Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Když se řeknou buchtičky s krémem, vybaví se mi příběh, který vypráví maminka mého muže - když byly v jídelně buchtičky, nafasovala se do kuchyně flašku rumu. V krému ho bylo cítit jen velmi málo, zato kuchař byl zlitý pod obraz:o) Tak u nás doma se do krému rum nedává, ale ne proto, že bych ho snad s chutí upíjela, spíš raději dávám přednost chuti vanilky, kterou by rum přebil.




Buchtičky

170 ml mléka
14 g droždí
1 vejce
100 g másla
400 g hladké mouky
100 g cukru krupice
sůl
na dokončení:
máslo (dohromady asi 60g),
1 lžíce tuzemáku nebo 1 lžicka vanilkového extraktu
------------------------------
 Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, rozmícháme a zasypeme asi půl lžící mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek (cca 10 minut).

Mezitím si do mísy dáme mouku, vejce, povolené máslo, cukr a špetku soli. Přidáme vzešly kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto, poprášíme moukou a na teplém místě necháme hodinu kynout, nebo dokud nezvětší svůj objem 2x (já nechávám o něco déle, asi 90 minut).

Středně velký pekáček vymažeme máslem.

Vykynuté těsto propracujeme rukama a následně z něj vytvoříme asi 3 cm tlustého šneka, ze kterého krájíme stejně velké dílky. Ty rukou vykoulíme do kuliček a dáváme je je do pekáčku, kde každou kuličku pomažeme ze všech stran rozpuštěným máslem a mašlovačkou dostrkáme na místo - tak aby buchtičky seděly hezky vedle sebe.

Troubu rozpálíme na 160°C. Buchtičky zatím necháme cca 15 minut kynout.. Pekáč vložíme do trouby a pečeme 20-30 minut do zlaté barvy.

Lžíci rozehřátého másla smícháme s tuzemákem nebo vanilkovým extraktem a ještě horké buchtičky touto směsí potřeme.

Vanilkový krém

500 ml mléka (pokud chcete řidší konzistenci a mít spíše omáčku, použijte 800 ml mléka)
1 vanilkový lusky (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu)
60 g cukru krupice
2 žloutky
20 g kukuřičného škrobu (lze použít i vanilkový pudink)
------------------------------------------------------------------------
Vanilkový lusk podélně rozřízenem a tupou stranou nože vyškrábneme semínka, která vložíme spolu s mlékem do hrnce. Přidáme i vydlabaný lusk a mléko přivedeme k varu (pokud použijete vanilkový extrakt, přiveďte k varu samotné mléko) Poté hned odstavíme, vyndáme a vyhodíme vydlabaný lusk.

Mezitím si metličkou v ruce vyšleháme žloutky s cukrem a následně i škrobem. Horké mléko s vanilkou tenkým pramínkem lijeme k žloutkové směsi a zároveň směs pořád prošleháváme. Když máme všechno mléko ve žloutkách, směs přelijeme zpět do hrnce (v případě vanilkového extraktu ho nyní přidáme) a za stálého mícháme metličkou směs svaříme do řidšího pudinku. Odstavíme, čas od času promícháme a necháme zchladnout na konzumovatelnou teplotu.

Buchtičky (mohou být ještě teplé, ale ne horké) poléváme krémem a servírujeme.



Zdroj: recept na těsto z Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.


Komentáře

  1. Moje oblíbené....Hezký den Ilča

    OdpovědětVymazat
  2. U nás se těsto v kuse rozprostře do pekáčku, polije se rovnoměrně trochou rozpuštěného másla (s olejem) a plastovou stěrkou se vykrájí buchtičky. Nemusí se dělat každá zvlášť. Okoukáno ze školní kuchyně.

    OdpovědětVymazat
  3. Mám Vaše recepty moc ráda. Ještě se mi nestalo aby se mi něco nepovedlo. Díky! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dělala jsem dnes na oběd a moc nám chutnalo. Děkuji za výborný recept.
    Anička

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů