sobota 27. července 2013

Svěží tvarohovo-borůvkovo-rybízový koláč

S rybízovými recepty nekončíme (no možná je tento letos poslední:o)). Tenhle koláč mě zaujal svým sýrovo-tvarohovým složením a téměř absencí mouky. Je moc dobrý, lehký, celkem dietní (porce = 1/12 koláče má 690 KJ) a rychlý. 

 
250 g rybízu, borůvek nebo jiného drobného ovoce
200 g tvarohu (já použila tučný, ale je to asi jedno)
200 g žervé, lučiny nebo Philadelphie
120 g cukru moučka (nebo mix domácího vanilkového cukru a cukru moučky, pak není potřeba vanilkový extrakt - viz dále)
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
60 g dětské krupičky
30 g polohrubé mouky
60 ml kefíru nebo mléka

Troubu předehřejeme na 180° C. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
V míse promícháme tvaroh a žervé s cukrem
(asi 50 g vanilkového cukru a 70 g moučkového, vanilkový extrakt jsem pak už nedávala).Přidáme vejce a vanilkový extrakt. Přisypeme krupičku a mouku, přidáme kefír nebo mléko a promícháme.
Těsto vlijeme do formy, vršek posypeme rybízem a pečeme 45 minut. 

Pokud je rybíz hodně kyselý (jako byl ten náš), doporučuji koláč před konzumací pocukrovat. 



 
Zdroj: Hanka Michopulu: Recepty z farmářského trhu II

středa 17. července 2013

Rybízové muffiny z jogurtového těsta

Rybíz právě dozrává, všude je ho spousta, syn, ač rybíz miluje, tak na posezení celou misku nesní, třetí drobenkový koláč jsem už péct nechtěla, tak jsem zabrousila po internetu a hledala recept na nějaké chutné muffiny. A našla! A dokonce poměrně lehké a s přimhouřeným okem dietní (málo tuku). Pokud z dávky uděláte 20 kousků jako já, jeden muffin vám pak dodá 635 KJ:o) Původní recept je "hrnkový", já pro vás suroviny i zvážila:o)



Mokrá část:
500 g bílého jogurtu (velký kelímek hollandie - kelímek vymyjeme a použijeme jako odměrku na další ingredience)
2 lžíce slunečnicového oleje nebo 15 g rozpuštěného másla
2 celé vejce
1/2 kelímku cukru (160g)

Suchá část:
1 plný kelímek polohrubé mouky (320 g)
1/2 kelímku strouhaného kokosu (80 g)
1 sáček prášku do pečiva

1 kelímek rybízu (250 g) nebo jiného drobného ovoce.

Všechny suroviniy na moukrou část smícháme a metličkou nebo vařečkou vytvoříme hladké, tekuté těsto. Suroviny na suchou část smícháme v jiné míse a pak obě části spojíme. Těsto jen lehce promícháme, nemusí být nutně zcela hladké (elektrický šlehač nechte stranou, na muffiny se nehodí). Přisypeme omyté a odstopkované ovoce, zamícháme. Těstem naplníme muffinové formičky do 3/4 a pečeme v rozpálené troubě na 200°C asi 15-20  minut.
Toto množství těsta vyjde asi na 20 středních kousků. Já do některých ještě schovala třešni i se šťopkou, použít se dá libovolné drobné ovoce - maliny, borůvky, angrešt a nebo experimentovat:o)




Zdroj: Letní rybízová inspirace - muffiny, Gurmánka

Kváskový Opatovský chléb

Na první kváskový chléb jsem si musela počkat a péct nějaký ten týden chleby z droždí. Čas od času jsem se v pekárně nebo v obchodě se zdravou výživou zeptala, jestli nemají kvásek, ale odpoveď byla vždy zamítává, případně měli sušený kvásek a s tím se mi nechtělo moc experimentovat. Kváskovou mapu znám, ale nějak jsem nesebrala odvahu si brát kvásek od zcela cizího člověka... Až v sobotu mi muž z farmářských trhů na náplavce přivezl můj první kvásek od Opatovského chleba. Společně s ním přivezl i dvě ošatky a recept na pšenično-žitný chléb. První upečený chleba jsem pekla dle instrukcí na papírku, ač mi zkušenosti s drožďovými chleby říkaly, že mám dobu pečení zkrátit, nedala jsem se, chleba pekla skutečně 75 minut... a byl tvrdý a přepečený:o) Ale chuťově moc dobrý a my ho s manželem jedli i s tou tvrdou kůrkou:o) Netrvalo dlouho a já sebrala odvahu, zkusila oživit kvásek, který jsem si nechala z toho původního, a vše se povedlo! Tak nám tu trůní krásná měkká šumava s chutnou střídkou, akorát křupavou kůrkou, v lednici mi odpočívá lžíce kvásku na příště a já mohla konečně sepsat recept:o))



220g žitného kvásku
360 g žitné mouky (hladké nebo polohrubé, používám chlebovou)
460 g pšeničné mouky (používám obyčejnou hladkou)
470 ml odstáté vody
20 g soli
5 g kmínu

Zákeřnou věcí na kváskových receptech je onen žitný kvásek. Zkušení pekaři už vědí, jak získat potřebné množství kvásku, ti nezkušení si buď kvásek přímo koupí (bývá k sehnání na farmářských trzích, případně zkoušejte malé lokální pekárny, tchýně ho v podkrkonoší v pohodě kupuje), nebo si přes kváskovou mapu seženou lžíci aktivního kvásku a podle návodu u pana Cuketky si kvásek napěstují (je to fakt jednoduché, zvládla jsem to hned napoprvé i já!). Počítejte s tím, že pokud nemáte potřebné množství aktivního kvásku, jeho vypěstování vás bude stát 12-16 hodin navíc. Ale všechno se dozvíte na výše uvedeném odkazu.
A když už máte kvásek, můžeme pokračovat dále:o))
Smícháme kvásek s žitnou moukou a vodou, pečlivě rozmícháme na konzistenci podobnou aktivnímu kvásku. Mísu přikryjeme utěrkou nebo frish folií a necháme 2,5 hodiny kynout. Pozor, objem těsta se zvýší minimálně 2x, tak s tím počítejte při vybírání nádoby.
Po vykynutí přidáme pšeničnou mouku, sůl, kmín a zpracujeme (idálně v robotu s hnětacím hákem) v konzistentní těsto. Pokud se opravdu extrémně lepí, přisypeme trochu žitné mouky (ale ne víc než tak dvě, tři lžíce). Těsto zpracujeme na pomoučeném vále do bochánku a vložíme do pomoučené ošatky na kynutí (nebo do čehokoliv tvarově vhodného, vyloženého pomoučenou utěrkou). Lehce pomoučíme, zakryjeme utěrkou a necháme 2-3 hodiny kynout. Na toto množství těsta používám ošatku na 1,25 kg a po vykynutí je naplněná.
Troubu včas začneme předehřívat na 250°C a vložíme do ní starší pekáč nebo plech (co nejníž). Chléb po vykynutí opatrně překlopíme na plech, vložíme do trouby do střední polohy, na rozpálený starší plech ve spodní části trouby nalijeme asi 2 deci vody, troubu rychle zavřeme, aby neutekla všechna pára. Pečeme cca 10 minut, pak troubu odvětráme a teplotu snížíme na 180°C a pečeme dalších asi 35 minut, dokud chleba "nezvoní" (kůrka nahoře je tvrdá a hnědá a při poklepání zní chléb dutě).
Po upečení necháme chléb na mřížce zchladnout, pak zabalíme do utěrky a krájíme nejdřív za 10-12 hodin, jinak hrozí, že se střídka v místě rozkrojení zdrcne.



Zdroj: recept od prodejce Opatovského chleba, který dávají ke kvásku. Upravila jsem dobu pečení a poměry soli a kmínu.

