O blogu


Blog jsem založila během rodičovské dovolené se synem v roce 2012, abych se z té péče o svého potomka nezbláznila:o) Vaření a pečení už dlouho patřilo mezi mé koníčky, výtvory jsem si amatérsky fotila už asi 4 roky (bohužel bez nějakého zlepšení) a kamarádi a známí se mě tu a tam ptali na recepty dobrot, které jsem jim dávala ochutnat. Jednoho dne pronesla má švagrová Petra, že ty fotky s recepty by zasloužily vlastní blog. NO a díky téhle památné větě blog existuje, já se snažím zlepšovat, studovat informace jak o focení a aranži jídla, tak i o jídle jako takovém.

Na blog rozhodně nedávám všechny recepty, co jsem vyzkoušela. Zveřejňuji jen takové, které dobře chutnají, chci je znovu opakovat a náročnost postupu přímoúměrně odpovídá výsledku (takže složité a náročné recepty s průměrným výsledkem se tu prostě neobjevují a objevovat nebudou).

Nemám ráda polotovary, instatní věci, závadná éčka a pokud už mě zaujme recept, který něco takového obsahuje, vždy se snažím to nahradit základními surovinami. Takže čokoládovou polevu nekupuji, ale vyrábím si ji, ovoce používám čerstvé nebo mražené (kompoty se snažím používat domácí), krémy šlehám z másla, tvarohu, smetany, mascarpone a podobných surovin, náhražky mi do domu nesmí.

Nemám fobii z bílého cukru, takže ho na pečení používám. Náhradní sladidla jsem ozkoušela a ty, co nejsou závadná, v moučníku bohužel poznám a výsledek mi nechutná tolik, jako varianta s cukrem. Použití sirupů do tepelně opracovaných pokrmů také nepreferuji, protože to, co obsahují sirupy nebo med navíc oproti cukru, se pečením stejně zničí. Takže sirupy i med doma mám, ale putují do jogurtu, na lívance, do čaje a nebo na zdobení studených pokrmů.

Pradobroty a reklama

Jistě jste si všimli, že tu a tam se na blogu objeví nějaká ta reklama. Chápu, že fanouškům se to nemusí dvakrát líbit, ale v momentě, kdy mi práce na blogu (a okolo něj) zabírá čas každý den, investuji svůj čas (a peníze) do receptů, focení, vzdělávání i do vás, mých fanoušků, je jasné,  že si ke mně najdou cestičku i firmy, které by rády reklamu. Já většinu nabídek odmítám, protože nejsou relevantní, nelíbí se mi a nebo mi nějakým způsobem nesedí. Občas se ale ozve někdo, kdo umí práci zaplatit, vyhovuje mým standardům (myšleno na kvalitu surovin nebo smysluplnost jejich podnikání) a mě ta spolupráce láká, a tak kývnu. Vy byste to udělali stejně, protože po letech, kdy do svého koníčku naléváte peníze, radíte a pomáháte cizím lidem místo abyste se v tu chvíli věnovali třeba partnerovi nebo dětem, prostě uvítáte, že se vám část investice vrátí a nemusíte ji sosat z lidí, pro které ten blog děláte.

Nechci ale na blog cpát reklamu za každou cenu a navíc ji dělat skrytě, to ne,. Každý článek, který je nějakým způsobem honorovaný hodlám označovat větou "sponzorovaný příspěvek" nebo "spolupráce" a můžu slíbit, že i tyto příspěvky budou mít větší smysl než jen samotnou reklamu. Vždycky se snažím, aby i sponzorované  příspěvky přinesly čtenářům nějaký recept, zajímavý tip, pohled mě jako nadšeného amatéra.

Také vám můžu slíbit, že se na blogu neobjeví reklama na něco, čemu sama nevěřím. Nebudu podporovat suroviny, které bych si domů nepustila, nebudu psát pochvalné ódy na spotřebiče, jež jsou ve skutečnosti nepoužitelné křápy stojící spoustu peněz. Snad mě za ty roky znáte a víte, že nelžu a nevymýšlím si nesmysly, které nefungují, jen proto, abych si třeba přitáhla víc fanoušků (a nebo proto, že mi prostě někdo zaplatil).

Takže ano, reklama na blogu byla, je a bude, ale bude řádně označena a pro vás jako fanoušky a čtenáře blogu bude mít nějaký další přínos. Důvěra je křehká věc a já bych jí nerada zničila.

Komentáře

  1. Zlepšuješ se ohromně! A pravdu máš ve všem! L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář i za to, že na tom mém zlepšení máš svůj podíl:o)

      Vymazat
  2. Moc pěkný blog s krásnými fotkami a zajímavými recepty :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj na tento blog jsem se dostal uuuuplnou nahodou, kdyz jsme si s pritelkyni pri marne snaze usnout (3:30h rano) povidali o dobrotach z detstvi...dostali jsme se k loupakum...a najednou jsem byl natechto strankach :)).Recept byl tak pekny ze jsem se tu malinko zasekl a dnes rano si cely blog prohledl.Musim zkonstatovat ze je uzasnyy :)).Jsem kuchar a tim padem i dost perfekcionosta a tady jsem si prisel opravdu na sve :))), moc se tesim az nektere vase receptiky vyzkousim a doufam ze tyna ktere se nejvice tesim se mi podari pretransformovat na bezlepkove :)).Drzim palecky at se Vam dari minimalne tak dobre jako do ted a predem dekuji:).Jeste jsem se chtel zeptat co se cloveku musi prihodit na Islandu aby z nej cisila tak tak prijemna osobnost jako z Vas??:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za krásný komentář:o) Jsem moc ráda, že můj blog zaujal kuchaře-perfekcionistu:o) Ať vám podle mého blogu chutná. Omáčky a polévky, které tu mám, jdou udělat bezlepkově velmi jednoduše - místo mouky (které stejně používám minimum) dát hrašku. U pečiva moc neporadím, tam s bezlepkovými "moukami" nemám zkušenost.

      Já myslím, že Island za mou osobnost nemůže:o) Takováhle jsem byla asi vždycky, ale Island na mě prostě zanechal silnou stopu. V té přírodě tam si člověk uvědomí, jak je nicotný a jak je příroda silná a nespoustaná (byli jsme asi tři měsíce po tom, kdy bouchla sopka a na několik dní nelétala letadla v celé Evropě kvůli sopečnému prachu, který se sem nafoukal). Špatně se to vysvětluje, ale uvědomila jsem si, že jsem vlastně hrozně štastnej člověk a že mi stačí málo a umím si vážit takových těch každodenních malých radostí:o)

      Vymazat
  4. Úžasné recepty, teď zrovna peču Švestkový koláč. Narazila jsem na Vaše stránky náhodou a jsem nadšená.
    Děkuji Martina F.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásný a hlavně přehledný blog! Překrásné fotky a již vyzkoušené 2 recepty mě nutí neustále sem nakukovat. Tento týden vyzkouším 3.recept. Moc vám fandím!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Milá Marcelko,
    už dlouho Vám chci napsat... Moc děkuju za Váš blog, snad už dobré 2 roky podle Vašich receptů ráda především peču (i když třeba takové dušené kuřecí s červenou čočkou se u nás zabydlelo nebo boloňskou dělám jedině podle Vás). Pravidelně "musí" být na stole třená bábovka, dneska jsme dojedli fantastický makový závin, v létě jsem se inspirovala zmrzlinami (jahodová frčela celé léto), troufla jsem si i napéct něco na oslavu narozenin (dvouleťákovi humming bird cake a dědovi rybízový koláč s pudingem), když je potřeba rychlovka, stačí vybrat některé z muffinů... Osvědčené dobroty jsou na stole "co chvíli" a občas vyzkouším i něco nového (nejraději bych zkoušela úplně všechno, ale to by snad neměl kdo jíst a za chvíli bych se nedovalila ani do kuchyně :)), fotky máte nádherné, jen se zakousnout. Recepty máte vychytané, sladké tak akorát i na nás, žádné polotovary, jen poctivé suroviny. Jednoduše - díky Vám za to, že se s námi dělíte o své know-how a zpestřujete nám jídelníček :)
    Alča.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za komentář, jsem opravdu ráda, že se Pradobroty u Vás tak hezky zabydlely :o)

