pondělí 26. září 2016

Dort se žloutkovým krémem (Boston cream pie)

O víkendu jsme slavili narozeniny mého drahého chotě. Na otázku "jaký chceš dort?" mi odpovídal "nějakej dobrej!" Což mě málem urazilo, jakoby některý dort ode mě snad dobrý nebyl?! Přemýšlela jsem minimálně 14 dní, jaký dezert připravit, aby to nebylo pořád na jedno brdo a přesto byl dostatečně slavnostní, až jsem si vzpomněla, že na webu coolinárů mě před skoro rokem zaujal dort, ve kterém byla velká spotřeba vajec. A tak to vyhrál tenhle krasavec, který je ve světe znám jako Boston cream pie. Dort je plněný žloutkovým krémem, který je vlastně jen odlehčený crème pâtissière (tím jsem se od původního receptu odchýlila, protože jsem chtěla něco jiného než kombinaci žloutkového krému, bílé čokolády a spousty másla) a korpus tvoří pláty piškotového těsta, kde převládá podíl bílků (ale čisté bezé to není). Dort je tak úžasně vláčný, měkký a doslova se rozplývá na jazyku. Upéct si ho můžete jako dort o průměru 22 cm a nebo podle originálu jako řez 21 x 10 cm.


čtvrtek 8. září 2016

Bezé ořechová roláda

O víkendu jsem kontrolovala zásoby v mrazáku a počítala, kolik mám bílků. Výsledného počtu jsem se zhrozila - bylo jich 24! Vzhledem k tomu, že v mrázáku bojuji o každý kousek místa, bylo nutné se bílků nějak zbavit. A mě napadla bezé roláda - to určitě musí existovat a někdo to už přede mnou zkoušel... Hned první recept mě zaujal svou jednoduchostí, vyzkoušela jsem ho a bylo mi jasné, že měnit nemusím. Na těsto jsem totiž spotřebovala 6 bílků naráz (mívám větší domácí vejce velikosti L až XL, jinak bude potřeba asi 8 bílků), ostatních surovin bylo pomálu a roláda je lehká jak pírko, nemusí se předem stáčet, neláme se a hlavně je chuťově moc dobrá. Stačilo už jen domyslet krém - zvolila jsem svůj oblíbený světlý z mascarpone a smetany v kombinaci pikantnější marmelády a pro milovníky čokoládových krémů pařížský krém. Obě varianty byly trefa do černého. Pokud máte rádi jinou náplň, dejte si do rolády klidně krém z pudinku, tvarohu nebo jen smetanu, dobrá bude se vším:o)

Recept, který zde přikládám, je na jednu roládu pečenou na velkém plechu a krém je psaný v množství, které vystačí na celou roládu. Pokud chcete obě příchutě jako mám já na fotkách, buď upečte pláty dva a každý naplňte jedním krémem a nebo upečte roládu jednu, rozpůlte ji a krémy vypracujte z polovičního množství surovin. Pařížský krém je nutné začít připravovat den předem, aby vše stihlo vychladnout a prochladit se v lednici.


sobota 3. září 2016

Galetky s mákem a švestkami

Miluju švestky jen tak, miluju je i v moučníkách, jedinou podobu švestek, kterou nemusím, je slivovice (nadšenci prominou, ale tvrdý alkohol mě trochu obchází). Loni jsem pekla hlavně švestky s tvarohem, letos vyhrává mák. A tady přináším svůj recept na galetky s makovo-švestkovou nádivkou. Jsou velmi vláčné, připomínají kynuté koláče, ale proces je rychlejší, protože linecké těsto je umíchané za chviličku.