Intolerance laktózy

Někteří mí čtenáři to zaznamenali, jiní to vůbec netuší, ale ano, trpím intolerancí laktózy a rozhodla jsem se vám o tom napsat - co to vlastně je, jak se mi tahle indispozice přihodila a jak s ní bojuji. Článek jsem se rozhodla rozdělit do tří částí - krátce vysvětlím, co vlastně intolerance laktózy je, přiblížím svůj příběh a nakonec předám rady, jak se při téhle nepříjemné indispozici chovat. Je to dlouhé, tak klidně přeskakujte, záleží na tom, co se chcete nebo nechcete dozvědět:o)

Článek jsem se rozhodla sepsat, protože lidí s touhle komplikací v mém okolí přibývá a často se potýkají s tím samým s čím jsem se potýkala na začátku svých útrap i já. Třeba tím někomu ušetřím hodiny času strávených na internetu, třeba tím někoho podpořím. A nebo jen rozšířím obzory těm, kteří ani netušili, že něco takového jako je intolerance laktózy vůbec existuje.


Co je to intolerance laktózy?

Intolerance laktózy je zjednodušeně řečeno neschopnost trávit mléčný cukr - laktózu. Laktóza je disacharid, který se skládá z glukózy a galaktózy. V těle zdravého člověka se o rozložení na tyto dvě složky stará enzym laktáza, který je obsažen v tenkém střevě, a glukóza i galaktóza se pak dále vstřebávají. Člověk trpící intolerancí však onen enzym postrádá (nebo ho má ve střevech obsažen ve velmi malém zastoupení) a laktózu není schopen rozštěpit. Nerozštěpená laktóza zůstává ve střevě a kvasí, nabaluje na sebe tekutiny a následně způsobuje nadýmaní, nevolnost a průjem (či další obtíže).

Laktóza se nachází v každém savčím mléku a je tedy jedno, který druh mléka to je, rozdíly v obsahu laktózy nejsou až tak velké a pokud má člověk s touto poruchou problémy s výrobky z kravského mléka, bude je mít i po ovčím nebo kozím mléce (a kojenec po mléku od své matky).

Tady často nastává nepochopení u lidí, kteří se s intolerancí setkávají poprvé. Obvykle totiž vědí jen o alergii na bílkovinu kravského mléka a tudíž si myslí, že člověk s intolerancí nesmí žádný produkt z kravského mléka a například ovčí nebo kozí mu vadit nebude. To je ale velký omyl. U intolerance totiž velmi záleží na tom kolik laktózy člověk najednou sní (a nezáleží na zdroji, jak jsem psala výše, vadí kravské i kozí mléko). To dané množství laktózy totiž zůstává ve střevě a když je ho moc (resp. větší než únosné množství pro konkrétního "intoleranta"), začne působit problémy. Na jednoduchém případě to nastíním - zatímco člověk s intolerancí laktózy může většinou bez problémů zkonzumovat jídlo připravené na másle, alergik má po takovém jídle reakci. Máslo totiž obsahuje velké procento tuku a laktózy v něm je pomálu (a to tak málo, že to intolerant stráví bez větších problémů), bílkovin tam taky není moc, ale u alergie stačí často i setkání s malým množstvím alergenu a rozjede se reakce. O téhle problematice se dozvíte více v poslední části článku, kde uvádím konkrétní tipy.

Základní projevy jsou gastrointestinální - nevolnosti, zvracení, průjem, kysele čpící stolice, nadýmání. Ale nemusí se dostavit všechny a nebo mohou být doprovázeny dalšími symptomy (viz dále v mém osobním příběhu).

Intolerance není léčitelná a v podstatě se nejedná o nemoc, není imunitně podmíněná, projevy nejsou stejně vážně jako u alergie a v podstatě "jen" znepříjemňuje život. Někomu více, někomu méně.

Můj příběh

Už jako malá, ale i jako dospělá jsem milovala mléko a produkty z něj. Každý den kávu s mlékem, jogurt s ovocem nebo müsli, nejlepší dezert je cheesecake, tvarohové koláče a panna cotta ze smetany. Jestli někdo konzumuje mléko ve velkém, pak jsem to já a moje rodina. Už z toho důvodu jsem zpočátku nechtěla věřit, že mé problémy mohou být způsobené intolerancí laktózy - vždycky jsem jí jedla a v nemalém objemu, tak jaktože tak najednou?

Ale zpět na začátek. V srpnu 2015 jsem poprvé pocítila příznaky. Tenkrát jsem netušila, co to je a prostě si myslela, že mám střevní chřipku. Sice s trochu zvláštním průběhem, ale ok, může se to stát. Bylo mi totiž dva dny za sebou špatně, ale jen dopoledne a průjem nebyl typicky chřipkový ale spíš velké množství velmi měkké stolice. Třetí den jsem už měla jen žaludek na vodě a nedělalo mi dobře cestování autem. Nijak moc jsem tomu nepřičítala význam, všude okolo mě řádily střevní chřipky. Za měsíc se ale dostavila tahle mrcha znovu a s velmi podobným průběhem. Potřetí to bylo za další 3 týdny a navíc v tu dobu zvracel syn, opět jsem to nechala být. Další projev opět za tři týdny a to jsem šla k lékaři - doktorka mě prohlídla, udělala výtěr (ten byl samozřejmě negativní) a tím to skončilo. Vánoce za dveřmi, besídka ve školce, vánoční večírek ve firmě, shánění dárků, pečení cukroví - problémy jsem hodila za hlavu. Ale i na Štědrý den se mi z ničeho nic udělalo odpoledne špatně a u večeře jsem jedla jen trochu pečené ryby. Na vánoční svátky jsem jela k příbuzným v nevolnostech a každé ráno dlouho vyspávala, protože mi bylo zle od žaludku, měla jsem průjem a ještě ke všemu jsem byla slabá jak moucha a chtělo se mi neustále spát. Po Novém roce začalo kolečko u doktorů. Tuhle část pro vás zkrátím - neustále jsem někde čekala na termín, bylo mi stále častěji špatně, hubla jsem, na netu googlovala různé diagnozy a hrozila se nejhoršího a jednou jsem skončila i na pohotovosti, protože jsem si se sebou nevěděla rady. Ale ejhle, dle krve a hmatového vyšetření jsem byla zdravá jako rybička. Na to důležité vyšetření jsem se dostala až na začátku května 2016 - to už mi bylo špatně nepřetržitě 14 dní v kuse. Téměř nic jsem nejedla, jen doma ležela v posteli. Prošla jsem si kolečkem endoskopie i kolonoskopie (naštěstí vše čisté bez nálezu) a až po dalším měsíci!!! jsem znala verdikt - alaktázie. Při zmiňované endoskopii mi vzali vzorky ze začátku tenkého střeva a na nich zkoumali, zda mi nechybí nějaký enzym - osídlení laktázou nulové. Takže velmi silná intolerance laktózy.

Tehdy jsem si sáhla na dno - ne tou diagnozou (to se naopak člověku ulevilo, že je to ze všeho možného jen blbá intolerance, hrozily mi o dost vážnější nemoci), ale tím, že to všechno trvalo tak dlouho, mně bylo čím dál hůř ale laboratorně jsem byla zdravá. Lidi mně měli za simulanta (bylo mi třeba řečeno, že když nezvracím krev, nebo není krev ve stolici, tak nejsem akutní a můžu počkat měsíc na termín) a blázna (mám přece dvě malé děti a jsem na rodičáku, z toho hráblo už kdejaké mamince, takže ty nevolnosti mám z nervů).  Měla jsem pošramocenou psychiku i fyzičku (za tři měsíce jsem zhubla 12 kg, což samo o sobě u mé postavy nevadí, ale ty kila šly dolů zcela blbým a nepříjemným způsobem a navíc je mám dnes zpět i s úroky z jojo efektu) a velmi pomalu jsem se dostávala do normálu. Štěstí, že jsem v té době byla na rodičáku, protože stát se mi tohle při pracovním procesu, asi dostanu výpověď - nebo by mi snad někdo na neustále nevolnosti napsal neschopenku?

Intolerance propukla nečekaně, neprocházela jsem psychicky náročným obdobím, neměla jsem těsně po porodu ani po ukončení laktace ani nic podobného - žádný stav, kdy imunitní systém klekne a člověku propukne nějaká nepříjemná nemoc. O to víc zákeřné bylo, že se projevovala jen někdy - v mezičase, kdy mi zle nebylo, jsem jedla mléčné výrobky jako dřív a špatně mi nebylo. I proto jsem tu spojitost s mléčnými výrobky odmítala. Myslela jsem, že by mi špatně bylo pořád.. No nebylo... Potravinová intolerance je prevít a může vás překvapit kdykoliv (i jako statné dospěláky) a jakkoliv (třeba jen jednou měsíčně).

Projevy intolerance bývají navíc různorodé. Vždycky je doprovází nějaká nevolnost nebo průjem. Jsou lidé, kteří mají po konzumaci mléka jednorázový průjem a toť vše (ti tu svou intoleranci moc neřeší), ale pak jsou lidé (třeba jako já), kteří mají problémy až třeba po 6 hodinách, zato ale výživné - nevolnost, průjem, bolest břicha, celková únava, bolesti hlavy, mně bolí ještě navíc paže (mám v nich takový divný pocit jako při teplotě, ač horečku nemám), nejsem schopná se soustředit a potřebuji to nejhorší zaspat. To nejhorší trvá cca 6 hodin, pokud mi začnou problémy večer, nespím.  Pokud je dávka snědenélaktózy velká, druhý den je mi  opět špatně a nefunguji. V tom akutním stavu nejsem třeba vůbec schopná řídit auto nebo jít na celý den do práce.Pár dní po akutních probleémech se mi zhorší pleť, dělají se mi pupínky na obličeji, dekoltu a pažích. 

Ač mě zkonzumovaná laktóza přímo neohrožuje na životě, značně mi ten život komplikuje a znepříjemňuje.

 

Co jíst?

Možná vás teď zklamu, ale odpověď na tuto otázku je nic neříkající - ono je to totiž silně individuální a záleží na aktuálním stavu střevní mikroflóry a taky na síle intolerance. Co vyhovuje a nevadí mně, může jinému dělat problém a někdo s intolerancí jí věci, na které já se nemohu skoro ani podívat.

Základní fakt je množství. Intoleranci zvládnou strávit jen malé množství laktózy (a pro každého je to malé množství jinak velké). Běžné kravské mléko obsahuje asi 4 g laktózy na 100g výrobku. Takže vypijete-li dvě deci mléka, dostane se vám do střev 8 g laktózy. Pro zdravého člověk je to naprosto v pohodě, pro intoleranta "smrtelná" dávka. Já sama na sobě mám vyzkoušeno, že snesu max. 0,3 g laktózy najednou (resp. v krátkém časovém intervalu), z většího množství mi je druhý den špatně.

Takže když konzumuji mléčné výrobky, vždycky se  zajímám, kolik g laktózy obsahují. V prvé řadě si kupuji bezlaktózové mléčné výrobky. Nejsou k dostání úplně všude a celý sortiment, ale i v menších městech se dneska sehnat dá. Nyní vyjmenuji firmy, které nabízejí vlastní bezlaktózové výrobky a se kterýma mám zkušenost:
  •  Albert má celou řadu výrobků, které obsahují jen 0,01 g laktózy na 100 g výrobku. Prodává vlastní mléko, jogurty, zakysanou smetanu, tvaroh (jemný), smetanu ke šlehání , máslo.
  • Kaufland má také vlastní řadu, ale bohužel jejich výrobky mají 0,1 g laktózy na 100 g výrobku a já je nemůžu kombinovat a konzumovat, protože už káva s mlékem a kousek dortu z jejich tvarohu mi nedělaly dobře. Takže Kauflandu a jejich řadě se vyhýbám. 
  • Meggle - mají mléko, smetanu na vaření i šlehání a tvaroh (ten bohužel hrudkuje), vše má 0,01 g laktózy a zrovna šlehačku a mléko kupuji nejčastěji od nich. 
  • Lidl  - aktuálně má ve stálé nabídce jen mléko a smetanu (oboje UHT a navíc s 0,1 g laktózy, takže nekupuji), ale 2x ročně mívají bezlaktózový týden a jde u nich sehnat skvělé mascarpone (0,01 g laktózy), výrobky meggle a pár dalších. Já tam vždycky jezdím a plením regál s marcarpone:o))
  • Delacto - nová značka mlékáren Bohemia - nabízejí hlavně v pobočkách Billa. Vše s obsahem laktózy 0,01 g. Mají mléko, kefírové mléko, tvaroh (bohužel hrudkuje) a mají nebo plánují jogurt.
  • Madeta - nabízí pomazánkové máslo a zakysanou smetanu (obojí s 0,01g laktózy)
  • Hollandia už má také jogurt s 0,01 g laktózy
  • Lučina má bezlaktózovou (0,01 g laktózy) variantu "nadýchané" Lučiny. 
Ne všude seženete vše, ale osvědčily se mi hypermarkety a nebo dovážkové služby jako je rohlík a košík, případně itesco (ale je mi jasné, že nevozí úplně všude). Z vyjmenovaných značek kupuji hlavně mléko, smetanu ke šlehání, pomazánkové máslo, lučinu, jogurty, tvarohy, mascarpone, cottage sýr. U všech těhto výrobků je totiž obsah laktózy v nich zcela přirozeně vysoký a mě vadí.