      Vymazat
  7. Děkuji Vám za tento nádherný blog! Velmi ráda podle Vás peču, protože Vaše recepty mají veliký úspěch a vždy se po nich jen zapráší! Obdivuji Vás i za to, že se dvěma dětmi máte čas tvořit takovýto blog! Díky díky díky, jste skvělá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se Vám blog líbí. Pro mě je blog velkým koníčkem a duševní očistou, takže se ho držím i při dětech. Už jsou ve věku, kdy mi s pečením nadšeně pomáhají, občas je "využiju" i u focení, takže spojím příjemné s užitečným:o)

      Vymazat
  8. Dobrý den

    jsem na tom úplně stejně jako Cithe. Hledala jsem před Velikonocema recept na mazanec a skončila jsem u Vás. Mazanec byl famózní a mě jste tak nějak zachránila. Zjistila jsem totiž, díky Vám, že jsem také intolerantní na laktázu. Již několik měsíců (možná i déle, jen mi to nedocházelo)mi nebylo dobře, budila jsem se v noci s bolestmi břicha + další a další potíže a nebyla jsem schopna určit, co to je a z čeho je mi tak mizerně. V březnu jsme letěli na dovolenou a já myslela, že po kávě umřu. No jo, sušená smetana. Pak jsem si přečetla Váš příběh a dnes jsem ve fázi eliminace pro mne "závadných" potravin.

    Váš blog je báječný, nebudu opakovat to, co napsali ti přede mnou. Vaříme s manželem oba a rádi, takže zkoušíme v kuchyni různé zajímavé recepty (včera těstoviny s pestem z medvědího česneku a madlenky).

    Váš blog už mám v oblíbených! Moc Vám fandím a držím palce.
    Dana

    OdpovědětVymazat
  9. Úžasný blog, skvělá blogerka! Dobroty, které mě zajímají, velmi ráda peču a tvořím.(také to co upeču jím a dokážu ocenit suroviny i tu práci). Je to velké zpestření v mém životě. Vše jsem načetla, některé recepty uložila do své internetové kuchařky, ale pak jsem usoudila, že se na blog vlastně velmi ráda vždy podívám a možná, tam bude zase něco nového, vždy zajímavého. Blog jsem objevila náhodou.
    Stačíte toho mnoho, vše je velmi hezky napsané a ty úžasné fotografie.
    Přeji nadále mnoho úspěchů a ochoty se o svůj um podělit s čtenáři.
    Děkuji
    Zdena

    OdpovědětVymazat
  10. Opravdu super blog. Vše co jsem podle Vás pekla, vyšlo na jedničku. Máte všechno přehledně popsané. Je velká radost podle Vás pracovat. Moc děkuju. A protože máte hodně zkušeností, poprosím Vás o radu. Co říkáte na domácí pekárnu? Popřípadě jestli máte s nějakou pekárnou zkušenost. Jsme v domácnosti jen 3 osoby a ty chleby mi přijdou celkem velké. Četla jsem, že některé umí i jogurty a marmelády. Tak nevím a tak budu ráda za Váš názor. Mějte se moc hezky a těším se na další "spolupráci" :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za pozdní odpověď. S pekárnou nemám žádnou zkušenost, chleba zadělávám v robotu a peču v klasické troubě. Pro mě je pekárná příliš jednoúčelová a zabírala by mi tu místo...

      Vymazat
  11. Dobrý den,
    díky Vašemu blogu se mi konečně začalo vaření a pečení dařit, začala jsem z něj mít radost a myslím, že jsem vám velkým dlužníkem. Chtěla bych Vás tímto motivovat k přidávání dalších skvělých receptů. To, co děláte, je úžasné. Ráda bych Vám na fungování blogu něco přispěla, pokud byste sem dala číslo účtu, nějakou korunu bych poslala. Vážím si Vaší práce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za pochvalu. Jsem moc ráda, že se vám podle mého blogu daří! 💜 peníze od vás určitě nechci. Aktuálně mám trochu tvůrčí krizi, snad se to zlepší.. každopádně na blogu je receptů opravdu hodně, tak je z čeho čerpat...

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů