pátek 27. září 2013

Pétin cuketový nákyp

Tenhle recept jsem kdysi dávno (přesněji před šesti lety:o)) získala od své švagrové Petry (podle ní jsem ho i pojmenovala) a chytl se u nás okamžitě. Využijete ho hlavně v plné sezoně cuket, kdy už skoro nevíte, co s nimi, je rychlý, jednoduchý a dobrý. Konzumovat se dá jako hlavní jídlo a nebo v menším množství ke svačině. A podávat se může s bramborem, salátem a nebo jen tak zcela samotný:o)



400 g cukety (cca jedna střední)
200 g uzeného
150 g polohrubé mouky (lze kombinovat s celorznnou nebo špaldovou)
200 g sýra (eidam, gouda nebo podobný polotvrdý sýr)
5 lžic oleje
4-5 vajec (podle velikosti)
1/2 prášku do pečiva
1-2 stroužky česneku
sul, pepř
zelené bylinky

Cuketu oloupeme (velmi mladé cukety se loupat nemusí) a společně se sýrem nahrubo nastrouháme. Uzené pokrájíme na kostičky (já vše včetně uzeného strouhám v robotu, ale pokud máte jen struhadlo, tak je jednodušší uzené nakrájet). Vejce rozklepneme a vidličkou lehce rozšleháme. V míse smícháme cuketu, uzené, sýr, olej, vejce, sůl, pepř, prolisovaný česnek a bylinky (dávám podle chuti a zásoby - petržel, pažitku, medvědí česnek, lze i trochu majoránky) a zamícháme. Přidáme mouku a prášek do pečiva a vytvoříme hmotu polotekuté konzistence. 
Troubu si zahřejem asi na 180°C (pokud použijete horkovzduch, nastavte maximálně 160°C), vymažeme pekáček máslem, vlijmeme cuketovou hmotu a pečeme asi hodinu, dokud není povrch zlato-hnědý a při zkoušce špejlí zůstává hrot suchý.

pátek 20. září 2013

Modrobílý švestkový koláč

Pokud máte opravdu velkou zásobu švestek, milujete kombinaci s mákem a nebo tvarohem a připadá vám, že všechno nejde dohromady naráz, zkuste tenhle moučník a přesvědčíte se, že naopak - všechny tyhle chutě fungují i najednou! Jen se nedá moc hezky nafotit a je velmi rozsýpací. Na druhou stranu to vyvažuje svou chutí a velkou vláčností:o)



Těsto:
250 g hladké mouky (část může být celozrnná, já použila asi 100 g špaldové)
2 lžíce cukru
1 vejce
150 g povoleného másla

Všechny ingredience spojíme v pružné těsto, pokud se příliš drobí, přidáváme opatrně po lžičkách studenou vodu. Zabalíme do folie a dáme na 30 minut odležet do lednice. Mezi tím si připravíme makovou náplň.


Maková náplň:
150 g mletého máku
200 ml mléka
30 g moučkového cukru
1 lžíce medu
1 lžíce tuzemského rumu
75 g švestkových povidel nebo rybízové marmelády
0,5 lžičky perníkového koření (nebo stačí jen trochu skořice a drceného hřebíčku)
1 kg vypeckovaných švestek 

V kastrolku smícháme mléko s mákem a přivedeme k varu a asi 10 minut na mírném ohni vaříme a vmícháme cukr, med, povidla a koření. Po vychladnutí zamícháme rum.

Troubu předehřejeme na 180°C.

Odpočinuté těsto rozválíme (nebo použime prsty a namačkáme ho do formy) a vložíme do středně velkého pekáčku a mírně vytáhneme okraje.
Navrstvíme zchladlou makovou náplň a vyskládáme na ní švestky nastojato. Pokud nemáte tolik švestek, nebo jich tolik dávat nechcete, nevadí, prostě je více položte a nebo pokládejte na delší stranu (jak je vidět na obrázku, já je stavěla na tu kratší).

Tvarohová náplň:
250 g tvarohu
1 zakysaná smetana (200 g)
2 vejce
100 g cukru

Všechno smícháme v jednolitou hmotu a opatrně jí zalijeme švestky. Pekáček vložíme do trouby a pečeme asi 50 minut dokud tvaroh neztuhne a povrch nezezlátne.