P.S. Pro rýpaly malé varování - vím, že kvásek dle návodu na Cuketkovi není "ten pravý", protože není třikrát překvašený a naši dědové pekaři by se v hrobě obraceli, kdyby viděli, co dělám, ale takto připravený chleba je chuťově výborný a lepší než většina toho, co se dá běžně koupit v supermarketech, ale bohužel i v některých pekárnách. 

pondělí 15. července 2013

Food styling & photo workshop

Když jsem v dubnu viděla příspěvek na facebooku, že Klára Bernklau plánuje workshop zaměřený na aranžování a focení jídla, okamžitě jsem se přihlásila a těšíla se na červenec, až akce proběhne. Nelenila jsem a konečně začala taky pořádně louskat bibli o focení se zrcadlovkou (Mistrovství práce s DSLR od nakladatelství IDIF), abych si na místě technicky poradila i sama. Den D nastal, já sbalila foťák a všechny objektivy a vyrazila na měnší posezení asi o 10 lidech.
Fotilo se pěkně od základu dne - snídaně, pokračovalo se polévkou, hlavním chodem a "končilo" se moučníky. Schválně píšu "končilo", protože těch moučníků bylo hned několik. Dozvěděla jsem se něco po technické stránce k focení, i něco k tomu, jak jídlo zajímavě naaranžovat, nacvakala skoro 500 fotek a vím, že si nutně musím pořídít pár doplňků v fotoaparátu a hlavně hodně pár věcí na aranžování jídla:o) Tak snad se ten kurz odrazí v lepších fotkách na mém blogu.

Nejen organizátorce patří dík za možnost workshop uskutečnit.
Prostor a jídlo poskytli:
Prostor a některé jídlo - Bistro 8 www.bistro8.cz
Zelenina - Svět bedýnek www.svetbedynek.cz
Dort&cupcakes - Markétina cukrárna www.marketinacukrarna.cz
Cupcakes - Veronika Červená Ertlová http://ladolcevitastudiofood.wordpress.com/
cheesecake - Lucie Dvořáková - http://luciedvorakova.blogspot.cz
Doplňky zapůjčili: 
Desina Desing www.desina.cz
Simly Romantic www.simplyromantic.cz


Tímto Kláře a sponzorům děkuji a přikládám pár fotek..

































neděle 14. července 2013

Vepřová pečeně na zázvoru

Muž dostal chuť na nějakou klasiku a ideálně z vepřového. Tak jsme opět otevřeli kuchařku Romana Vaňka a vybrali vepřovou pečení na zázvoru. Oproti původnímu receptu jsem ale zdvojnásobila dobu pečení (po 45 minutách pečení nemělo maso ještě vůbec barvu, doba pečení je v receptu upravena) a příště bych udělala dvojnásobek výpeku (takže zdvojnásobit množství cibule a vody - případně později upravím:o))


1 kg vepřových kotlet s kostí (nebo 800g bez kosti)
1 lžíce sušeného zázvoru
1/2 lžičky celého kmínu
2 větší cibule
60 g sádla
300 ml vody
sůl

Kotlety v celku posypeme zázvorem ze všech stran. Bohatě osolíme a okmínujeme.
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Orestujeme ji na středním ohni v pekáči nebo na pánvi na sádle dozlatova (ne víc, ještě dojde s masem). Pak na ní přidáme maso, které ze všech stran orestujeme dozlatova. Takto připravené maso s cibulí podlijeme vodou, vložíme do trouby rozehřáté na 160°C a pečeme hodinu a půl (v původním receptu je jen 45 minut, ale po této době nemělo maso ještě vůbec správnou barvu). Během pečení zhruba každých 10-15 minut poléváme maso výpekem z pekáče.
Po upečení vyndáme maso a výpek zprudka asi 2 minut svaříme. Maso naporcujeme a přeléváme výpekem.
Jako příloha se hodí bramborový knedlík, karlovarský knedlík a nebo dietně jen vařený brambor:o)

Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček.

středa 10. července 2013

Lilková polévka s parmezánem a krutony

Lilky se dají použít na mnoho způsobů, polévku jsme z nich jedla prvně v životě a není to vůbec špatné!


