čtvrtek 3. dubna 2014

Jablečné lívance

Můj muž je miloval už jako dítě, syn se v nich také vzhlédl a cpe se jimi o stošest (a mně chutnají samozřejmě taky:o)). Proto jsem si musela recept vzít od své tchýně a začít péct tyhle lívance i doma. Na těsto se nečeká, je hotové hned, neobsahuje totiž kvásek ani droždí. Jablka krájejte na malé kostičky nožem, protože nahrubo nastrouhaná se v těstě rozpečou a lívance ztratí svou specifickou jablečnou příchuť.
 


Na 4 porce:
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
6 lžic cukru
1/2 l mléka
1/2 l polohrubé mouky (což je asi 350 g)
2 rovné lžičky prášku do pečiva
250 g oloupaných a jádřinců zbavených jablek

Žloutky smícháme s polovinou cukru (=3 lžíce), metličkou v ruce prošleháme, přidáme mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva a rozmícháme na hladké těsto. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh a nakonec do něj krátce zašleháme druhou půlku cukru (=3 lžíce).  Sníh opatrně vmícháme do žloutkového základu, přidáme nakrájená jablka a zamícháme.
Smažíme na pánvi na malém množství oleje (dobré nepřilnavé povrchy snesou i absenci tuku) po obou stranách do zlatova.
Podáváme ta tepla lehce pocukrované, s oslazeným tvarohem, šlehačkou a nebo polité třeba javorovým sirupem.


8 komentářů:

  1. Tak jablkové lívance jsem ještě nedělala, hned jdu zadělat těsto :-) Díky za prima tip. Mirka

    OdpovědětVymazat
  2. Taky vyzkouším, hned zítra...opět děkuji za fajn recept
    Šárka

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím..a děkuji za dobrý recept, určitě můžu doporučit. Moc nemusím komentáře typu: "super recept, ale přidala jsem.. ubrala jsem.. nahradila jsem.."..a je to zcela jiné jídlo:-)..ale lívance to snad snesou, takže jsem už zkusila různé mouky, i ovesné mléko..i dát jen polovinu žloutků (protože v lednici byly bílky navíc:-) ..a jako jedinec s otupělými chuťovými buňkami jsem přidala špetičku soli:-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. výměnu mléka za ovesné nebo použití různých typů muk neberu jako změnu receptu:o) Holt každý dle své chuti:o)
      Bílky těsto nadýchají, žloutky ho drží pospolu, jestli vám to drželo i se dvěma žloutky, tím líp:o) Původní recept asi nechtěl žádné zbytky a tak jsou tam 4 žloutky:o)
      Špetka soli neuškodí skoro nikdy:o)

      Vymazat
  4. ..a ještě jsem zapomněla dodat, že jsou hezky vysoké i bez použití lívanečníku (kterýžto nevlastním):-)

    OdpovědětVymazat
  5. Je to již 9. recept, který jsem z tohoto blogu vyzkoušela, a opět nezklamal! :-) Lívance jsou moc dobré! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, včera jsem dělala lívance podle Vašeho receptu, jelikož jablíčka se v naší rodině jí v jakékoli podobě. Do receptu jsem si přidala jen mletou skořici, protože jsme na to zvyklí. Lívanečků jsem měla 2 plechy a byly opravdu BOŽSKÉ. U nás jsou spíše všichni palačinkoví. Po "Vašich lívanečcích" se jen zaprášilo a pochvalovali je i Ti, co je zrovna nemusí. Děkuji Vám za skvělý recept. Marta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že lívance chutnaly i lidem, kteří lívance jinak nemusí, je pro mě největší pochvala:o) Jsem moc ráda, že se osvědčily:o)

      Vymazat