Jsou ale potraviny z mléka, které mohu konzumovat bez problémů - u mě je to konkrétně máslo (ale musí být pravé, ne s přidanou zakysanou smetanou a tak), tvrdé zralé sýry (i Eidam 30%), mozzarella, feta. Je pak opravdu "sranda", když třeba obsluze v restauraci vysvětluji svůj problém a poručím si holandský řízek (ale tam je sýr!) ale bez kaše, protože v ní je mléko, ale když mi dají brambory polité másle (ale máslo je přece z mléka!), bude to ok. Takže jídlům s uvedeným alergenem 7 (mléko a výrobky z něj) se v restauracích vyhýbám, ale zároveň se ptám, jestli tam tou sedmičkou nemyslí jen máslo, že to bych mohla.

Pokud jste se nedávno dozvěděli, že máte intoleranci, budete si na tu svou míru muset přijít sami, bohužel za cenu problémů:o/

Extrémní varianta je zcela vynechat mléčné výrobky a pít jen rostlinná mléka. I tím jsem si prošla, ale jsem prostě velký milovník kravského mléka a v kávě nejlíp chutná to kravské, tudíž volím právě ty bezlaktózové mléčné výrobky.

Mně při vyšetření navíc zjistili i alergii na soju, takže nastal problém v kavárnách. Když už mají alternativu klasického mléka, mívají jen sojové. Tak běhám po Praze a snažím se najít místa, kde mají bezlaktózové mléko a našlehají mi ho do cappuccina. Zatím jsem zjistila, že z velkých řetězců nabízí bezlaktózové mléko Starbucks a Costa coffee. Pak jsou to menší bistra a kavárny, někde mají bezlaktózové mléko, někde alespoň možnost připravit kávu z kokosového nebo mandlového mléka. Já osobně to řeším v drtivé většině případů tak, že si vozím malou termosku s mlékem z domova a v kavárnách si dávám espreso...

Když už stojíte před jídlem, které obsahuje laktózu a sníst ho musíte (třeba v restauraci s mizernou nabídkou na konci výpravy na konci světa), nebo jíte jídlo, u kterého si nejste jisti jeho původem, existují laktázové tablety. Ty se sní před konzumací jídla a obsaženou laktózu rozštěpí. V podstatě jen dodáváte do střeva to, co mu chybí (enzym laktáza). Já si kupuji Lacatanon v lékárně, kdysi měli něco vlastního v DM drogeriích, ale dnes už v ČR v nabídce není (možná v Německu mít budou).

Co nejíst?

Samozřejmě žádné výrobky s vysokým obsahem laktózy, ale to je každému jasné.

Problém ale nastává ve skryté laktóze. Ona je totiž skoro ve všem prefabrikovaném. Zkuste si někdy vzít do ruky nějakou cukrovinku, sušenky a tak... V 90% najdete ve složení sušené odstředěné mléko, sušenou syrovátku, nebo přímo laktózu jako plnidlo. Takže pravidlo číslo jedna zní číst etikety průmyslově zpracovaných surovin. Ona navíc to sušené mléko nebo syrovátka obsahuje velké množství laktózy najednou.. Problém není jen v cukrovinkách, laktóza se přidává i do laciných uzenin, může být i v pečivu (zvlášť to sladké je zadělávané často z mléka, slané ale může mít v sobě laktózu taktéž). Co si doma neuděláte sami ze základních surovin, vždycky zkoumejte složení.

Dalším postrachem můžou být léčiva. Velké množství léků obsahuje monohydrát laktózy - mně osobně naštěstí nevadí, ale u někoho může být příčinou nevolností. Některé léky (třeba šumivé tablety) obsahují samotnou laktózu a to bude konečná asi pro každého intoleranta. Já se takto vzdala rozpustných tablet ACC long na kašel..


Co dělat, když člověk sní laktózu a je mu zle?

Tak s tím se peru už více než rok. Občas se prostě stane, že laktózu sním (nechtěně) a pak trpím. Bohužel není jiná rada než počkat, až to nejhorší pomine. Ale pomoci a zkrátit dobu útrap se dá. Já osobně, když cítím, že "to na mě jde", sním před jídlem laktázovou tabletu (ta má potenciál vychytat zbylou laktózu, která ve střevech kvasí a dělá problémy), najím se, co zvládnu a cca po hodině si vezmu Enterol - ten dodává jak probiotika, tak i léčivé látky, které rychleji uzdraví podrážděné sliznice. Enterol pak beru i večer a druhý den ráno a obvykle mi problémy trvají jen jedno dopoledne.

Trpíte také intolerancí laktózy? Máte nějaké speciální tipy, připomínky nebo  podprůná slova? Piště do komentářů, víc hlav víc ví:o)



Článek jsem sepsala hlavně z vlastní hlavy a zkušeností, ale první část článku přeci jen vychází ze zdrojů, které jsem našla na netu. Pokud si o Intoleranci laktózy chcete přečíst něco víc, můžete mrknou třeba na tyhle stránky:

Nebo obsáhlejší, ale hezky pracovanou balářskou práci: https://is.muni.cz/th/350561/prif_b/Geneticka_podstata_deficience_laktazy_v_soucasne_lidske_populaci_-_Hana_Skoupilova.pdf

9 komentářů:

  1. Intoleranci nemám, ale článek jsem přečetla jedním dechem, musí to být vážně nepříjemné... No a alergii na sóju máme společnou, ta se ale naštěstí nevyskytuje tak často, jako laktóza. Tento článek určitě bude nápomocný spoustě lidem, co se s takovým problémem potýkají! Leni K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář. Ta alergie na soju teda nic moc.. Já mám zatím podezření, že mi je ze soji špatně - nafouklé břicho, křeče, ale dá se to nějak přetrpět. Ale jak se soje programově vyhýbám, tak nemám zatím moc zkušeností...

      Vymazat
  2. Děkuji za shrnutí, laktozovou intoleranci jsem si "pořídila" vloni v srpnu, trvalo mi půl roku, než jsem zjistila, proč mám zažívací potíže. Diagnozu nemám potvrzenou, ale vysledovanou. Také mi nevadí máslo, většinou ani Eidam. Potíže se ohlásí většinou tak 6-8 hodiny po jídle s mlékem, trvají +- 12 hodin, hodně mi pomáhá vypít nějaký rehydratační roztok z lékárny + třeba Tasectan. Na Enterol pozor, na průjmy je dobrý, ale také obsahuje laktozu, vhodnější je možná Biopron forte, ten by laktozu mít neměl. A také mám připravené v pohotovosti tablety Laktolerazy, pro případ, že se mléku nejde vyhnout - třeba když peču Váš vynikající linecký koláč s tvarohem a švestkami :-)
    Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na enterol jsem se koukla a on obsahuje monohydrát latkozy, který mi naštěstí nevadí. Za tip na rehydratační roztok děkuji, příště zkusím (mám doma kulíška pro děti, tak jim jeden sáček seberu:o)).

      A linecký koláč s tvarohem a švestkami se dá upéct bezlaktozově, stačí třeba ten tvaroh z Alberta:o) Teda pokud je k sehnání.

      Vymazat
  3. přidávám se do klubu! Od dubna bolesti břicha, křeče, opakovaně průjmy, byla jsem u praktika, dostala probiotika, stav se mírně zlepšil, po 14dnech znovu, doporučení na infekční - výtěry, odběry vše OK, koukali na mě jak na hypochondra... Skončila jsem na gastru, gastroskopii ok, vyloučena celiakie, bylo mi řečeno, že mám tedy sledovat co jím a spíš jíst dietně :)
    Problémy se opakovaly, až po vysloveném pečlivém sledování jsem zjistila, že problém nastává po jogurtu, másle, ale i po některém pečivu jako crossaint apod.
    termíny na alergologii na prosinec :) nakonec v návalu zoufalství jsem si sama zaplatila genetický test na intoleranci laktozy a zjistili mi homozygot (takže větší projevy) a prakticky nulová tolerance tadáá
    nicméně ještě čekám na kolonoskopii v listopadu a chci je donutit, aby mi udělali test na laktózu ze střeva. Je to zoufalé, když člověk pořád čeká na termíny, nikdo mu nevěří apod.
    te'd nejím už prakticky nic mléčného, máslo jsem nahradili Ramou rostlinnou, čtu si etikety jak když jsem z inspekce :) a je mi výrazně lépe!!!
    nejhorší je restaurace, většinou se tam nechytám, dávají do všeho mléko, smetanu, máslo apod.
    Pomáhá biopron určitě!
    Chybí mi nejvíce sýry, ty jsem milovala :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, problémy dělá i máslo? Tak to máte opravdu velmi silnou intoleranci, já máslo normálně můžu, vařím na něm a používám ho do pečení...
      Každopádně při kolonoskopii vám odběr na intoleranci neuděljí, ta se dělá při gastroskopii (horem) přes žaludek a vzorek se odebírá na začátku tenkého střeva. Na kolonoskopii se zabívají jen tlustým střevem.

      Jinak zkuste při návštěvě restaurací ten lactanon (nebo jiné laktázové tablety), mně zatím vždycky zachránil a špatně mi nebylo.

      Vymazat
  4. Dobrý den. Mě jen není jasné,jak je možné,že se intolerance objeví až v dospělosti? To jako určitou část života to střevo osídlené laktázou je a pak najednou zničehonic enzym zmizí? Já měla za to,že tyhle intolerance jsou vrozené. A jakto,že jsou období,kdy člověk laktozu konzumuje bez problému a někdy mu dělá problémy? Asi to nejak souvisí s imunutou že? Díky za případnou odpověd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono obecně platí, že nejvíce laktázy má člověk jako dítě, někdy ve dvou letech její množství prudce klesá, jen u bělochů, kteří žijí ve středním pásmu a dál směrem k pólu ta laktáza zůstává na úrovni, že mohou trávit mléčný cukr (Černoši a Asiaté mají intoleranci v dospělosti v mnohem vyšších procentech) - souvisí to s tím, že lidé, kteří netráví tolik času na slunci, musí získávat vit.D z jiných zdrojů a tak jsme se evolučně "upravili", abychom trávili mléko i v dospělosti.

      Každopádně objevit v dospělosti se intolerance může a je to poměrně časté, ale co jsem pátrala, tak to není úplně dobře popsané. Někdy to může nastat po velké infektu, braní ATB (které tu mikroflóru ve střevě vymlátí), může to souviset s imunitou, já osobně si myslím, že to souvisí i s tím, co jíme a v jakém složení - čím víc prefabrikované suroviny jíme, tím víc zatěžujeme trávicí systém obecně.. Co jsem také četla, tak lidé s celiakií jsou dočasně intolerantní na laktózu - myšleno v době, kdy mají problém a najde se diagnoza, tak mají střevo díky celiakii zničené a mají vymlácené i další enzymy. Doporučuje se jim krom bezlepkové i bezlaktozová dieta, aby se střevo stihlo zregenerovat a mohli časem mléko zase konzumovat.

      Intolerance jsou dost individuální, ale na sobě mám ozkoušeno, že pokud nemám střevo v pořádku, snesu méně než obvykle a třeba nemůžu ani bezlaktozový jogurt (souvislost nechápu, ale je to tak). A když mi konečně stanovili diagnozu, měla jsem střevo v takové stavu, že mi bylo špatně ze všeho a měsíc jsem se musela dopovat enzymy v tabletách, abych se zase normálně rozjedla a nebylo mi z každého (i totálně bezmléčného) jídla špatně.

      Já osobně nevím, jak jsem k tomu přišla, nebyla jsem ani těsně po porodu, ani těsně po ukončení laktace, neprožívala jsem žádný velký stres, nejedla jsem významně jinak než obvykle, neměla jsem žádnou těžší nemoc, ATB jsem brala 1,5 roku před prvním laktozovým záchvatem. Přišlo to opravdu z ničeho nic (a fakt jsem se snažila vypátrat nějaký spouštěč)...

      Vymazat
    2. Tak o té evoluční souvislosti jsme vůbec nevedela.Děkuju za vysvětlení. Lidske tělo je pořád velká záhada.
      Jinak moc ráda čtu Váš blog a recepty (ty které jsem zatím vyzkoušela) byly všechny super:) Přeji i do budoucna mnoho inspirace a příjemného vaření.Mějte se krásně.

      Vymazat