O blogu


Blog jsem založila během rodičovské dovolené se synem v roce 2012, abych se z té péče o svého potomka nezbláznila:o) Vaření a pečení už dlouho patřilo mezi mé koníčky, výtvory jsem si amatérsky fotila už asi 4 roky (bohužel bez nějakého zlepšení) a kamarádi a známí se mě tu a tam ptali na recepty dobrot, které jsem jim dávala ochutnat. Jednoho dne pronesla má švagrová Petra, že ty fotky s recepty by zasloužily vlastní blog. NO a díky téhle památné větě blog existuje, já se snažím zlepšovat, studovat informace jak o focení a aranži jídla, tak i o jídle jako takovém.

Na blog rozhodně nedávám všechny recepty, co jsem vyzkoušela. Zveřejňuji jen takové, které dobře chutnají, chci je znovu opakovat a náročnost postupu přímoúměrně odpovídá výsledku (takže složité a náročné recepty s průměrným výsledkem se tu prostě neobjevují a objevovat nebudou).

Nemám ráda polotovary, instatní věci, závadná éčka a pokud už mě zaujme recept, který něco takového obsahuje, vždy se snažím to nahradit základními surovinami. Takže čokoládovou polevu nekupuji, ale vyrábím si ji, ovoce používám čerstvé nebo mražené (kompoty se snažím používat domácí), krémy šlehám z másla, tvarohu, smetany, mascarpone a podobných surovin, náhražky mi do domu nesmí.

Nemám fobii z bílého cukru, takže ho na pečení používám. Náhradní sladidla jsem ozkoušela a ty, co nejsou závadná, v moučníku bohužel poznám a výsledek mi nechutná tolik, jako varianta s cukrem. Použití sirupů do tepelně opracovaných pokrmů také nepreferuji, protože to, co obsahují sirupy nebo med navíc oproti cukru, se pečením stejně zničí. Takže sirupy i med doma mám, ale putují do jogurtu, na lívance, do čaje a nebo na zdobení studených pokrmů.

Pradobroty a reklama

Jistě jste si všimli, že tu a tam se na blogu objeví nějaká ta reklama. Chápu, že fanouškům se to nemusí dvakrát líbit, ale v momentě, kdy mi práce na blogu (a okolo něj) zabírá čas každý den, investuji svůj čas (a peníze) do receptů, focení, vzdělávání i do vás, mých fanoušků, je jasné,  že si ke mně najdou cestičku i firmy, které by rády reklamu. Já většinu nabídek odmítám, protože nejsou relevantní, nelíbí se mi a nebo mi nějakým způsobem nesedí. Občas se ale ozve někdo, kdo umí práci zaplatit, vyhovuje mým standardům (myšleno na kvalitu surovin nebo smysluplnost jejich podnikání) a mně ta spolupráce láká, a tak kývnu. Vy byste to udělali stejně, protože po letech, kdy do svého koníčku naléváte peníze, radíte a pomáháte cizím lidem místo abyste se v tu chvíli věnovali třeba partnerovi nebo dětem, prostě uvítáte, že se vám část investice vrátí a nemusíte ji sosat z lidí, pro které ten blog děláte.

Nechci ale na blog cpát reklamu za každou cenu a navíc ji dělat skrytě, to ne,. Každý článek, který je nějakým způsobem honorovaný hodlám označovat větou "sponzorovaný příspěvek" a můžu slíbit, že i tyto příšpěvky budou mít větší smysl než jen samotnou reklamu. Vždycky se snažím, aby i sponzované  příspěvky přinesly čtenářům nějaký recept, zajímavý tip, pohled mě jako nadšeného amatéra.

Také vám můžu slíbit, že se na blogu neobjeví reklamana na něco, čemu sama nevěřím. Nebudu podporovat suroviny, které bych si domů nepustila, nebudu psát pochvalné ódy na spotřebiče, jež jsou ve skutečnosti nepoužitelné křápy stojící spoustu peněz. Snad mě za ty roky znáte a víte, že nelžu a nevymýšlím si nesmysly, které nefungují, jen proto, abych si třeba přitáhla víc fanoušků (a nebo proto, že mi prostě někdo zaplatil).

