úterý 17. dubna 2012

Mrkvový dort s mandlemi


Suroviny:

300 g loupaných mandlí
300 g mrkve
250 g cukru
80 g mouky
4 vejce
špetka soli
citronová kůra
½ prášku do pečiva
Poleva:
1 bílek
75 g moučkového cukru
šťáva z jednoho menšího citronu

Postup:

V míse smícháme vejce, cukr a nastrouhanou mrkev, přidáme nasekané mandle (část na hrubo, část rozemeleme na mouku). Aby se mouka z rozmixovaných mandlí nelepila, dáme mandle na chvíli do mrazáku, obsažený tuk ztuhne a lépe se pak mixuje.
Do směsi přidáme nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli, mouku a kypřící prášek. Vše dobře promícháme a dáme do vymazané formy. Pečeme v předehřáté troubě na 160 ° 10 minut, potom pečeme na 180° půl hodiny.
Než mrkvový dort vychladne, připravíme polevu – vyšleháme bílky s moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Polevou ozdobíme vršek dortu.

úterý 3. dubna 2012

Boršč

Hledat na internetu recept na boršč je asi stejně namáhavé jako hledat recept na bramborový salát. Každý má totiž ten svůj, 100% pravý a jediný správný. A vedou se k tomu sáhodlouhé diskuze, co tam vlasně patří, co tam rozhodně nemá být a tak. Třeba takový boršč dělají úplně jinak v Rusku, na Ukrajině nebo v Polsku... Tak my vaříme boršč tak, jak nám chutná podle dvou různých receptů z Apetitu a podobá se tomu ukrajinskému :o))

300 g hovězího masa
300 g vepřového (obojí libovější)
olivový olej
mrkev, petržel, celer
350 g nakrouhaného zelí (jde s bílým i červeným)
červená řepa (velikost asi jako větší pomeranč)
2 rajčata (stačí z plechovky)
rajský protlak
sůl, celý pepř, bobkový list, nové koření
2,5 l vody
4 stroužky česneku
cukr
citron nebo ocet
zakysaná smetana na ozdobu

Hovězí maso nakrájíme na malé kostičky a narychlo pečeme na pánvi, kde jsme rozehřáli olej. Necháme chvíli podusit (pustí dost šťávy). Přidáme vepřové opět na malé kostičky a necháme zatáhnout. Pak přidáme mrkev, petržel a celer na kostičky a asi 5 minut opražíme.
Vše přendáme do velkého hrnce (minimálně na 5 litrů, raději víc) a zalejeme asi 2,5 litry vody. Přidáme rajčata, protlak, sůl, pepř, nové koření a bobkový list a vaříme asi hodinu. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky a pár minut opečeme na oleji na pánovi. Zelí nakrouháme. Obojí přidáme do boršče a vaříme asi 30–45 minut (do změknutí zelí i řepy, maso už by mělo být také měkké).
Na závěř přidáme prolisovaný česnek, případně dosolíme, ochutíme citronem/octem, případně trochou cukru.
Boršč je nejlepší až druhý (třetí, čtvrtý..:o)) den. Servírujeme horký s kopečkem zakysané smetany.
Pokud neseženete čerstvou červenou řepu, lze použít i tu v nálevu (já to nezkoušela), tu není třeba opékat, stačí přihodit s nálevem přímo do boršče, když se dává zelí.

Z tohoto množství je asi 8 velkých porcí. A velkých myslím tak 400 ml na porci, takže stačí plátek chleba a člověk se k večeři přecpe:o)