Dýňová polévka

Podzim se pomalu ale jistě hlásí o slovo a s ním přichází i období dýní. Tuhle polévku děláme doma už dlouho a recept na blogu visí déle než tři roky, ale byl čas oprášit nehezkou fotku a připomenout i čtenářům, že se z téhle oranžové zeleniny dá vykouzlit rychlá a velmi dobrá polévka.

Většina receptů na dýňovou polévku obsahuje smetanu ke šlehání. Já ji do polévky nedávám, protože kombinace dýně a šlehačky je pro mě chuťově strašná a nedokážu ji pozřít. Pokud vám tahle kombinace nevadí (bývá ve většině dýňových dezertů, které nejím ze stejného důvodu), přilijte si do polévky na konec 100 ml sladké smetany a nechte asi dvě minutky provařit. Zakysanou smetanu na ozdobu už pak ale nedávejte, polévka je už zjemněná dost. 




500 g dýňové dužniny
500 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
1 středně velká cibule
2 stroužky česneku
sůl, pepř
olej
zakysaná smetana
------------------------------------------------------
Dýni oloupeme (hokaido se loupat nemusí, má měkkou slupku, která se krásně rozvaří), rozkrojíme a vydlabeme střed se semínky. Dužninu nakrájíme na větší kostky.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.

V kastrolu rozpálíme olej a cibuli na něm opečeme. Když zesklovatí, přidáme dýni a zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a dusíme asi 15 až 20 minut (do změknutí dýně).

Poté přidáme prolisovaný česnek, chvíli povaříme a nakonec tyčovým mixerem rozsekáme dýni v polévce na krémovou konzistenci.

Podáváme s kopečkem zakysané smetany, zakápnuté dýňovým nebo olivovým olejem. 




Komentáře

  1. Mňam, dýňovou polévku máme hrozně rádi. Také nedávám sladkou smetanu, ale až do talíře zakysanku. Pokud se mi chce, tak ještě lehce opražím dýňové semínko a spolu se špetkou parmazánu davám do talíře. A to je dobrota. Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Já tedy smetanu dávám a taky tak 2-3 brambory na zahuštění :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dýňovku milujeme. I můj manžel, což je co říci, protože když jsme ji měli poprvé, díval se na ni dost nedůvěřivě. Já přidávám jěště trochu citronová šťávy nebo vinný ocet a čilli, ať má trochu říz.

    OdpovědětVymazat
  4. My ji taky milujeme, ovšem přidáváme do ní strouhaný čerstvý zázvor. Když se prochladlí vracíme z venku, prohřeje nás od hlavy k patě. Bacily nemají šanci! :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů