úterý 16. října 2012

Brokolicové karbanátky z trouby

500 g brokolice
150 g anglické slaniny (nebo uzené kýty)
3 vejce
1/2 vaničky plnotučného tvarohu
2 stroužky česneku
sůl, pepř
strouhanka na zahuštění
olivový olej

Syrovou brokolici rozberanou na růžičky a slaninu (uzené) rozsekejte v robotu, nebo umelte. Přidejte žloutky, tvaroh, rozmělněný česnek, podle chuti osolte, opepřete a dobře promíchejte. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a ten do směsi opatrně zamíchejte. Podle potřeby zahustěte strouhankou.
Vytvarujte asi 10 středně velkých karbanátků, dejte je na plech vyložený pečícím papírem, potřete olejem a při 180°C pečte do zlatohněda asi půl hodiny. V polovině pečení karbanátky obraťte. Podávejte s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.

Pro 4-6 osob.

Zdroj: Albert magazín, říjen 2012.

pondělí 8. října 2012

Špagety pomodoro

Rychlá večeře, když doma skoro nic není, jen hlad:o))

Dejte si vařit špagety do osolené vroucí vody.
Spařte hrst rajčátek a oloupejte je. Na pánvi s rozpáleným olejem orestujte doměkka dva stroužky česneku v celku, aby olej ovoněly. Přihoďte rajčata, osolte, opepřete přidejte trochu vývaru, rajčata v něm rozmačkejte a nechte rozvařit. Během chviličky máte hotovou čerstvou rajčatovou omáčku, ze které vylovte česnek, přidejte ždibek másla, trošku petržele a trošku bazalky, vařené "nudle" a lehce vše smíchejte. Přidejte parmazán. Na talíři můžete ještě pokapat špetkou kvalitního olivového oleje.

Zkoušeli jsme základní pomodoro občas i lehce "přilepšit" a do základní omáčky občas orestujeme trochu cibulky  nebo opečeme libové uzené.



Zdroj: http://hobby.idnes.cz/video-priprava-italske-pasty-3x-jinak-pohlreicha-utaha-jak-snurku-od-wc-1mi-/hobby-domov.aspx?c=A100419_103507_hobby-domov_mce

pátek 5. října 2012

Tartaletky s tvarohovým krémem a ovocem

Těsto:
340g hladké mouky
150g másla
90g cukru
2 vejce
sůl

Utřeme máslo s cukrem (idálně v robotu) a vajíčkem. Poté zapracujeme mouku se solí. Těsto necháme asi hodinu odležet v lednici. Vytvarujeme do formiček na tartaletky a ve vyhřáté troubě na 200°C pečeme asi 10-15 minut.


Krém:
500 ml mléka
2 vanilkové pudinky
500g tučného tvarohu
cukr
vanilkový cukr

Pudinky svaříme s mlékem do velmi tuhé hmoty a po vychladnutí rozmixujeme společně s tvarohem dohladka. Přidáme cukr podle chuti (já dávám opravdu od oka). Krém dáme do cukrářského pytlíku a plníme upečené a zchladlé korpusy. Zdobíme drobným ovocem podle nálady a polijeme dortovým želé (na 12 velkých tartaletek stačí půlka balení, připravuji dle návodu na sáčku).