úterý 26. srpna 2014

Žloutkové věnečky

Když se řekne zákusek z cukrárny, který se vám vybaví? Který máte nejraději? Já od malička miluju žloutkové věnečky a láska k nim se ani po letech nezmenšila. Minulý týden jsem koukala na Sex ve městě (pouštím si to jako kulisu k háčkování), Miranda držela po porodu dietu a šla do kavárny, kde si dala cosi, co vypadalo dost podobně jako ty české žloutkové věnecky. A já na ně dostala nezvladatelnou chuť:o) Zapátrala jsem po zdrojích a našla dva recepty, u kterých vím, že by měly vyjít. Jeden je standardně od Romana Vaňka (ten jsem ozkoušený neměla), druhý je od mé "tchýně přes koleno" Jarči (ty ozkoušené mám, už několikrát jsem je jedla přímo od ní). Během tří dnů jsem upekla podle obou receptů a měla možnost porovnávat. Na ty Vaňkovy se spotřebuje míň vajec a veněček je tvrdší (což ale není na škodu), krém méně sladký (protože počítá s přeslazenou fondánovou polevou, kterou já osobně nedávám) a jdou do něj syrová vejce bez úpravy, což jsem obešla, protože věnečky konzumuje i syn a syrové žloutky mu zatím nechci dávat. Jarčiny věnečky spolknou velké množství vajec, jsou po pár hodinách měkké (hůře se pak krájí) a není na nich tolik vidět textura (těsto je řidší a trochu se slije) a krém je tak akorát, v lednici neztuhne natolik, aby se nedal použít hned po vyndání (velké plus), fondán nedává. Takže jsem se rozhodla tyhle dva recepty zkombinovat - těsto podle Vaňka, krém podle Jaruš a navrch místo fondánu jen trocha moučkového cukru:o)


Těsto (na tři plné plechy)

150 ml vody
 65 ml oleje
125 g hladké mouky
175 g celých vajec (3-4 kusy)
špetka soli

Vodu, olej a sůl dáme vařit do hrnce. Jakmile začne vřít, přisypeme mouku a rychle mícháme vařečkou, dokud se nevytvoří kompaktní těsto, které se odlepuje od stěn hrnce. Hmotu necháme chvíli zchladnout (cca 10 minut) a pak do něj po jednom vmícháváme celá vejce (lze i v robotu pomocí hnětacího háku) a mícháme dokud se těsto opět nespojí (nebojte, spojí se, ač to ze začátku tak nevypadá:))) Pozor, vejce se vám nesmí srazit, pokud se tak stane, korpusy vám v troubě pak nevyskočí a nejdou plnit.

Rozehřejeme troubu na 200°C. Těsto naplníme do cukrářského pytlíku se zdobící špičkou a na plech stříkáme kolečka. Velikost záleží na vás, já dělám poměrně malé - asi 6 cm v průměru - záleží i na velikosti zdobící špičky, na velká kolečka budete potřebovat velkou špičkou.
Pečeme v rozehřáté troubě asi 15 minut do světle hněda - propečenost poznáme tak, že když do korpusu ťukeneme, je tvrdý. Troubu otevřeme a necháme korpusy vychladnout.

Krém
500 ml mléka
140 g cukru
1 vanilkový cukr
70 g kukuřičného škrobu (nebo vanilkového pudinkového prášku)
2 žloutky
120 g másla

Máslo vyndáme z lednice a necháme ho povolit.

Polovinu mléka dáme s vanilkovým cukrem a půlkou cukru do rendlíku (druhou půlku cukru nasypeme na máslo) a dáme na sporák zahřívat. V druhé půlce mléka rozmícháme kukuřičný škrob se žloutky a nalijeme ke zbytku mléka do rendlíku. Za stálehé míchání metličkou přivedeme k varu a minutku provaříme do zhoustnutí. Během chladnutí občas promícháme, aby se netvořil škraloup a z něj hrudky.
Vyšleháme máslo s polovinou cukru a po částech zašleháme zchladlý krém.

Korpusy podélně prokrojíme nožem s pilkou, krémem naplníme pytlík se zdobící špičkou (stejně velkou jako jsme použili na stříkání věnečků na plech) a nastříkáme ho na spodní části korpusů. Přiklopíme vrchní částí, pocukrujeme a podáváme.

Naplněné věnečky vydrží v lednici den bez zvlhnutí (nesmí být ale v uzavřené krabičce, pak vlhnou), nebo je  lze i plnit až přímo před konzumací.


 Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček a http://rodinnerecepty.blogspot.cz/2014/08/zloutkove-venecky-dle-tety-kotatkove.html

úterý 19. srpna 2014

Tvarohové řezy s drobenkou a ovocem

Nemáte čas, doma ani vejce a přesto chuť na něco dobrého? Zkuste tyhle tvarohové řezy. Přípravené na strčení do trouby jsou za pár minut, nepotřebujete nic šlehat, mixovat, všechno zvládete i rukou, vařečkou nebo stěrkou - ideální do polních podmínek třeba na chatu:o)

Drobenka: (používala jsem hrnky o velikosti 250 ml)

100 g másla
1 hrnek polohrubé mouky (asi 170 g)
1/2 hrnku cukru krupice (95 g)
2 zarovnané lžičky prášku do pečiva

Necháme povolit máslo. Pak rukou zapracujeme všechny ostatní suroviny, až je z těsta sypká drobenka. Pokud se vám těsto nehce drobit, ale vypadá spíš jako linecké, přisypávejte postupně vždy vrchovatou lžíci mouky, zapracujte a pokud to stále nestačí, přidávejte dál.
Předehřejte troubu na 180°C (horkovzduch stačí asi 160).


Náplň:
500 g tvarohu (já používám tučný ve vaničce)
200 g zakysané smetany (nemáte-li dejte jogurt a pak použijte o 50 ml méně mléka)
250 ml mléka
1/2 hrnku cukru moučka ( 95 g)
1 vanilkový cukr
1 vanilkový pudink (prášek)
150 g lesního ovoce (raději s menším podílem kyselého)

Tvaroh, smetanu a oba cukry rozmícháme v míse. Vanilkový pudink pečlivě rozmícháme v mléce, přilejeme do mísy a spojíme v jednolitou hmotu. Ovoce odstopkujeme, omyjeme, necháme vykapat a pak zlehka zamícháme do tvarohové náplně.

Dortovou formu, nebo menší pekáček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Na dno rozprostřeme asi 2/3 drobenky, lehce upěchujeme, zalijeme tvarohovou náplní a podrobíme zbytkem drobenky.
Pečeme 45-60 minut do zezlátnutí drobenky.






Zdroj: http://www.apetitonline.cz/recepty/6277-tvarohovy-dort-z-drobenky.html