úterý 22. září 2015

Podzimní jablečný koláč

Tenhle dezert byl asi můj první jablečný koláč, co jsem kdy upekla. Je jednoduchý, většinu ingrediencí máte běžně doma a zvládne ho i začátečník (mé tehdejší asi o 9 let mladší já je toho důkazem). Navíc je strašně dobrý a pokud máte doma zrovna nadúrodu jablek, je skvělým adeptem na jejich zužitkování.  Není nad byt provoněný jablky a skořicí:o)

Recept je na blogu už delší dobu, jen jsem ho dnes přefotila, protože si to zaslouží.


 

čtvrtek 10. září 2015

Plněné papriky

Tohle jídlo mám moc ráda. Pro někoho hrozba ze školní jídelny, ale u nás ho uměli (jako téměř všechno), a tak se povedlo mi ho lehce zošklivit až v menze a pracovních vývařovnách, kde se často stávalo, že maso v paprikách bylo z půlky syrové.. Ale ani to mě nezlomilo a plněné  papriky jsem začala připravovat doma a hned první pokus se vyvedl. A tak ho s chutí vařím celkem pravidelně. Recept tu na blogu visí už docela dlouho, ale za ty roky už i tohle jídlo vařím trochu jinak, a tak bylo potřeba oprášit nejen fotku, ale i recept:o)



pondělí 7. září 2015

Sýrové krekry

Kamarádka Lucka z blogu NESTO peče sýrové krekry. Když asi před dvěma měsíci zveřejnila recept společně s návodem na vytvoření stylového tvaru těhle krekrů, věděla jsem, že je musím vyzkoušet. Jsou výborné, křupavé, efektní a narozdíl od kupovaných máte perfektní přehled o jejich složení. Jíst je můžete jen tak a nebo v kombinaci s nějakou lehčí pomazánkou (krekry poslouží místo veky či rohlíku).



neděle 6. září 2015

Red velvet cake

Kdo mě sleduje delší dobu, ví, že s tímhle dezertem jsem letos v únoru vyhrála výzvu odvážných pekařů časopisu Gurmet. Původní recept (a výzva) je od Blanky z webu Kublanka a pekla se pěkně na 4 pláty a do užší formy (takže dort je pak 2x vyšší). Já trénuju na svatbu mojí kamarádky a tak jsem udělala jednodušší verzi - do formy s průměrem 27 cm a jen dva pláty. Obě verze jsou krásně a chutné, záleží na vás, jak moc se vám s tím bude chtít piplat (každý plát se peče totiž zvlášť). Já jsem od původní verze ubrala razatně cukr v těstě (půl kila cukru je na můj vkus opravdu moc, ale chápu, že originál pochází z USA a tam jsou dezerty mnohem sladší než u nás) a trochu šlehačky v krému. A jelikož tenhle širší a nižší dort potřebuje méně krému (navíc v nahé verzi, kde nemá natřené boky), uvádím v receptu obě verze.

A nakonec ještě upozorním, že dort obsahuje umělá barviva. Sice jen lžičku na celý dort, ale obsahuje. Takže pokud se někdo striktně vyhýbá umělým barivům ve stravě, může tuhle část vynechat (ale zároveń oželit červenou barvu, dort bude hnědý, ale ničemu to nevadí, na chuti to nepoznáte) a nebo si najde recept z červené řepy.

Postup na výrobu vypadá trochu složitě, ale ve skutečnosti na tom není nic těžkého, jen je to celé maličko zdlouhavé. Ale za ten výsledek to stojí:o)


čtvrtek 3. září 2015

Dýňová polévka

Podzim se pomalu ale jistě hlásí o slovo a s ním přichází i období dýní. Tuhle polévku děláme doma už dlouho a recept na blogu visí déle než tři roky, ale byl čas oprášit nehezkou fotku a připomenout i čtenářům, že se z téhle oranžové zeleniny dá vykouzlit rychlá a velmi dobrá polévka.

Většina receptů na dýňovou polévku obsahuje smetanu ke šlehání. Já ji do polévky nedávám, protože kombinace dýně a šlehačky je pro mě chuťově strašná a nedokážu ji pozřít. Pokud vám tahle kombinace nevadí (bývá ve většině dýňových dezertů, které nejím ze stejného důvodu), přilijte si do polévky na konec 100 ml sladké smetany a nechte asi dvě minutky provařit. Zakysanou smetanu na ozdobu už pak ale nedávejte, polévka je už zjemněná dost. 


úterý 1. září 2015

Linecký koláč plný tvarohu se švestkami a drobenkou

V neděli večer jsme se vrátili z dovolené a doma to vypadalo jak u snědeného krámu. V pondělí dopoledne jsem stihla jen nákup na farmářských trzích, takže jsem se zásobila ovocem a zeleninou, ale to bylo vše. Jelikož potřeba domácího koláče k odpolední kávě byla silná, prohrabala jsem vybílenou lednici a našla jen vejce, máslo a tvarohy, kterým se blížila doba spotřeby. A tak vznikl tenhle koláč - povstal z nouze, ale chuťově nuzný rozhodně není. Linecké těsto, na něm vrstva tvarohu doplněná o švestky a skořicovou drobenku. Tak trochu variace na kynutý koláč se švestkami, ale bez kynutého těsta a s větším množstvím tvarohu.

Edit po 14 dnech: koláč je tak dobrý a u nás doma má obří úspěch, že ho peču už popáté! Zkoušela jsem malinko experimentovat a pokud chcete jemnější chuť náplně (ale zároveň tučnější výsledek), použijte místo jednoho tvarohu mascarpone.