středa 25. listopadu 2015

Hovězí guláš s houskovým knedlíkem

Gulášů jsem ve svém životě jedla nespočet. A většinou mi nechutnaly, protože se jednalo o jídelnové či hospodské verze, kde nebyl čas na několikahodinové dušení a podle toho pak vypadalo i maso. A jestli něco nesnáším, je to tlusté maso, které se na vás vyloženě "chechtá" z talíře.. Až guláš na naší svatbě mě přesvědčil, že i z kližky se dá udělat luxusní jídlo a přestala jsem se bát ho taky vyzkoušet. Receptů na guláš je spousty, každý ho dělá trochu jinak.. Obecně se radí - kolik masa, tolik cibule - akorát že každý to pojímá trochu jinak:o) Někdo dává na objem stejně masa i cibule, někdo to bere podle váhy (pak je výsledek trochu do sladka). My nakonec zakotvili u receptu podle Romana Vaňka, kam se na kilo masa dává kilo cibule a výsledek se nijak nezahušťuje.

Na přípravu celého pokrmu je potřeba velké množství času. Pokud ho chcete stihnout na nedělní oběd,  začněte už v sobotu večer. Jen příprava cibule a masa trvá víc než hodinu a pak se omáčka celá ještě alespoň 3 hodiny dusí (já raději dusím asi 5-6 hodin) - aby maso krásně změklo, cibule se rozpadla a zahustila přirozeně omáčku a klíh v mase se rozpustil. Pokud tuhle část podceníte, nebude výsledek dobrý a to by byla škoda.

A prozradím vám jedno tajemství - ač jsem tento guláš vařila už několikrát, houskový knedlík, který vidíte na fotce, je můj úplně první v životě! Fakt! :o)


neděle 22. listopadu 2015

Perníkový dort

Prosincová výzva pro odvážné pekaře v prosincovém Gurmetu mě okamžitě zaujala - perníkový korpus, promazaný kyselou marmeládou z brusinek a citronovým krémem ze žloutků a to vše zahalené do jemného krému z mascarpone - no to přece musí být dobré! Když jsem se do dortu pustila, tak jsem ale ztrácela naději, že se to celé povede. Korpus byl dost kořeněný a cítit melasou (syn správně podotknul, že chutná jako Štramberské uši), brusinky i přes množství cukru stále kyselé... Nenechala jsem se zviklat a dort dokončila. A udělala jsem dobře. Ono to totiž všechno dohromady opravdu funguje. Dort se proležel, chutě prolnuly a jestli se něco parádně hodí do současného počasí (nebo třeba i do lednových plískanic), pak je to tenhle hutný, nakyslý dort. A kupodivu chutnal i synovi - u něj jsem tipovala, že ho kvůli kyselosti odloží, ale on ho snědl během chvilky a koukal po druhém kousku:o)

Tvorba brusinkového kompotu není těžká, ale může být problém brusinky sehnat. Pokud se vám to nepovede, nebo nebudete chtít tuhle část vytvářet, použijte místo toho asi 250 g rybízové nebo malinové marmelády (raději kyselejší). Udělá to podobnou práci.



čtvrtek 12. listopadu 2015

Zapečená růžičková kapusta

Vůči růžičkové kapustě jsem měla trochu předsudky. Každý vždycky vyprávěl, že není dobrá (někteří zlí jazykové tvrdili dokonce, že je hnusná) a kdysi dávno ji prý kuchařky ve školních jídelnách používaly k trápení malých žáčků. Ač jsem jí za posledních 10 let určitě neochutnala, bála jsem se, že je to pravda a vlastně jim i věřila. Loni jsem jí ale koupila dceři do příkrmů a výsledné jídlo jsem několikrát ochutnala a ta kapusta rozhodně nic nepokazila. A tak když letos byla tahle zelenina na pultech trhovců, koupila jsem ji a doma hledala recept. A hned první pokus (cuketkova úprava na zádíčka) mě nadchnul! A od té doby jí kupuju každý týden a zkouším nové a nové variace.

Většina receptů na zapečené kapustičky, které jsem našla, obsahovaly strouhanku. Ta nám doma na růžičkách nechutnala a tak jsem si recept uzpůsobila svým představám a vyšlo to na jedničku.



neděle 8. listopadu 2015

Krtkův dort

Pamatujete, když se v devadesátých letech roztrhl pytel s polotovary i na poli dezertů? Kdo nikdy nepekl muffiny, perník, lívanečky nebo krtkův dort z prášku, ať hodí kamenem:o) Krtův dort z prášku jsem přímo nikdy nepekla, ale mockrát ho ochutnala u kamarádek na oslavách a tenkrát mi chutnal. Můj syn krtečka miluje a když jsem vymýšlela, jaký dort ke 4. narozeninám upeču, volba padla na tenhle fenomén - ale ne z pytlíku, ale hezky poctivě ze základních surovin. Syn mě sice nejdřív předsvědčoval, že chce borůvkový dort (borůvkové zrcadlo, které si vyprosil už ke svátku), následně, že výsledek je na krtičinu moc velký a tudíž to není krtkův dort, ale nakonec svíčky ochotně sfouknul a svou porci snědl s bleskovou rychlostí.

Dort je dost drobivý, ale ono to ze samé podstaty jinak nejde a ta drobivost vlastně dotváří dokonalý dojem krtičiny, takže mu to ani nelze vyčítat:o)



Pomazánka z pečeného česneku

Klasickou česnekovou pomazánku, do které se dává čerstvě prolisovaný česnek, miluju. Když jsem viděla v časopise Fresh variantu z pečeného česneku, musela jsem jí zkusit. A je úplně jiná než ta z čestvého.  Pečením se vytratí síla a štiplavost a česnek dostane nový rozměr. Já jsem oproti původnímu receptu použila žervé a ne kozí sýr a trochu smetany.

Jelikož je česnek před připravou pomazánky potřeba upéct, je dobré ho dávat do trouby, když pečeme něco slaného - maso, těstoviny, brambory, prostě cokoliv, čemu nebude vadit česnekové aroma. Česnek se peče hodinu, tak ať není trouba málo vytížená.



středa 4. listopadu 2015

Dýňové muffiny

Dýni ve sladkých dezertech moc ráda nemám. Ale z první vydlabané a vyřezané dýně jsme udělali polévku a dužnina z druhé (kterou dostal syn do školky) neměla využití, tak jsem dneska udělala výjimku a zkusila upéct dýňové muffiny. A jsou dobré! Krásně vláčné, jemně kořeněné, nic mdlého nebo suchého. Takže máte-li nadbytek dýní a z dýňových cheesecaků vám už jde hlava a jazyk kolem, zkuste tuhle rychlovku.