sobota 27. dubna 2013

Svěží jahodovo-jogurtový dort

Jahody se teď prodávají na každém rohu, takže mě samozřejmě napadají samé dobroty s tímhle ovocem. A dneska jsem na sebe zvláště pyšná, protože krom piškotu, který jsme pekla podle osvědčeného receptu, je celý dort tak trochu můj výmysl a experiment, jak spojit dohromady mé oblíbené chutě a vytvořit něco originálního.. A výsledkem je lehký a svěží dezert ideální do parného léta!



Piškot
z klasického receptu – na 1 vejce 40 g polohrubé mouky, 40 g cukru a lžíce teplé vody.
Dělala jsem ze 2 vajec do formy o průměru 20 cm (korpus by mohl být nižší, ideálně forma tak 24 cm).

Žloutky vyšleháme s půlkou cukru asi 4 minuty do světlé pěny, pak přidáme vodu a jen rychle zamícháme. Bílky vyšleháme s trochou soli do tuhého sněhu a do něj pak  zašleháme druhou půlku cukru. Do žloutkové pěny zamícháme postupně mouku a sníh.10 minut péct v rozpálené troubě na 170°C, pak snížit na 150°C a dopéct (cca 20 minut).


Čerstvá jahodová marmeláda
7 větších jahod
2-3 lžíce cukru krupice
2 lžíce rumu
trocha vody

Jahody nakrájíme na malé kousky, přidáme cukr, rum a vodu a chvíli povaříme na plotně. Když jahody trochu povolí, rozmixujeme je. Měla by vzniknout řidší marmeláda - ne úplně tekutá, ale aby skapávala ze lžíce. Podle potřeby buď necháme vyvařit tekutinu, nebo přilijeme trochu vody. Směs by měla být sladká asi jako marmeláda. Výsledným rozvarem bohatě polijeme vychadlý piškot (trochu necháme na finální zdobení) a poklademe ho kousky jahod.
Pokud máte doma kvalitní jahodovou marmeládu, můžete jí naředit trochou rumu a vody a použít jí stejně:o)

Krém
250 g jogurtu
250 g tučného tvarohu
200 g zakysané smetany
3 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
1 želatinový ztužovač (není to to samé jako želatina v plátcích nebo prášku!)

jogurt, tvaroh, smetanu a cukry smícháme dohromady. Pokud máte raději sladší, přidejte cukr podle chuti. Ztužovač rozmíchejte ve 100 ml vlažné vody a za stálého míchání do něj po částech nalévejte krém (dle návodu na obalu).

Piškot s marmeládou a jahodami umístěte zpět do ráfku a vlijte na něj krém, ozdobte zbytkem marmelády a dejte do lednice ztuhnout minimálně dvě hodiny (raději přes noc).
Po ztuhnutí nožem lehce oddělte krém od ráfku, formu sejměte a můžete servírovat.




čtvrtek 25. dubna 2013

Domácí jogurtová pomazánka

Internetem kolují recepty na "domácí lučinu". I já jsem podlehla, vyzkoušela a zjistila, že je to nejen dobré, ale i lacinější, lépe se to roztírá (takže do různých pomazánek naprosto ideální), je to o něco méně tučnější než klasická lučina. A proč jsem recept nepojmenovala domácí lučina? Protože to lučina není. Ta není z kysaných mléčných výrobků a chutná trošičku jinak. Tahle domácí pomazánka nám doma osobně chutná o trochu víc. Chcete-li ochutnat, směle do toho.




1500 g jogurtu (používám 3 velké Hollandie)
200 g smetany ke šlehání
1 plná lžička soli

Všechny ingredience vložíme do misky a pečlivě promícháme. Připravíme si  vyšší nádobu, do které pasuje cedník (mezi cedníkem a dnem nádoby musí být dost místa na odkapávání syrovátky a vykape jí skoro litr). Cedník vyložíme plátýnkem (já používám vyvařenou čtvercovou plenu, kdo nemá děti, požádá maminku nebo nejbližší dětnou kamarádku:o)), do plátýnka nalijeme směs, přikryjeme zbylými cípy, přiklopíme poklicí a dáme na 24 hodin do chladu. Pokud není nádoba dostatečně hluboká, není problém průběžně vykapanou syrovátku slévat (já to tak taky dělám).

Po 24 hodinách máme připravenou krémovou pomazánku, kterou jen přemístíme do krabiček (nebo rovnou do žaludků:o)). Z původního množství je asi 800-850 g pomazánky (takže víc než půlka hmotnosti vykape jako syrovátka).
Některé recepty radí použít místo tučné smetany tu méně tučnou na vaření (cca 10% tuku), nebo zakysanou smetanu. Zkoušela jsem variantu se zakysankou, ale pomazánka byla na můj vkus už trochu kyselá (na chlebu to cítit nebylo, jen když se ochutnala samotná na lžičce), takže zůstáváme u klasiky se šlehačkou:o)

středa 17. dubna 2013

Tvarohovo-pudinkový pohár

Tak to vypadá, že letos místo jara opět přišlo rovnou léto. Sehnala jsem dneska jahody, v živé paměti mám tvarohový krém z víkendového dortu, provedla jsem menší úpravu receptury a v lednici se mi chladí letní pohár.


350 ml mléka
1 vanilkový pudink
250 g tučného tvarohu
50 g másla
60 g cukru (včetně vanilkového, případně svařit vanilku v mléku - viz postup)
jahody (nebo borůvky, maliny a jiné vhodné ovoce)
hořká čokoláda

Z mléka a pudinku si svaříme hustou kaši a necháme vychladnout (já do mléka přidávám ještě asi 1/3 vanilkového lusku - vydlabaná semínka). Vyšleháme povolené máslo s cukrem a po lžících zašleháváme pudink a tvaroh.Do misek dáme vrstvu nakrájených jahod, vrstvu krému, opět jahody a opět krém (opakujeme libovolně znovu a znovu až do vyčerpání zdrojů:o)). Na krém nastrouháme hořkou čokoládu, necháme vychladit.
Z uvedeného množství jsou asi 4 menší poháry. Kdo raději sladší, přidá si cukr, kdo drží dietu, může cukr ubrat a máslo úplně vynechat.

sobota 13. dubna 2013

"ohrazený" dort ke svátku


Piškot: (zdroj: http://www.zorka.estranky.cz/)
z klasického receptu – na 1 vejce 40 g polohrubé mouky, 40 g cukru a lžíce teplé vody.
Dělala jsem ze 4 vajec.

Žloutky vyšleháme s půlkou cukru asi 4 minuty do světlé pěny, pak přidáme vodu a jen rychle zamícháme. Bílky vyšleháme s trochou soli do tuhého sněhu a do něj pak  zašleháme druhou půlku cukru. Do žloutkové pěny zamícháme postupně mouku a sníh.
Pokud chcete korpus mramorovaný (jako na obrázku), uberte z celkového množství mouky asi 15 g, třetinu těsta odeberte a zamíchejte do ní asi 6 g kakaa a do dortové formy těsto vrstvěte takto: Doprostřed formy dáme 2 lžíce světlé hmoty, na to 1 lžíci tmavé, na to opět 2 lžíce světlé a 1 lžíci tmavé... Postup opakujeme odkud těsto obou barev nedojde. Těsto se samo roztéká do stran, případně stačí formou maličko zakroutit (ale nebouchat!). 10 minut péct v rozpálené troubě na 170°C, pak snížit na 150°C a dopéct (cca 30 minut).

tvarohovo-pudinkovo-máslový krém:
250 ml mléka
1 vanilkový pudink
250 g tučného tvarohu
150 g másla
120 g cukru (včetně vanilkového, případně svařit vanilku v mléku - viz postup)

Z mléka a pudinku si svaříme hustou kaši a necháme vychladnout (já do mléka přidávám ještě asi 1/3 vanilkového lusku - vydlabaná semínka). Vyšleháme povolené máslo s cukrem a po lžících zašleháváme pudink a tvaroh.

Krém pařížský: (zdroj: http://www.zorka.estranky.cz/)
2 vejce
80 g krupicového cukru
20 g kakaa
100 g másla

Vejce, kakao, cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (asi 20 minut). Po vychladnutí vyšlehat povolené máslo a zašlehat do něj kakaovou kaši. 

Upečený piškot necháme vychladnout a jednou prokrojíme, pokapeme rumem, rozřízeneme 2 banány na půl a položíme na korpus, pomažeme pařížským krémem. Přikryjeme druhou půlkou piškotu, pokapeme rumem, namažeme světlým krém, pomažeme i boky a na boky přitiskneme lotus sušenky (nebo cukrářské piškoty, případně čokoládové trubičky). Nahoru nastrouháme hořkou čokoládu (raději kvalitní) a necháme v lednici ztuhnout a proležet.

Pokud vám zbyde světlý krém, udělejte z něj pohár a zapíchejte do něj pár lotus sušenek. Kombinace tvarohového krému a změklých karamelových sušenek je totiž dokonalá:o))