Zdroj: http://tege.blog.cz/0910/modrobily-svestkovy-kolac

čtvrtek 5. září 2013

Kynuté koláče - s mákem a švestkami

Koláče mě trochu potrápily. Dělala jsem je včera nadvakrát, protože po použití původního rozpisu zbyla polovina náplně a třičtvrtě drobenky. Navíc měly koláče velký kraj a byly celkově nevzhledné a nefotitelné, ač chuťově dobré. Na večerní pečení jsem tedy upravila velikost jednotlivých koláčů (viz poznámky v receptu), aby byly tak akorát velké při použití důlkovače koláčů o průměru 4 cm, a snažila jsem se upravit množství nádivky a drobenky. Původní recept je opět z Vaňkovy bible, jen jsem ho trochu přiohnula k obrazu svému:o)


Těsto asi na 30 koláčků:
350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
95 g cukru krupice
5 g vanilkového cukru
30 g droždí
90 g rozpuštěného másla
7 g soli
1 vejce
185 ml vlažného mléka

Na pomašlování:
1 rozšlehané vejce (stačí i půlka)

Těsto zaděláme na omládek: Do mísy dáme obě mouky, uděláme v ní důlek  a vlijeme asi 2/3 mléka. Do mléka rozdrobíme droždí a opatrně do něj ze stran zamícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako lívance (takže v míse máme mouku, v ní důlek a v důlku ono "těstíčko"). Zakryjeme a necháme 30 minut vzejít. A zatím si připravíme nádivku (viz níže) a můžeme i suroviny drobenku - výrobu stačí provést těsně před použitím drobenky.
Potom přidáme všechny ostatní suroviny (včetně zbylého mléka) a uhněteme pružné těsto (robot to měl asi za pět minut). Těsto přendáme na vál, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.
Odpočinuté těsto rozdělíme na kousky o váze 30 g (původně bylo 45 g, tuhle gramáž použijte, pokud koláčky tvarujete sklenicí s dnem o průměru tak 6 cm, koláčů pak bude asi 20) a pečlivě je stočíme do kuličky (pozor na sklady, pokud na kuličce jsou, v místě skladu koláček praskne). Ty rozložíme na plech vyložený pečíčím papírem dostatečně daleko od sebe, už je nebudeme přesouvat, přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout.
Po vykynutí dnem sklenice nebo důlkovačem vytlačujeme z kuliček koláček, aby zůstal asi 0,5 cm široký okraj, tlačíme hodně, aby dno pod náplní bylo slabé, ale pozor, abychom v něm neudělali díru. (Pokud se těsto vrací zpět a nedrží ve tvaru koláče, není ještě dobře nakynuté, dejte mu nějaký čas navíc a nechte bochánky dokynout.) Kraje koláče pomašlujeme vajíčkem, naplníme náplní, poklademe kousky švestek a posypeme drobenkou.
Koláče necháme ještě asi 10 minut kynout a pak dáváme do trouby rozpálené na 160°C  na 20 minut (nebo dokud nebudou okraje hezky hnědé).

Maková náplň: (upraveno na poloviční množství, aby to vyšlo akorát do koláčů z půl kila mouky, jak je sepsáno výše)
100 g mletého máku
125 ml mléka
10 g vanilkového cukru
25 g moučkového cukru
15 ml tuzemského rumu
50 g švestkových povidel nebo rybízové marmelády
0,5 lžičky perníkového koření (nebo stačí jen trochu skořice a drceného hřebíčku)

V kastrolku smícháme mléko s mákem a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme asi 10 minut (do změkutí máku). Při vaření vmícháme do směsi i cukry, povidla/marmeládu a koření. Po vychladnutí zamícháme rum.

Drobenka: (opět upraveno na adekvátní množství ke koláčům za půl kila mouky)
15 g másla
15 g cukru krupice
50 g polohrubé mouky

Máslo necháme povolit a pak vše mneme mezi prsty, dokud nevznikne hodně sypká drobenka.



Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.