čtvrtek 29. května 2014

Panna cotta s jahodovým želé

Milujete jahody? Milujete smetanu a lehké nepřeslazené smetanové dezerty jako je panna cotta? Já ano a tak jsem zkusila zaexperimentovat a spojit jeden z mých neoblíbenějších dezertů s jahodami upravenými do podoby želé. Výsledek je úžasný! Lehký, voňavý, osvěžující a vhodný k servírování okamžitě po vyndání z lednice. A když nepočítám dobu tuhnutí, je neuvěřitelně rychlý.
Panna cottu jsem dělala dle osvědčeného receptu z Apetitu (už ho tu na blogu mám) a želé jsem tak nějak vymyslela, zkusila a ono to vyšlo:o) A nebojte, není to takové to želé bez chuti a zápachu, kterém se v cukrárnách obvykle zalévají dorty. Tohle je poctivá jahodová dřeň ztužená trochou želatiny.



Rozpis na 5 porcí:

Panna cotta:
2 rovné lžičky mleté želatiny
500 ml smetany ke šlehání (stačí 2 kelímky a do půl litru dolít vodou)
50 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk
(nemáte-li vanilkový lusk, použijte místo moučkového cukru 50 g domácího vanilkového cukru, službu udělá podobnou)

Želatinu smícháme se dvěma lžícemi vody a necháme nabobtnat asi 5 minut.
Smetanu vlijeme do rendlíku, přidáme cukr a postavíme na sporák. Mezitím si podélně rozřízenem vanilkový lusk a tupou stranou nože vyškrábneme zrníčka, která přidáme ke smetaně. Samotný lusk přidáme do kastrůlku také. Za občasného míchání přivedeme k varu. Odstavíme, přidáme želatinu a pečlivě ji rozmícháme do rozpustění. Směs přecedíme (zrníčka vanilky můžou propadnout, ty nejsou na škodu) a nalijeme do připravených nádob a necháme aspoň 4 hodiny vychladit.

Gravitace je mrcha a zrníčka vanilky - to nejlepší na panna cottě - vám sesype pěkně na dno. Aspoň se máte s poslední lžičkou dezertu na co těšit :o)
 

Jahodové želé:
150 g jahod
150 ml vody
2 vrchovaté lžíce cukru
2 rovné lžičky mleté želatiny

Želatinu smícháme s 3 lžícemi studené vody a necháme nabobtnat.
Jahody omyjeme a nakrájíme na menší kousky, vložíme společně s vodou a cukrem do kastrůlku, přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 5 minut. Poté odstavíme a rozmixujeme. Přidáme nabobtnanou želatinu a pečlivě rozmícháme. Pěnu sesbíráme lžicí a odstraníme.
Necháme chvilku zchladnout (jen aby nebylo želé horké) a nalijeme na připravenou a zatuhlou panna cottu. Necháme aspoň 3 hodiny ztuhnout.

Před podáváním ozdobíme čerstvým ovocem, případně vyšlehanou smetanou.

úterý 27. května 2014

Kakaové muffiny s jahodami

Minulý týden jsem pekla jahodové muffiny podle Maryny. Byly moc dobré, ale trochu mi vadilo, že se zde ztrácí to kouzlo pro muffiny - rychle umíchat v ruce, nalít a upéct (těsto je třené, takže to prostě dá trochu práci, ale jsou fakt moc dobré!). Myšlenky na kombinaci muffinů a jahod jsem se ale nechtěla vzdát a tak, když se na Kitchenette objevil recept na muffiny s čokoládou, bylo mi jasné, co udělám. Recept (pod odkazem) jsem převzala, lehce upravila a místo čokolády použila jahody (protože jahody s čokoládou nebo kakaem chutnají výtečně!). Výsledek je silně kakaový, hodně dobrý a hlavně rychlý a nenáročný, jak má správný muffin být!


250 g polohrubé mouky
45 g kakaa holanského typu (asi 4 větší lžíce)
2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
200 g cukru (kdo rád sladší, může dát i 250 g)
1 vanilkový cukr
2 vejce
250 g bílého jogurtu
120 ml mléka
120 ml rostlinného oleje (řepkový, slunečnicový a podobný, chuťově málo výrazný)
200 g zralých jahod

Troubu dáme předehřát na 200°C.
V jedné misce smícháme mouku, kakao, sůl a prášek do pečiva. Do druhé vložíme oba cukry, celá vejce, mléko a olej. Metličkou v ruce rozmícháme do jednolité emulze, přidáme jogurt a zapracujeme i ten. Jahody omyjeme a nakrájíme na 0,5 cm kostičky. Sypkou část těsta vložíme do tekuté a zamícháme tak, aby se vytvořilo jednobarevné těsto. Přimícháme opatrně jahody a směsí plníme formičky na muffiny do 3/4. Já mám formičky menší a muffinů bylo 22.
Pečeme asi 18-25 minut (podle velikosti muffinů) a propečenost zkoušíme vpichem špejlí.

