středa 25. listopadu 2015

Hovězí guláš s houskovým knedlíkem

Gulášů jsem ve svém životě jedla nespočet. A většinou mi nechutnaly, protože se jednalo o jídelnové či hospodské verze, kde nebyl čas na několikahodinové dušení a podle toho pak vypadalo i maso. A jestli něco nesnáším, je to tlusté maso, které se na vás vyloženě "chechtá" z talíře.. Až guláš na naší svatbě mě přesvědčil, že i z kližky se dá udělat luxusní jídlo a přestala jsem se bát ho taky vyzkoušet. Receptů na guláš je spousty, každý ho dělá trochu jinak.. Obecně se radí - kolik masa, tolik cibule - akorát že každý to pojímá trochu jinak:o) Někdo dává na objem stejně masa i cibule, někdo to bere podle váhy (pak je výsledek trochu do sladka). My nakonec zakotvili u receptu podle Romana Vaňka, kam se na kilo masa dává kilo cibule a výsledek se nijak nezahušťuje.

Na přípravu celého pokrmu je potřeba velké množství času. Pokud ho chcete stihnout na nedělní oběd,  začněte už v sobotu večer. Jen příprava cibule a masa trvá víc než hodinu a pak se omáčka celá ještě alespoň 3 hodiny dusí (já raději dusím asi 5-6 hodin) - aby maso krásně změklo, cibule se rozpadla a zahustila přirozeně omáčku a klíh v mase se rozpustil. Pokud tuhle část podceníte, nebude výsledek dobrý a to by byla škoda.

A prozradím vám jedno tajemství - ač jsem tento guláš vařila už několikrát, houskový knedlík, který vidíte na fotce, je můj úplně první v životě! Fakt! :o)


Hovězí guláš

1 kg hovězí kližky
1 kg cibule
100 g sádla
1,5 lžičky soli,
pepř
2 lžíce mleté červené papriky
1 lžičky drceného kmínu
4 bobkové listy
2 lžíce rajského protlaku
1,5 litru hovězího vývaru
1 lžička sušené majoránky
----------------------------------------
Cibuli oloupeme a nakrájím nahrubo. V širokém kastrolu rozpálíme sádlo, vsypeme cibuli a kmín a na středním plameni orestujeme do hněda. Cibule je opravdu hodně, ze začátku bude dosahovat třeba do půlky kastrolu, na konci jí zbyde jen po dně:o) Restování do hněda trvá klidně i 40 minut, je potřeba s cibulí občas míchat, aby se nepřipalovala a nepřehánět to s intenzitou ohně. Když je cibule hnědá, stáhneme kastrol z ohně a necháme vše 10 minut dojít.

Maso očistíme a nakrájíme na 2 cm velké kostky. Cibuli opět rozpálíme, vložíme do kastrolu maso a ze všech stran orestujeme do hněda. Maso během restování pustí šťavu - tu musíme nechat zcela odpařit (použije-li se mražené maso, šťávy je víc než z čerstvého).

Osmahnuté maso zasypeme solí, pepřem a paprikou, přidáme rajský protlak a orestujeme asi dvě minutky - nápek seškrabujemem ze dna, aby se nepřipaloval.

Pak maso podlijeme vývarem, přihodíme bobkové listy, přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum a pod podkličkou dusíme minimálně 3 hodiny, raději déle (a čím déle, tím lépe).

Jakmile je maso dostatečně měkké a omáčka hotová, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku, minutku povaříme a guláš stáhneme z ohně. Necháme 15 minut odpočinou a servírujeme.

Guláš je výborný i odležený, druhý nebo třetí den.

Houskový knedlík

500 g hrubé mouky
10 g droždí
250 ml mléka
1 rohlík (cca 40-60g)
1 vejce
špetka soli
špetka cukru
------------------------------
Ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné. Mouku smícháme se solí, vložíme do mísy a uděláme v ní důlek, do kterého nalijeme část mléka, rozdrobíme do něj droždí, přidáme maličko cukru. Mléko s droždím zlehka promícháme a necháme 5 minut odpočívat.

Pak přidáme zbytek mléka, celé vejce a vymícháme kypré těsto. Rohlík nakrájíme na malé kostičky a zapracujeme do těsta. Vše přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut na teplém místě.

Mezitím si v širokém hrnci uvaříme vodu, kterou osolíme.

Z lehce nakynutého těsta vytvoříme šišky (já dělám dvě) tak, aby se na délku vešly do hrnce (počítáme s tím, že knedlík ve vodě nabyde) a vložíme je do vroucí vody - vaříme 9 minut z jedné strany, pak knedlík otočíme a vaříme opět 9 minut z druhé strany.

Uvařené knedlíky vyjmeme z vody a okamžitě špejlí na několika místech propícheme, aby pára mohla ven a knedlík se nesrazil. Rovnou i nakrájíme nití nebo velmi ostrým nožem.

Knedlíky, které hned nepodáváme, přikryjeme čistou utěrkou, aby neosychaly, poté je skladujeme v uzavíratelné nádobě v chladu.





Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček

3 komentáře:

  1. Dělám ho v podstatě stejně, až na to sádlo (dávám máslo). Já ho teda nemusím, ale L. ho miluje. A je fakt, že vždycky vypadá jak z restaurace.

    OdpovědětVymazat
  2. Byl dokonalý. Ještě nikdy se mi nepovedl takový gulášek jako podle Vašeho receptu. Jen jsem neměla čas ho vařit dlouho, tak jsem ho dala na 1 a půl do tlakového hrnce :-) Kamila

    OdpovědětVymazat