pátek 18. března 2016

Švýcarky / Švédské skořicové bulky

Na střední škole jsem milovala skořicové pečivo zabalené do šneků, kterým se říkalo švýcarky. Byly krásně vláčné a plné skořicové náplně. Dneska už na ně nemohu narazit a když, náplň je hodně ošizená a to těsto taky není nic moc. Když jsem prvně ochutnala tyhle zamotance, vrátila jsem se do dětství - měkkoučké, nadýchané a skořice všude, kam se podíváš. Při odpolední kávě byl uchvácen manžel i obě děti.

Recept, ze kterého jsem vycházela, je prapůvodně švédský (proto ten název "švédské skořicové bulky"), ale mně tohle pečivo tak silně připomíná ony švýcarky, tak jsem nechala v názvu obojí - ač  na první pohled to takhle u sebe vypadá trochu divně:o) Za navedení správným směrem děkuji Magdě :o)




Kvásek

270 ml mléka
20 g droždí
1 lžička cukru
1/2 lžíce hladké mouky
-------------------------------------
Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Rozdrobíme do něj droždí, zamícháme se lžičkou cukru, hladinu zasypeme moukou a necháme na teplém místě vzejít kvásek (cca 10-15 minut)

Těsto

400 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
80 g másla
1 vejce
6 g soli
90 g cukru krupice
----------------------------------
Do mísy vložíme obě mouky, pokrájené změklé máslo, sůl, cukr i vejce. Přidáme vzešlý kvásek a v robotu asi 10 minut mícháme vláčné těsto (v ruce to bude trvat 15-20 minut).

Vymíchané těsto necháme v míse, zakryjeme utěrkou a necháme asi 2 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Náplň

70 g másla
100 g  třtinového cukru
1 lžíce mleté skořice
2 lžíce kukuřičného škrobu
--------------------------------------
Máslo rozehřejeme a necháme trochu zchladnout. Pak do něj zamícháme cukr, skořici a nakonec i škrob.

Vykynuté těsto v ruce prohněteme a pak vyválíme na velký čtverec (cca 45x45 cm). Potřeme ho ho náplní (i do krajů) a následně složíme na třetiny jako úřední dopis. Těsto ještě maličko rozválíme (viz pohyblivý gif hned pod textem). Může se stát, že těsto se na pár místech protrhne a náplň vyteče - nevadí to, pokud té uniklé náplně není moc.


Těsto z boku nařezeme na asi 2 cm široké nudle. Každou nudli vezmeme a v rukách ji stočíme do spirály (jedna ruka jde po směru hodinových ručiček, druhý proti směru). Jeden konec chytíme prsty a druhý konec dvakrát obtočíme kolem dvou až tří prstů. Zbylé těsto přeložíme horem přes omotanou část a konec umístíme dospod. Pokud se vám tenhle popis zdá dost krkolomný (a on je), řiďte se raději obrázkem níže nebo návodem v původním receptu od Jamieho Olivera (odkaz na konci receptu).


Zamotané bulky položíme na plech vyložený pečícícm papírem (množství je na dva plechy) a necháme 30 minut kynout.

Po vykynutí a těsně před pečením můžete bulky potřit rozšlehaným vajíčkem a posypat vločkovým cukrem nebo mandlemi, já to nedělám, chutnají nám takto suché.

Troubu zahřejme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Plechy vložíme do trouby a pečeme 17-20 minut do tmavě zlaté barvy.

Necháme zchladnout a podáváme. Výborné jsou i druhý den.




Zdroj: těsto dle  http://www.chezlucie.cz/2014/06/cinnamon-rolls-skoricove-rolky-vyzva.html , náplň a způsob motání http://www.jamieoliver.com/news-and-features/features/beautiful-vegan-swedish-cinnamon-buns/#6SUfGD8LVvi56sFR.97

11 komentářů:

  1. Marcelko miluji všechno, v čem je skořice! Dělala jsem stejným způsobem velký věnec, ale tyhle malé rolky vypadají lákavě. Určitě je zkusím! Moc Tě zdravím Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať chutnají!:o)) Já taky miluju všechno, v čem je skořice:o)

      Vymazat
  2. Ahoj z Finska! Tohle pečivo je asi úplně nejoblíbenější sladká věc ve Finsku, tady tomu říkají Korvapuusti. :-) Mají trochu jiný tvar než tihle šneci, až budu zpět v ČR, můžu poslat fotku, jak je peču já. :-) Do těsta se přidává ještě hodně mletého kardamomu a neznám nic lepšího k snídani, než kávu a tuhle skořicovou buchtičku! Až budete péct příště, určitě zkuste i tuhle finskou verzi, je to prostě bomba. A díky za Vaše recepty, esíčka už jsem pekla asi milionkrát. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. podle korvapuusti dělám tyhle rolky http://www.pradobroty.cz/2013/03/skoricove-rolky.html (teda jen tvar)). Kardamom se určitě do těsta hodí, příště ho mám v plánu, snad se nebudou děti ošklíbat:o)

      Jsem moc ráda, že esíčka chutnají a blog se líbí:o) Děkuji za koment:o)

      Vymazat
  3. Už jsem je dnes upekla a takový luxus jsem ani nečekala. Vypadají nádherně a jsou tak měkkoučké, jsem absolutně nadšená a moc děkuji za geniální recept. :-) Nejsem žádná zdatná pekařka, ale za tyhle švýcarky musím pochválit i sebe. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ony mají výhodu, že i když se nepovedou zrovna tvarově (můj první pokus byl dost tristní), zachrání to ta skvělá chuť! A jsou dobré i třetí den po upečení:o)

      Vymazat
  4. Tak tohle je božské a krásně podrobný recept, určitě vyzkouším, děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeju, ať se povede:o) Dejte pak vědět:o)

      Vymazat
  5. Jsou vážně vynikající. V průběhu pečení jsem v dobrý výsledek moc nevěřila, s kynutým těstem nemám žádné zkušenosti a motání mi opravdu nešlo, ale nakonec se podařily, vypadají hezky a chutnají báječně. Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony jsou výborné, i když se nepovedou uplést:o) TO je jejich velká výhoda. Jsem ráda, že se povedlo, i když nemáte s kynutým těstem zkušenosti:o)

      Vymazat
  6. Tak tohle byl fakt požer, pokud se vrátím ke své pubertální duši:-D
    Děti mi tu mlaskají a říkají mňam,mňam,mňam,mňam,mňam,mňam,mňam ...
    Sice jsem hledala recept na ty skvělé houstičky, ale vůbec toho nelituji.
    Věcná, tři dny fakt nemůžou vydržet

    OdpovědětVymazat