čtvrtek 3. září 2015

Dýňová polévka

Podzim se pomalu ale jistě hlásí o slovo a s ním přichází i období dýní. Tuhle polévku děláme doma už dlouho a recept na blogu visí déle než tři roky, ale byl čas oprášit nehezkou fotku a připomenout i čtenářům, že se z téhle oranžové zeleniny dá vykouzlit rychlá a velmi dobrá polévka.

Většina receptů na dýňovou polévku obsahuje smetanu ke šlehání. Já ji do polévky nedávám, protože kombinace dýně a šlehačky je pro mě chuťově strašná a nedokážu ji pozřít. Pokud vám tahle kombinace nevadí (bývá ve většině dýňových dezertů, které nejím ze stejného důvodu), přilijte si do polévky na konec 100 ml sladké smetany a nechte asi dvě minutky provařit. Zakysanou smetanu na ozdobu už pak ale nedávejte, polévka je už zjemněná dost. 




500 g dýňové dužniny
500 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
1 středně velká cibule
2 stroužky česneku
sůl, pepř
olej
zakysaná smetana
------------------------------------------------------
Dýni oloupeme (hokaido se loupat nemusí, má měkkou slupku, která se krásně rozvaří), rozkrojíme a vydlabeme střed se semínky. Dužninu nakrájíme na větší kostky.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.

V kastrolu rozpálíme olej a cibuli na něm opečeme. Když zesklovatí, přidáme dýni a zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a dusíme asi 15 až 20 minut (do změknutí dýně).

Poté přidáme prolisovaný česnek, chvíli povaříme a nakonec tyčovým mixerem rozsekáme dýni v polévce na krémovou konzistenci.

Podáváme s kopečkem zakysané smetany, zakápnuté dýňovým nebo olivovým olejem. 




4 komentáře:

  1. Mňam, dýňovou polévku máme hrozně rádi. Také nedávám sladkou smetanu, ale až do talíře zakysanku. Pokud se mi chce, tak ještě lehce opražím dýňové semínko a spolu se špetkou parmazánu davám do talíře. A to je dobrota. Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Já tedy smetanu dávám a taky tak 2-3 brambory na zahuštění :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dýňovku milujeme. I můj manžel, což je co říci, protože když jsme ji měli poprvé, díval se na ni dost nedůvěřivě. Já přidávám jěště trochu citronová šťávy nebo vinný ocet a čilli, ať má trochu říz.

    OdpovědětVymazat
  4. My ji taky milujeme, ovšem přidáváme do ní strouhaný čerstvý zázvor. Když se prochladlí vracíme z venku, prohřeje nás od hlavy k patě. Bacily nemají šanci! :-)

    OdpovědětVymazat