Pomazánka z pečeného česneku

Klasickou česnekovou pomazánku, do které se dává čerstvě prolisovaný česnek, miluju. Když jsem viděla v časopise Fresh variantu z pečeného česneku, musela jsem jí zkusit. A je úplně jiná než ta z čestvého.  Pečením se vytratí síla a štiplavost a česnek dostane nový rozměr. Já jsem oproti původnímu receptu použila žervé a ne kozí sýr a trochu smetany.

Jelikož je česnek před připravou pomazánky potřeba upéct, je dobré ho dávat do trouby, když pečeme něco slaného - maso, těstoviny, brambory, prostě cokoliv, čemu nebude vadit česnekové aroma. Česnek se peče hodinu, tak ať není trouba málo vytížená.



2 palice česneku
120-150 g žervé (lučiny nebo domácí jogurtové pomazánky)
sůl, pepř
olivový olej
sušený tymián
---------------------------------------------------------

Troubu předehřeme na 200°C (horkovzduch na 180°C).

Česnek horzintálně přepůlíme a každou půlku položíme na alobal řezem nahoru. Osolíme, opeptříme, zakápneme asi půl lžící oleje, zabalíme do balíčku (každou půlku česneku zvlášť) a vložíme do trouby na cca 60 minut.

Česnek necháme vychladnout, vybalíme z alobalu a jednotlivé stroužky vydloubneme ven a rozetřeme na prkýnku nožem na kašičku - případné tuhé části odstraníme.

Rozetřený česnek smícháme s žervé a lžičkou tymiánu a podáváme s opečenou bagetkou, toastem nebo vekou.

 

Zdroj: Fresh! podzim 2015 s malou obměnou.

Komentáře

  1. Už dlouho jsem se chystala na tuto pomazánku, ale konečný impuls mi dal recept na polévku z pečeného česneku http://fresh.iprima.cz/recepty/polevka-z-peceneho-cesneku, ze kterého mi nějaký česnek zbyl. Tak jsem se na pomazánku dnes vrhla a musím říci velké díky za tento recept, moc jsem si pochutnala. Díky i za krásný blog, našla jsem zde spoustu inspirace a některé recepty už zdomácněly. Krásné dny přeje Ina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tu nacházíte dobrou inspiraci a některé recepty se u vás nadobro zabydlely:o)

      Vymazat
  2. Nedávno jsem objevila váš blog a jsem nadšená :) Díky za něj. Včera jsme zahájili sezónu táboráků a protože to byla nečekaná akce a neměli jsme nic připraveného, tak jsme si aspoň opekli chleba a použili z dopoledne dělanou pomazánku z pečeného česneku a bylo to společně úžasné. Drahá polovička česnekové pomazánky miluje, ale vždy ho pak šíleně pálí žáha... tentokrát žádný problém neměl, takže super. Budu zkoušet další vaše recepty. Díky za ně :) Katarina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem opravdu moc ráda, že pomazánka tak chutnala:o) Tepelně zpracovaný česnek není tak štiplavý a je lépe stravitelný, já osobně ho taky líp snáším v téhle pomazánce, než v té klasické, kde je česnek syrový:o)

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů