sobota 28. července 2012

Cheesecake

rozpočet formu d = 20cm

sušenkový základ:
* 120 g sušenek lotus
* 50 g másla
* 1 lž hnědého krystalového cukru

sýrová hmota
* 200 g lučiny
* 300 g krémového sýra - tesco creamcheese (já použila půl na půl tučný tvaroh a mascarpone)
* 150 g kysané smetany, husté a tučnější (16%)
* 3 celá vejce
* 180 g moučkového cukru
* 1 lž vanilkového cukru
* 1 lžička citronové kůry sušené
* pár kapek citronu

poleva
* 75 g krémového sýra - tesco creamcheese
* 2 lž moučkového cukru


Dortovou formu vymažte máslem a zespoda pro jistotu obalte alobalem. Pečící se máslo rádo vytéká.
Na sušenkový základ nadrťte sušenky v mixéru nahrubo, přidejte pokrájené studené máslo a lžíci cukru a
několika pulsy mixéru spojte. Takto připravenou hmotu upěchujte na dno formy lžící a zapečte v troubě rozpálené
na 180 st. asi 10 minut. Dejte vychladnout.

- Samotné sušenky lotus jsou velmi sladké, cukr se přidává proto, aby se dno dortu lépe upeklo a zůstalo křupavější.
- Předpečení nevynechávejte. Samozřejmě lze základ jen upěchovat a hned na ni líti sýrovou náplň, ale hmota se stane mokrou a patlavou, dort se špatně přesouvá a nechutná to tak dobře.

Na krémovou náplň rozmíchejte oba sýry, creamcheese i lučinu dohladka, přidejte oba cukry, citronovou kůru i šťávu, znova jemně promíchejte a vpravte kysanou smetanu. Hmota by měla být tekutá a hustá, bez hrudek a bublin. Nakonec za stálého ale neintenzivního míchání přidejte vejce, jedno po druhém. Hmotu pomalu nalijte na vychladlý sušenkový základ a nechte asi 5 minut stát.

Celé to míchání a přelévání se dělá opatrně proto, aby se do směsi nedostalo mnoho vzduchových bublin. Proto je lepší ji připravovat ručně v míse metličkou nebo v robotu, který má nástavec na dělání těsta a pomalé míchání. Tyčový mixér s metlami není vhodný.

Předehřejte troubu na 160 st. bez horkovzduchu, ten by dort vysušil a popraskal, do spodní drážky vsuňte pekáč zpola naplněný vodou. Na střední drážku dejte mřížku a až bude trouba rozpálená, ne dříve, vložte formu s dortem. Pečte asi 50 - 60 minut.
Čas je velmi orientační, hlídejte a zkoušejte. Nejméně první půlhodinu, radši třičtvrtě neotevírejte dvířka trouby. Unikla by pára a teplo a cheesecaku by se mohl propadnout střed. Konec pečení poznáte tak, že poklepete lžící o formu, dort nešplouchá, ale trochu se klepe, stejnoměrně v celém objemu. Vršek může být nazlátlý, ale ne popraskaný. Pokud je nedopečený, chvěje se po obvodu lehce a uprostřed se mnohem výrazněji vlní. Přepečený je naopak velmi pevný, praská mu povrch a okraje odskakují od formy. To se dá zakrýt polevou ;) Po dopečení vypněte troubu a nejméně dvě hodiny nechte dort chladnou uvnitř za zavřenými dveřmi. Je to zase proto, aby se nepropadl střed a hmota neztuhla na tvarohovou buchtu, ale zůstala krémová a vláčná. Cheesecake se ve vypnuté troubě ještě dopeče, zpevní úplně a okraje se oddělí od formy.

Po vychladnutí na pokojovou teplotu přesuňte do lednice a nechte lépe přes noc, nejméně však dvě hodiny, chladnout a zpevňovat.

Polevu můžete a nemusíte dávat. Zakryje případné praskliny a nerovnosti a dodá dortu sněhobílý čistý povlak.
Rozmíchejte sýr s trochou cukru do hladka a natřete na povrch ztuhlého studeného dort dlouhým plochým nožem. Boky uhlaďte nebo nechte polevu stékat.


Zdroj: www.nyx.cz (MAR_TINA)

Smetanovo-tvarohový dort k výročí

Piškot (forma 26 cm): 
4 vejce, 
160 g cukru, 
160 g polohrubé mouky, 4 PL horké vody.
Ušlehat bílky s půlkou cukru, žloutky se zbytkem cukru šlehat asi 4 minuty do pěny, poté do nich ručně zamíchat vodu, mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct asi 20-25 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí rozříznout na dva pláty a jeden plát vrátit do umytého dortového ráfku rovnou na tác, kde budeme zdobit, pokapat rumem a potřít džemem.

