pátek 25. března 2016

Velikonoční beránek z mrkvového těsta

Asi před třemi roky mi moje maminka dala krásnou keramickou formu na velkého berana, ve které jsme doma vždycky pekli tátu berana (pak se ještě pekl do středí formy máma-beran  a dva mini beránci za mě a bráchu). Loni jsme do formy zkoušela dát tvarohové těsto (shodné s tvarohovou bábovkou) - beránek byl moc dobrý, ale šel obtížně vyklopit a hlavně díky hutnosti těsta nevystoupal pořádně do víka a nevytvořila se mu ta krásná záda. Letos jsem dumala, jaké těsto vyzkouším - klasické olejové nebo šlehačkové mě příliš neoslovuje. A tak jsem lehce oprášila recept na mrkvový dort, upravila množství i skladbu surovin a na světě byl beránek z mrkvového těsta - dobrý, vláčný a má nádherně vyrýsovaná záda:o)



3 velká vejce
200 g cukru krupice
125 g rostlinného oleje
1 lžíčka vanilkového extraktu (případně část cukru krupice zaměnit za vanilkový cukr)
125 g bílého jogurtu
400 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžičky sody
2 lžičky mleté skořice
450 g očištěné mrkve
80 g vlašských ořechů
------------------------------------------------------------------------------
Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Velkou formu na beránka (objem 1200 ml) pečlivě vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Vejce spolu s cukrem vyšleháme do světlé pěny (trvá to pár minut). Pak zašleháme vanilkový extrakt. Slabým pramínkem za stálého šlehání přilijeme olej a nakonec přidáme jogurt.

V druhé míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu a skořici, přidáme k tekuté části těsta a pečlivě promícháme.

Mrkev nastrouháme najemno a společně nahrubo namletými ořechy přidáme do těsta a zapracujeme.

Těsto nalijeme do formy na beránka (máte-li i záda jako já, nalijte formu až po okraj a přiklopte, pokud máte jen přední část beránka, formu naplňte asi 2 cm pod okraj), vložíme do rozpálené trouby a pečeme 50-70 minut (já peču asi 65 minut). Propečenost zkusíme špejlí.

Upečeného beránka necháme ještě asi 20 minut ve formě (s odklopeným víkem), pak vyndáme z formy a necháme zcela zchladnout.




3 komentáře:

  1. Vypadá krásně. U nás je letos na stole
    ovečka z pudinkového těsta a beránek (velikostí máma-beránek)taky z mrkvového. Přeju krásné Velikonoce :)

    OdpovědětVymazat
  2. Též dělám mrkvičkového :) ale trochu jiného :)
    Nádherného máš :)

    OdpovědětVymazat