vedle sebe.

Troubu rozpálíme na 160°C. Buchtičky zatím necháme cca 15 minut kynout.. Pekáč vložíme do trouby a pečeme 20-30 minut do zlaté barvy.

Lžíci rozehřátého másla smícháme s tuzemákem nebo vanilkovým extraktem a ještě horké buchtičky touto směsí potřeme.

Vanilkový krém

500 ml mléka (pokud chcete řidší konzistenci a mít spíše omáčku, použijte 800 ml mléka)
1 vanilkový lusky (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu)
60 g cukru krupice
2 žloutky
20 g kukuřičného škrobu (lze použít i vanilkový pudink)
------------------------------------------------------------------------
Vanilkový lusk podélně rozřízenem a tupou stranou nože vyškrábneme semínka, která vložíme spolu s mlékem do hrnce. Přidáme i vydlabaný lusk a mléko přivedeme k varu (pokud použijete vanilkový extrakt, přiveďte k varu samotné mléko) Poté hned odstavíme, vyndáme a vyhodíme vydlabaný lusk.

Mezitím si metličkou v ruce vyšleháme žloutky s cukrem a následně i škrobem. Horké mléko s vanilkou tenkým pramínkem lijeme k žloutkové směsi a zároveň směs pořád prošleháváme. Když máme všechno mléko ve žloutkách, směs přelijeme zpět do hrnce (v případě vanilkového extraktu ho nyní přidáme) a za stálého mícháme metličkou směs svaříme do řidšího pudinku. Odstavíme, čas od času promícháme a necháme zchladnout na konzumovatelnou teplotu.

Buchtičky (mohou být ještě teplé, ale ne horké) poléváme krémem a servírujeme.



Zdroj: recept na těsto z Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.


2 komentáře:

  1. Moje oblíbené....Hezký den Ilča

    OdpovědětVymazat
  2. U nás se těsto v kuse rozprostře do pekáčku, polije se rovnoměrně trochou rozpuštěného másla (s olejem) a plastovou stěrkou se vykrájí buchtičky. Nemusí se dělat každá zvlášť. Okoukáno ze školní kuchyně.

    OdpovědětVymazat