Konzumovat můžeme jen tak, posypané cukrem a nebo s trochou vyšlehané smetany.

pondělí 5. května 2014

Pražský koláč

Pražský koláč jsem poprvé ochutnala asi před rokem a jelikož byl z mé oblíbené pekárny Kabát, chutnal mi moc :o) Ve druhé kuchařce Romana Vaňka je na něj recept, ale dlouho jsem odolávala, protože v těstě je tuk zastoupen majonézou (a já těm majolkovým receptům nějak nevěřím nebo co, ale věřte, že koláč je díky majolce krásně vláčný a dobrý) a celé to vypadá dost monstrózně. Ale kousla jsem se a pražský koláč podle receptu vyzkoušela a hned u prvního pokusu mi bylo jasné, že budu muset "ladit":o)) Krému je z původního množství surovin strašně moc, drobenka vůbec nedrobila a taky jí bylo moc a místo původních dvou velkých koláčů jsem raději udělala 32 malých 30g koláčků, které se lépe konzumovaly (muži stačila i velikost 60g koláče, ale hůř se to kulturně konzumuje:o)).  Nyní přináším upravený recept, který vyhovuje mně:o) A doporučuju vyzkoušet, protože je prostě strašně dobrý!


Těsto:
500 g hladké mouky
150 ml mléka
30 g čerstvého droždí
60 g cukru krupice
1 vejce
250 g majonézy
6 g soli

1 rozšlehané vejce na potření před pečením

Do mísy si nasypeme všechnu mouku a uděláme v ní důlek. Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné a 2/3 předepsaného množství nalijeme do moučného důlku, rozdrobíme do něj droždí a ze stran po troškách vmícháme mouku (ne všechnu), aby vzniklo těstíčko hustší než na lívance. Vytvořili jsme základ na omládek a ten necháme zakrytý 30 minut vzejít.
Poté přidáme všechny ostatní ingredience (cukr, vejce, majolku, zbytek mléka a sůl) a vypracujeme velmi vláčné (a mastné:o)) těsto. Na pomoučeném vále vypracujeme bochánek, přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme 45 minut zrát.
Z těsta vypracujeme asi 30 malých kuliček (jedna cca 35 - 40 g), naskládáme je na dva plechy a zploštíme dlaní asi na výšku 2 cm (v původním receptu je "vypracujeme dva bochánky, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a rukou je roztlačíme na koláče o průměru 20cm a výšce 2-3 cm" - je na vás, který způsob zvolíte:o) Tyhle velké se pak ve výsledku krájí na osminky, ten můj rozměr už se konzumuje bez dělení:o)). Přikryjeme a necháme kynout ještě 30 minut.
Mezi tím si rozpálíme troubu na 180°C a vypracujeme drobenku:


Drobenka:
60 g povoleného másla
70 g cukru krupice
90 g polohrubé mouky
1 lžička mleté skořice

Všechny indgredience rukama zpracujeme v sypkou drobenku.

Vykynuté koláčky potřeme rozšlehaným vejce, posypeme drobenkou  (varianta více menších koláčků má tu nevýhodu, že drobenku budete mít nejen na koláčích, ale i všude na plechu, nedá se svítit:o)) a dáme asi na 20 minut péct (těch 20 minut je psaných u velkého rozměru, nezkoušela jsem, ale osobně bych pár minut raději přidala, protože po 20 minutách byly upečené ty malé - pečte prostě do zlatova:o)). Upečené koláče necháme zcela vychladnout.

Krém:
500 ml mléka
100 g cukru
1 vanilkový cukr
75 g vanilkového pudinku (dva balíčky)
125 g másla
100 ml smetany ke šlehání (33%)

350 ml mléka smícháme s oběma cukry a dáme vařit. Ve zbytku mléka pečlivě rozmícháme pudinkový prášek a nalijeme k horkému oslazenému mléku na plotně. Přivedeme k varu a vaříme asi další 2 minuty do zhoustnutí. Za občasného míchání metličkou necháme pudink zcela vychladnout. Povolené máslo vyšleháme a po lžicích do něj zašleháme pudink. Poté vezmeme velmi zchlazenou smetanu a dotuha jí vyšleháme. Šlehačku pak opatrně zašleháme do pudinkového krému, tak aby byl výsledek zcela hladký.

Koláče podélně rozkrojíme, potřeme krémem v asi 2cm vrstvě (nebo nastříkáme zdobícím sáčkem), přiklopíme vrchní částí a podáváme.  Skladujeme v chladu.


Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček.  (S mými notnými úpravami:o) )

Špenátová polévka

Celá rodina milujeme špenát v jakékoliv podobě (nezaměňovat s konzistencí a původním zpracováním, ten šedavý protlak ve školních jídelnách, co všichni nesnáší, vůbec nemám na mysli:o)), takže ani v polévce nesmí chybět. Na netu jsem zkoukla několik receptů a nakonec vytvořila vlastní pokus. A všem moc chutnal:o)



 40 g másla
1 větší cibule
30 g hladké mouky (nebo hrašky - tu používám já)
1 litr vývaru (drůbežího)
200 g špenátu (listového mraženého)
2 stroužky česneku
100 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
hrst nastrouhaného parmazánu (+ na zdobení na talíři)
sůl, pepř

Na másle zpěníme cibulku, zasypeme moukou a zasmažíme jíšku. Zalijeme vývarem, pečlivě rozmícháme, přivedeme k varu, osolíme, opepříme a necháme asi 10 minut vařit. Přidáme mražený špenát a vaříme dalších 10 minut. Prolisujeme česnek do polévky a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Zjemníme smetanou a parmazánem, pokud je to potřeba, dochutíme solí a pepřem, necháme přejít varem a je hotovo. Polévku na talíři zdobíme troškou strouhaného parmazánu.