3 malé nebo 2 střední lilky
4 lžíce olivového oleje
1 větší cibule
4 stroužky česneku
450 g masitých rajčat (lze použít i konzervovaná)
3 hrnky vývaru (stačí i voda, ale z vývaru bude polévka lepší)
sůl
čerstvě mletý pepř
čerstvá bazalka
strouhaný parmezán na servírování
pečivo na krutony

Předehřejeme si troubu na 220°C. Lilkům odřízneme stopku, rozpulíme je podélně na půl. Ostrým nožem vytvoříme opatrně hluboké řezy, aby tvořily mřížku na každé polovině (ale nesmíme narušit slupku). Každou půlku pokapeme olejem (dohromady asi 2 lžícemi). Vložíme do trouby na 30 minut.
Mezitím si připravíme cibuli a česnek - cibuli nakrájíme na malé kostičky, česnek na plátky.
Upečené lilky vezmeme a lžící vydlabeme dužinu lilků, jde to velmi snadno. Slupky vyhodíme.
Pečivo (chleba nebo bílé pečivo) nahrájíme na menší kostičky, smícháme v míse s trochou olivového oleje nebo másla, rozprostřeme na plech a vložíme do trouby asi na 15 minut. Občas promícháme, aby se kostky nepřipalovaly. (a nebo krutony připravte tak, jak jste zvyklí:o))
Ve velkém hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje, orestujeme na něm cibulku do měkka, přidáme česnek, který necháme minutku rozvonět. Přidáme lilky, rajčata, vývar/vodu, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a pod pokličkou dusíme asi 20 minut.
Na závěr přidáme čerstvou bazalku podle chuti a polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Servírujeme s poctivou dávkou parmezánu (cca 15-20 g na porci) a krutony.

Zdroj: http://kitchenette.cz/clanek/65-lilkova-polevka-s-parmezanem

středa 3. července 2013

Jáhelník se švestkami a jablky

Když jsem na níže zmíněném blogu (viz zdroj) viděla recept na ultra zdravý moučník (bezlepkový, bez cukru a kromě rozinek mají všechny ingredience příziné GI, takže vhodný i pro diabetiky, zvlášť pokud použijete agáve sirup nebo jiný z velké části z fruktózy), bylo mi jasné, že ho musím vyzkoušet, protože když můžu mlsat zdravě, nemusím mít pak výčitky:o)) A věřte, že co je zdravé, nemusí být hnusné. Tenhle jáhelník je totiž sakra dobrej!



150 g jáhel, nevařených
750 ml mléka (já použila obyčejné kravské plnotučné, pokud chcete echt zdravý koláč, zkuste sójové, mandlové nebo rýžové mléko)
 4-10 lžic agáve, rýžového, javorového sirupu nebo medu (pokud vám nevadí cukr, můžete sladit i cukrem)
200-300 g povidel (třeba od Alnatury, nebo domácí), lze použít i 200g sušených vypeckovaných švestek, které na několik hodin namočíme
450 g jablek (cca 5 středních)
80 g hrozinek
3 lžíce kukuřičného škrobu (gustin) (Případně adekvátní množství vanilkového pudinku v prášku)
2 lžíce skořice
špetka soli


Jáhly dvakrát spaříme horkou vodou, přidáme mléko, špetku soli a za občasného míchání na středním plameni uvaříme velmi hustou kaši. Hotovou kaši dosladíme podle chuti sirupem (cukrem). Já dala asi 6 lžic agéve sirupu. Kaši necháme vychladnout.
Předehřejeme troubu na 180°C.
Jablka oloupeme, nastrouháme a smícháme se skořicí, škrobem a hrozinkami.
Do vymazané dortové formy - průměr 24 cm; (já použila koláčovou formu o průměru asi 27 cm) o  nebo alternativně podobně velké zapékací nádoby lžící rozprostřeme po celém dně menší polovinu kaše. Na vrstvu kaše rozetřeme poloviční množství povidel, přidáme vrstvu jablečné směsi a zase povidla. (Pokud jsme místo povidel použili švestky, dáváme je okapané jen POD jablka - tzn. do jedné vstvy). Nakonec navrstvíme opět jahelnou kaši. Vrstvení jednotlivých pater není lehké, nedejte se odradit, že se vám směs lepí na lžici. Když dojde k lehčímu promíchání vstev, ničemu to nevadí (maximálně trochu esteticky:o))
Dáme péct na cca 40 minut. Ke konci pečení na chvíli zapneme gril, povrch jáhelníku krásně zezlátne.




Zdroj: http://kitchenette.cz/clanek/147-jahelnik-se-svestkami-a-jablky