Tvarohovo-smetanový krém (z tohoto množství mi zbylo ještě na 4 menší poháry): 

2 šlehačky, 
400 g zakysané smetany, 
250 g tvarohu ve vaničce, 
2 vanilkové cukry, 
2-3 PL cukru moučka, 
80 g želatinového ztužovače dr. Oetker 
Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Hmotu rozdělit na dvě poloviny, do jedné vmíchat rozmixované jahody (raději kompot) a spojit se 40 g želatinového ztužovače připraveného podle návodu s 80 ml šťávy z kompotu. Navrstvit do formy na korpus a urovnat. Přikrýt druhou polovinou korpusu. Ten pokapat kompotovou šťávou. Zalít zbytkem bílé hmoty spojené s dalšími 40 g želatinového ztužovače připraveného podle návodu s 80 ml vody. Důkladně uhladit. Vše dát vychladit.

Po důkladném zachlazení sundat dortový ráfek (boky vždy předtím objedu ostrým nožem), boky i vrch dortu potřít ušlehanou smetanou se stužovačem, do ní zašlehat vanilkový cukr. Ovoce na řezu je potřené dortovým želé.


Zdroj: http://www.zorka.estranky.cz/

Crème brûlée

1 vanilkový lusk
430 ml smetany na šlehání (400ml)
40g cukru krystal
5 žloutků (4)
Recept je pro pět porcí (v závorce pro 4 porce)
  1. Předehřejte si troubu na 140°C a dejte vařit 1-2 litry vody, kterou budete potřebovat na vodní lázeň.
  2. Na mírný oheň dejte vařit smetanu.
  3. Mezitím si podélně rozkrojte vanilkový lusk a hranou nože vyškrábejte jeho obsah. Poté lusk i jeho obsah přidejte k vařící se smetaně.
  4. Zatímco se vám ohřívá smetana s vanilkou, smíchejte si ve větší nádobě žloutky s cukrem. Pozor, neměla by se vám na směsi tvořit pěna.
  5. Jakmile se smetana s vanilkou začne pozvolna vařit, odstavte ji z ohně.
  6. Za stálého míchání smetanu velmi pomalu vlijte do mísy ke žloutkům.
  7. Vzniklou směs žloutků a smetany ihned sceďte. Zvolte si buď jemnější, nebo větší sítko podle toho, zda chcete v krému ponechat vanilková zrníčka. Rozhodně nejsou na škodu.
  8. Tuto přefiltrovanou směs rozlejte do servírovacích misek. Lijte směs pomalu a opatrně, na směsi by se vám neměly tvořit vzduchové bublinky. Pokud se vytvoří, lehce je lžičkou odstraňte (rychlejší způsob je rozbít bubliny plamenem flambovací pistole - mizí okamžitě). Ideální objem misek je 80ml. Misky také musí být ohněvzdorné, protože v nich před podáváním budete plamenem vytvářet karamelovou krustu.
  9. Misky naskládejte do hlubšího pekáče. Poté do pekáče opatrně vlijte připravenou vroucí vodu tak, abyste nepostříkali i krém v miskách. Výška vodní lázně by měla dosahovat výšky krému v miskách. Pekáč poté vložte do předem vyhřáté trouby.
  10. Po 20 – 30 minutách pekáč opatrně vyjměte z trouby. Krém by měl být už dostatečně tuhý. Pokud by některé porce byly uprostřed stále tekuté, nechte je ještě chvíli odpočívat v lázni. Pokud se některé porce lehce klepou jako sulc, je to přesně ta konzistence, kterou chceme dosáhnout.
  11. Hotový krém ochlaďte, ideálně ve studené vodní lázni, a poté nechte v ledničce alespoň 4 hodiny odpočinout. Krém vydrží v ledničce čerstvý minimálně 2-3 dny, a proto si jej můžete připravit i s velkým předstihem.
  12. Hotové Crème brûlée před podáváním posypte cukrem, vnitřní strany boků misek otřete ubrouskem, aby cukr nebyl přímo na misce. Pro karamelizaci můžete použít buď kuchyňský hořák, nebo i hobby hořák na propan butan. Karamelizování pod grilem v troubě také můžete využít, ale není tak funkční jako flambovací pistolí. Dochází totiž k nadměrnému ohřívání celého krému. Cukr plamenem karamelizuje opravdu rychle, a tak si dejte pozor, ať karamel nespálíte. Jak flambovat si najděte na youtube.
Výsledkem našeho receptu je lahodný vanilkový dezert s křehkou karamelovou krustou. Tajemství správně připraveného Crème brûlée je v jemné, avšak plné chuti přírodní vanilky a v kontrastu mezi vychlazeným krémem a horkou karamelovou krustou. Nechte si chutnat.

Zdroj: http://cremebrulee.cz/ + moje poznámky:o)

Perníková bábovka

2 hrnky hladké mouky,
1 hrnek krystalového cukru,
1 prášek do perníku,
1 lžíce kakaa,
1/4 hrnku oleje,
mléko dle potřeby (cca 1 a 1/2 hrnku).

 

Všechny suroviny ušlehat a nalít do vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy. Péct na 170-180 stupňů.
Vylepšení - slepit dva kousky pikantní marmeládou.

Zdroj: http://www.zorka.estranky.cz/

Tvarohový koláč z křehkého těsta

těsto
250g hladké mouky
50g moučkového cukru
130g másla (na kostičky)
1 žloutek
3 lžíce mléka
1/4 lžičky prášku do pečiva
necelá hrst mandlí (nasekaná nahrubo)
citronová kůra
1 vejce na potření
Náplň
250g měkkého tvarohu
1 žloutek
asi 40g sušených brusinek (nebo podle chuti)
50g cukru (může být i míň)
1/2 balíčku vanilkového cukru
20g změklého másla
2 bílky
citronová kůra
1. Do prosáté mouky vmíchejte prášek do pečiva, cukr, máslo, žloutek rozšlehaný v mléku a citronovou kůru.
2. Vypracujte těsto, zabalte do fólie a dejte do ledničky.
3. Mezitím, co se chladí těsto, si připravte tvarohovou náplň. Máslo utřete s cukrem a vanilkovým cukrem.
4. Přidejte tvaroh, žloutek, citronovou kůru a brusinky.
5. Ušlehejte z bílků sníh a opatrně ho vmíchejte do tvarohové směsi.
6. Těsto rozdělte na dva díly. Větší rozválejte a vyložte jím dno a okraje vymazané a vysypané dortové formy (23cm).
7. Potřete tvarohovou náplní.
8. Přiklopte druhým dílem těsta, které jste rozváleli.
9. Potřete vejcem a posypte ořechy.
10. Pečte při 160° asi 30 minut dozlatova.
11. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.

Zdroj: http://magdapece.wordpress.com

Hruškový dort

Piškot:
z klasického receptu – na 1 vejce 40 g polohrubé mouky, 40 g cukru a lžička teplé vody – žloutky vyšlehat s půlkou cukru a po vyšlehání přidat vodu. Bílky vyšlehat s trochou soli a do tuhého sněhu zašlehat druhou půlku cukru. 10 minut péct na 170°, pak snížit na 150° a dopéct (cca 30 minut). Dělala jsem ze 4 vajec do menší dortové formy, cca 20 cm v průměru.
krém
Dva karamelové pudinky udělat v 500 ml mléka, nechat vystydnout. Vyšlehat asi 200g másla se 120 g cukru (kdo rád sladší, přidá cukr) a do směsi pak zašlehat vystydlý pudink.
Korpus jsem 2× rozřízla, spodní čás pokapala rumem, natřela pikantní marmeládou, pak krém, do toho na kousky kompotované hrušky, zasypat skořicí, přiklopit druhou půlkou piškotu a na to už jen krém, hrušky na plátky, zasypat skořicí a polít želém. Nechat vychladit a rozležet:o)

pátek 27. července 2012

Čokoládový lanýžový dort

Originál pochází z Apetitu, já navíc upekla i tmavý piškot, aby se s koláčem lépe manipulovalo.

Těsto
  • 2 vejce
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1/2 lžička prášku do pečiva
  • 1 rovné lžíce kakaa
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšleháme do světlé pěny a do ní zamícháme olej. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zašleháme do něj zbylý cukr. Smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao a po částech ho vmícháváme do žloutkové pěny. Nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků. Těsto nalejeme do dortové formy, kterou jsme předím vymazali a vysypali. Vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 10 minut na 200°.
Piškot necháme vystydnout.

Lanýžový krém
  • 250 g kvalitní hořké čokolády (70% kakaa)
  • 2 lžíce medu
  • 600 ml smetany ke šlehání +  ztužovač, nebo smetanového krému mascarpone
  • 4 lžičky instantní kávy
  • 1 lžičku mleté skořice
  • kakaový prášek na posypání
1.Rozpusťte čokoládu
Kousky čokolády, třetinu smetany a med dejte do varné mísy. Nalijte do kastrolu vodu, přiveďte ji k varu a na hrnec postavte mísu s čokoládou tak, aby se nedotýkala vody. Plamen stáhněte na absolutní minimum. Po 15–20 minutách rozpuštěnou čokoládu promíchejte.

2. Připravte si formu
Čokoláda teď musí vychladnout zhruba na tělesnou teplotu (zkontrolujete ponořením prstu). Formu umyjeme, boky vyložíme potravinovou fólií (dole bude folie pod dnem) a na spod dáme zpět vychladlý piškot.

3. Ušlehejte šlehačku
Zbylou smetanu vlijte do velké mísy a přidejte ztužovač (asi 1 lžičku), kávu i skořici. Šlehejte, aby směs trochu zhoustla, ale ještě stékala z metličky. Použijete-li mascarpone (musí být čerstvé, bílé, bez znatelných sraženin), rozetřete ho s ostatními surovinami dohladka.

4. Promíchejte sladkou hmotu
Čokoládu přidejte do mísy se šlehačkou; všechno opatrně promíchejte kovovou lžící nebo stěrkou v osmičkovém pohybu. Nepospíchejte a pečlivě hmotu zpracovávejte, až je krásně jemná, zhoustlá, hladká a nadýchaná.

5. Naplňte formu
Dejte do formy čokoládovou náplň a obrácenou lžící uhlaďte povrch. Pak všechno uložte do lednice (přes formu položte talíř nebo ji přetáhněte fólií) a nechte ztuhnout – potrvá to asi hodinu, nejlepší je však nechat dort chladit přes noc.

6. Vyjměte a podávejte
Formu rozevřete, sejměte fólii a celý moučník přeneste na talíř (můžeme nechat i přímo na dně formy). Poprašte dort kakaem (včetně talíře, chcete-li jít s módou) a podávejte nakrájený na tenké řezy.

Tipy:
Rozpouštění čokolády na hladký krém stojí a padá
a) s teplotou – voda pod čokoládou nemá být vroucí, na rozpuštění stačí horká pára;
b) nesmí do ní při rozpouštění přijít ani kapka vody, srazila by se;
a c) při rozpouštění čokoládu občas důkladně promíchejte.

■ V tomto receptu ,funguje‘ rozpouštění čokolády se smetanou a medem perfektně. Pokud se vám rozpuštěná čokoláda přece jenom srazí, všlehejte do ní oříšek másla nebo lžičku slunečnicového oleje.

Nepřešlehejte
Přešlehaná šlehačka z metličky nestéká. Začněte znovu s novou várkou smetany a tu tuhou si nechte ke zdobení dortu nebo do kávy. Do krému můžete použít i hodně tuhou smetanu, ale bude se vám hůř zapracovávat a výsledný krém nebude tak jemný a hedvábný.

neděle 1. července 2012

Třešňový rýžový nákyp

Zase jsem jednou dala na recepty na ona dnes a neprohloupila jsem. Třešní máme zásobu, rýžový nákyp milujeme, tvarohové dezerty taky, tak proč váhat?:o) Nákyp měl dvě malé nevýhody - byl velmi krémový, takže se špatně porcoval a díky tomu byl i poměrně nefotogenický:o) A vlastně s ním byla celkem velká piplačka:o)
Vkládám originální recept z ona dnes, já jsem pekla ze 4 vajec a příště by podle mě stačily i tři a třešně jsem opravdu nevypeckovávala:o)
Množství: pro 4 osoby
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • sůl
  • 500 ml mléka
  • 80 g másla
  • 5 vajec
  • 100 g cukru krupice
  • 250 g tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 600-700 g třešní
  • 1 lžíce cukru moučka
1. Propláchnutou rýži dáme vařit do vroucí osolené vody na pět minut. V druhém hrnci přivedeme k varu mléko se špetkou soli.
2. Rýži scedíme přes síto a vložíme do vroucího mléka a na mírném plameni 10-15 minut pomalu vaříme, dokud rýže nevstřebá všechno mléko a není měkká. Do hotové rýže vmícháme máslo a necháme zchladnout.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C, zapékací misky vymažeme tukem. Z bílků a poloviny cukru ušleháme tuhý sníh. Žloutky se zbylým cukrem vyšleháme do pěny. Tvaroh utřeme s vanilkovým a moučkovým cukrem. Rýžovou hmotu promícháme se žloutkovou pěnou a rozdělíme na poloviny. Do jedné vmícháme tvaroh a třetinu sněhu, do druhé zbylý sníh.
4. Do menších zapékacích misek rozdělíme rýži s tvarohem, poklademe polovinou vypeckovaných třešní a překryjeme rýží se sněhem a poklademe zbylými třešněmi, které mírně zatlačíme dovnitř.
5. Zapékací misky položíme na hlubší plech a zalijeme ho vroucí vodou do výše asi 1,5 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30-35 minut, upečené nákypy pak necháme ještě ve vypnuté pootevřené troubě 20 minut vychladnout. Servírujeme posypané moučkovým cukrem se šlehačkou.
Tip: Nákyp můžete také péct ve větší zapékací nádobě, pak počítejte s pečením 45-50 minut. Třešně můžete nahradit mirabelkami nebo rynglemi.