Takže ano, reklama na blogu byla, je a bude, ale bude řádně označena a pro vás jako fanoušky a čtenáře blogu bude mít nějaký další přínost. Důvěra je křehká věc a já bych jí nerada zničila.

11 komentářů:

  1. Zlepšuješ se ohromně! A pravdu máš ve všem! L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář i za to, že na tom mém zlepšení máš svůj podíl:o)

      Vymazat
  2. Moc pěkný blog s krásnými fotkami a zajímavými recepty :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj na tento blog jsem se dostal uuuuplnou nahodou, kdyz jsme si s pritelkyni pri marne snaze usnout (3:30h rano) povidali o dobrotach z detstvi...dostali jsme se k loupakum...a najednou jsem byl natechto strankach :)).Recept byl tak pekny ze jsem se tu malinko zasekl a dnes rano si cely blog prohledl.Musim zkonstatovat ze je uzasnyy :)).Jsem kuchar a tim padem i dost perfekcionosta a tady jsem si prisel opravdu na sve :))), moc se tesim az nektere vase receptiky vyzkousim a doufam ze tyna ktere se nejvice tesim se mi podari pretransformovat na bezlepkove :)).Drzim palecky at se Vam dari minimalne tak dobre jako do ted a predem dekuji:).Jeste jsem se chtel zeptat co se cloveku musi prihodit na Islandu aby z nej cisila tak tak prijemna osobnost jako z Vas??:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za krásný komentář:o) Jsem moc ráda, že můj blog zaujal kuchaře-perfekcionistu:o) Ať vám podle mého blogu chutná. Omáčky a polévky, které tu mám, jdou udělat bezlepkově velmi jednoduše - místo mouky (které stejně používám minimum) dát hrašku. U pečiva moc neporadím, tam s bezlepkovými "moukami" nemám zkušenost.

      Já myslím, že Island za mou osobnost nemůže:o) Takováhle jsem byla asi vždycky, ale Island na mě prostě zanechal silnou stopu. V té přírodě tam si člověk uvědomí, jak je nicotný a jak je příroda silná a nespoustaná (byli jsme asi tři měsíce po tom, kdy bouchla sopka a na několik dní nelétala letadla v celé Evropě kvůli sopečnému prachu, který se sem nafoukal). Špatně se to vysvětluje, ale uvědomila jsem si, že jsem vlastně hrozně štastnej člověk a že mi stačí málo a umím si vážit takových těch každodenních malých radostí:o)

      Vymazat
  4. Úžasné recepty, teď zrovna peču Švestkový koláč. Narazila jsem na Vaše stránky náhodou a jsem nadšená.
    Děkuji Martina F.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a přeji, ať se daří:o)

      Vymazat
  5. Krásný a hlavně přehledný blog! Překrásné fotky a již vyzkoušené 2 recepty mě nutí neustále sem nakukovat. Tento týden vyzkouším 3.recept. Moc vám fandím!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! Snad chutnal i ten třetí recept:o)

      Vymazat
  6. Milá Marcelko,
    už dlouho Vám chci napsat... Moc děkuju za Váš blog, snad už dobré 2 roky podle Vašich receptů ráda především peču (i když třeba takové dušené kuřecí s červenou čočkou se u nás zabydlelo nebo boloňskou dělám jedině podle Vás). Pravidelně "musí" být na stole třená bábovka, dneska jsme dojedli fantastický makový závin, v létě jsem se inspirovala zmrzlinami (jahodová frčela celé léto), troufla jsem si i napéct něco na oslavu narozenin (dvouleťákovi humming bird cake a dědovi rybízový koláč s pudingem), když je potřeba rychlovka, stačí vybrat některé z muffinů... Osvědčené dobroty jsou na stole "co chvíli" a občas vyzkouším i něco nového (nejraději bych zkoušela úplně všechno, ale to by snad neměl kdo jíst a za chvíli bych se nedovalila ani do kuchyně :)), fotky máte nádherné, jen se zakousnout. Recepty máte vychytané, sladké tak akorát i na nás, žádné polotovary, jen poctivé suroviny. Jednoduše - díky Vám za to, že se s námi dělíte o své know-how a zpestřujete nám jídelníček :)
    Alča.

    OdpovědětVymazat