Kynuté koláče - s mákem a švestkami

Koláče mě trochu potrápily. Dělala jsem je včera nadvakrát, protože po použití původního rozpisu zbyla polovina náplně a třičtvrtě drobenky. Navíc měly koláče velký kraj a byly celkově nevzhledné a nefotitelné, ač chuťově dobré. Na večerní pečení jsem tedy upravila velikost jednotlivých koláčů (viz poznámky v receptu), aby byly tak akorát velké při použití důlkovače koláčů o průměru 4 cm, a snažila jsem se upravit množství nádivky a drobenky. Původní recept je opět z Vaňkovy bible, jen jsem ho trochu přiohnula k obrazu svému:o)


Těsto asi na 30 koláčků:
350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
95 g cukru krupice
5 g vanilkového cukru
30 g droždí
90 g rozpuštěného másla
7 g soli
1 vejce
185 ml vlažného mléka

Na pomašlování:
1 rozšlehané vejce (stačí i půlka)

Těsto zaděláme na omládek: Do mísy dáme obě mouky, uděláme v ní důlek  a vlijeme asi 2/3 mléka. Do mléka rozdrobíme droždí a opatrně do něj ze stran zamícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako lívance (takže v míse máme mouku, v ní důlek a v důlku ono "těstíčko"). Zakryjeme a necháme 30 minut vzejít. A zatím si připravíme nádivku (viz níže) a můžeme i suroviny drobenku - výrobu stačí provést těsně před použitím drobenky.
Potom přidáme všechny ostatní suroviny (včetně zbylého mléka) a uhněteme pružné těsto (robot to měl asi za pět minut). Těsto přendáme na vál, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.
Odpočinuté těsto rozdělíme na kousky o váze 30 g (původně bylo 45 g, tuhle gramáž použijte, pokud koláčky tvarujete sklenicí s dnem o průměru tak 6 cm, koláčů pak bude asi 20) a pečlivě je stočíme do kuličky (pozor na sklady, pokud na kuličce jsou, v místě skladu koláček praskne). Ty rozložíme na plech vyložený pečíčím papírem dostatečně daleko od sebe, už je nebudeme přesouvat, přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout.
Po vykynutí dnem sklenice nebo důlkovačem vytlačujeme z kuliček koláček, aby zůstal asi 0,5 cm široký okraj, tlačíme hodně, aby dno pod náplní bylo slabé, ale pozor, abychom v něm neudělali díru. (Pokud se těsto vrací zpět a nedrží ve tvaru koláče, není ještě dobře nakynuté, dejte mu nějaký čas navíc a nechte bochánky dokynout.) Kraje koláče pomašlujeme vajíčkem, naplníme náplní, poklademe kousky švestek a posypeme drobenkou.
Koláče necháme ještě asi 10 minut kynout a pak dáváme do trouby rozpálené na 160°C  na 20 minut (nebo dokud nebudou okraje hezky hnědé).

Maková náplň: (upraveno na poloviční množství, aby to vyšlo akorát do koláčů z půl kila mouky, jak je sepsáno výše)
100 g mletého máku
125 ml mléka
10 g vanilkového cukru
25 g moučkového cukru
15 ml tuzemského rumu
50 g švestkových povidel nebo rybízové marmelády
0,5 lžičky perníkového koření (nebo stačí jen trochu skořice a drceného hřebíčku)

V kastrolku smícháme mléko s mákem a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme asi 10 minut (do změkutí máku). Při vaření vmícháme do směsi i cukry, povidla/marmeládu a koření. Po vychladnutí zamícháme rum.

Drobenka: (opět upraveno na adekvátní množství ke koláčům za půl kila mouky)
15 g másla
15 g cukru krupice
50 g polohrubé mouky

Máslo necháme povolit a pak vše mneme mezi prsty, dokud nevznikne hodně sypká drobenka.



Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.

Komentáře

  1. Ďakujem za inšpiráciu, sú skvelé.

    OdpovědětVymazat
  2. Tyto koláčky jsou opravdu vynikající! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, koláče už kynou a moc se na ně těším, jenom bych se ráda zeptala, kolik švestek přijde do náplně? Nevidím to nikde v rozpisu a já hloupá jsem si myslela, že stačí ta povidla :-D Moc děkuji...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nahoru na mák dejte pár kousků nakrájených svestek, množství se blbě odhaduje...

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů