Sekaná pečeně

 


300 g vepřového masa (libovějšího)
300 g hovězího předního (bez kostí)
1 středně velká cibule
1 vejce
1 houska (asi 40g)
mléko
50 g slaniny
1/2 lžičky soli
pepř
2 menší stroužky česneku
1/2 lžíce sušené majoránky
1 lžíce nasekané petrželky
1 bílek
-----------------------------------------

Vepřové i hovězí maso pokrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky. Housku namočíme na chvíli do trochy mléka, necháme nacucat, pak ji zlehka vyždímeme.

Maso, cibuli, housky a polovinu slaniny umeleme na masomlýnku. Přendáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, majoránku a petrželku, vejce a směs dobře promícháme (já jí míchám v hnětači robota). Je-li směs tuhá, rozředíme ji trochou vlahé vody nebo vývaru a necháme chvíli stát.

Pekáč vymažeme máslem nebo sádlem. Navlhčíme si ruce studenou vodou a vytvarujeme jednu velkou a nebo dvě menší šišky a položíme je do pekáče. Druhou část slaniny pokrájíme na tenké nudličky a poklademe jimi vršek sekané.

Šišky potřeme bílkem, podlijeme velkou sběračkou studené vody (aby bylo v pekáčku asi 1 cm vody na výšku) a pečeme 45-60 minut při 180°C. Při pečení šišky poléváme vypečenou šťávou.

Servírujeme s bramborem, bramborovou kaší nebo salátem. Výborná je i studená.




 Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Komentáře

  1. Sekanou Jsem pekla poprve a musim rict, ze vyborna. Vsichni se doma oblizovali

    OdpovědětVymazat
  2. Výborný recept, ostatně jako každý od vás...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů