Panna cotta s jahodovým želé

Milujete jahody? Milujete smetanu a lehké nepřeslazené smetanové dezerty jako je panna cotta? Já ano a tak jsem zkusila zaexperimentovat a spojit jeden z mých neoblíbenějších dezertů s jahodami upravenými do podoby želé. Výsledek je úžasný! Lehký, voňavý, osvěžující a vhodný k servírování okamžitě po vyndání z lednice. A když nepočítám dobu tuhnutí, je neuvěřitelně rychlý.
Panna cottu jsem dělala dle osvědčeného receptu z Apetitu (už ho tu na blogu mám) a želé jsem tak nějak vymyslela, zkusila a ono to vyšlo:o) A nebojte, není to takové to želé bez chuti a zápachu, kterém se v cukrárnách obvykle zalévají dorty. Tohle je poctivá jahodová dřeň ztužená trochou želatiny.



Rozpis na 5 porcí:

Panna cotta:
2 rovné lžičky mleté želatiny
500 ml smetany ke šlehání (stačí 2 kelímky a do půl litru dolít vodou)
50 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk
(nemáte-li vanilkový lusk, použijte místo moučkového cukru 50 g domácího vanilkového cukru, službu udělá podobnou)

Želatinu smícháme se dvěma lžícemi vody a necháme nabobtnat asi 5 minut.
Smetanu vlijeme do rendlíku, přidáme cukr a postavíme na sporák. Mezitím si podélně rozřízenem vanilkový lusk a tupou stranou nože vyškrábneme zrníčka, která přidáme ke smetaně. Samotný lusk přidáme do kastrůlku také. Za občasného míchání přivedeme k varu. Odstavíme, přidáme želatinu a pečlivě ji rozmícháme do rozpustění. Směs přecedíme (zrníčka vanilky můžou propadnout, ty nejsou na škodu) a nalijeme do připravených nádob a necháme aspoň 4 hodiny vychladit.

Gravitace je mrcha a zrníčka vanilky - to nejlepší na panna cottě - vám sesype pěkně na dno. Aspoň se máte s poslední lžičkou dezertu na co těšit :o)
 

Jahodové želé:
150 g jahod
150 ml vody
2 vrchovaté lžíce cukru
2 rovné lžičky mleté želatiny

Želatinu smícháme s 3 lžícemi studené vody a necháme nabobtnat.
Jahody omyjeme a nakrájíme na menší kousky, vložíme společně s vodou a cukrem do kastrůlku, přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 5 minut. Poté odstavíme a rozmixujeme. Přidáme nabobtnanou želatinu a pečlivě rozmícháme. Pěnu sesbíráme lžicí a odstraníme.
Necháme chvilku zchladnout (jen aby nebylo želé horké) a nalijeme na připravenou a zatuhlou panna cottu. Necháme aspoň 3 hodiny ztuhnout.

Před podáváním ozdobíme čerstvým ovocem, případně vyšlehanou smetanou.

Komentáře

  1. Dobrý večer chtěla bych se zeptat jakou jste použila želatinu do toho jahodového želé?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. želatinu - mletou i plátkovou, - používám od dr.Oetkera.

      Vymazat
  2. Tento recept vyzkouším

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů