úterý 22. dubna 2014

Esíčka

Mé pátrání po nalezení sušenek, které budou chutnat jako esíčka, neskončilo. Pátrala jsem dál, ptala se a na diskuzím serveru nyx.cz mi bylo porazeno (tímto děkuji od Mar_tina za prvotní tip), že dukátky Magiky von Čáry z jedné z kačeřích kuchařek chutnají po přidání skořice v podstatě stejně jako esíčka. Vyzkoušela jsem a výsledek byl opravdu dobrý a hodně podobný esíčkům, ale těsto se hrozně drobilo a hodně špatně se s ním pracovalo. Takže jsem se jala upravovat a zkoušet a přináším upravený recept. Originální esíčkům jsou opravdu hodně podobné (provedli jsme doma i test!).
 


180 g másla
75 g cukr
1 vanilkový cukr
200 g hladké mouky
75 g škrobu (bramborového - solamylu; nebo kukuřičného - třeba gustinu)
1 lžička prášku do pečiva
2 zarovnané lžičky skořice

Utřeme máslo s cukry do světlé hmoty, přidáme skořici a pečlivě promícháme (já nechávám obvykle pracovat robota, ale jde to i s vařečkou v ruce:o)). Přidáme mouku, solamyl, prášek do pečiva a vypracujeme těsto, které se nelepí a ani nedrobí). Z těsta formujeme malé kuličky, které rozmáčneme vidličkou a nebo paličkou na maso, případně pomocí strojku na sušenky tvarujeme orignální esíčka. Pečeme v předeháté troubě na 180°C asi 15-18 minut.
Uskladníme v uzavíratelné dóze a necháme aspoň do druhého dne rozležet. 

Pokud chcete tmavá esíčka, místo skořice dejte 2 lžíce kakaa.






čtvrtek 3. dubna 2014

Jablečné lívance

Můj muž je miloval už jako dítě, syn se v nich také vzhlédl a cpe se jimi o stošest (a mně chutnají samozřejmě taky:o)). Proto jsem si musela recept vzít od své tchýně a začít péct tyhle lívance i doma. Na těsto se nečeká, je hotové hned, neobsahuje totiž kvásek ani droždí. Jablka krájejte na malé kostičky nožem, protože nahrubo nastrouhaná se v těstě rozpečou a lívance ztratí svou specifickou jablečnou příchuť.
 


Na 4 porce:
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
6 lžic cukru
1/2 l mléka
1/2 l polohrubé mouky (což je asi 350 g)
2 rovné lžičky prášku do pečiva
250 g oloupaných a jádřinců zbavených jablek

Žloutky smícháme s polovinou cukru (=3 lžíce), metličkou v ruce prošleháme, přidáme mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva a rozmícháme na hladké těsto. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh a nakonec do něj krátce zašleháme druhou půlku cukru (=3 lžíce).  Sníh opatrně vmícháme do žloutkového základu, přidáme nakrájená jablka a zamícháme.
Smažíme na pánvi na malém množství oleje (dobré nepřilnavé povrchy snesou i absenci tuku) po obou stranách do zlatova.
Podáváme ta tepla lehce pocukrované, s oslazeným tvarohem, šlehačkou a nebo polité třeba javorovým sirupem.