neděle 22. září 2013

Sekaná pečeně

 


300 g vepřového masa (libovějšího)
300 g hovězího předního (bez kostí)
1 středně velká cibule
1 vejce
1 houska (asi 40g)
mléko
50 g slaniny
1/2 lžičky soli
pepř
2 menší stroužky česneku
1/2 lžíce sušené majoránky
1 lžíce nasekané petrželky
1 bílek
-----------------------------------------

Vepřové i hovězí maso pokrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky. Housku namočíme na chvíli do trochy mléka, necháme nacucat, pak ji zlehka vyždímeme.

Maso, cibuli, housky a polovinu slaniny umeleme na masomlýnku. Přendáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, majoránku a petrželku, vejce a směs dobře promícháme (já jí míchám v hnětači robota). Je-li směs tuhá, rozředíme ji trochou vlahé vody nebo vývaru a necháme chvíli stát.

Pekáč vymažeme máslem nebo sádlem. Navlhčíme si ruce studenou vodou a vytvarujeme jednu velkou a nebo dvě menší šišky a položíme je do pekáče. Druhou část slaniny pokrájíme na tenké nudličky a poklademe jimi vršek sekané.

Šišky potřeme bílkem, podlijeme velkou sběračkou studené vody (aby bylo v pekáčku asi 1 cm vody na výšku) a pečeme 45-60 minut při 180°C. Při pečení šišky poléváme vypečenou šťávou.

Servírujeme s bramborem, bramborovou kaší nebo salátem. Výborná je i studená.




 Zdroj: Kuchařka naší vesnice

1 komentář:

  1. Sekanou Jsem pekla poprve a musim rict, ze vyborna. Vsichni se doma oblizovali

    OdpovědětVymazat