Dort se slaným karamelem

Při každé oslavě (narozenin i svátků) se oslavence ptám, co chce za dort. Na konci září slaví narozeniny můj muž a letos za něj rozhodl syn, když zatoužil po dortu s chutí slaného karamelu. Oslavenec výběr schválil, a tak mi nezbývalo, než se mužské části rodiny podvolit a takový dort udělat:o) S výrobou slaného karamelu už nějaké zkušenosti mám, o tom, jak koncipovat krém jsem měla představu a zbývalo zvolit správný korpus. Zabrousila jsem k blogerské kolegyni Na vidličku a její korpus se mi moc líbil, takže jsem použila ten. A kombinace málo sladkého a výrazně tmavého korpusu se světlým nasládlým krémem zafungovala skvěle.

Krém je slazen pouze hotovým slaným karamelem, na který jsem přidala recept na blog. Na celý dort ho využijete asi 3/4 dávky, zbytek určitě zužitkujete jinak:o) Každopádně karamel dlouho chladne, takže začněte pečení jeho přípravou a pak teprve upečte korpus. Pokud máte jiný osvědčený recept na slaný karamel, klidně ho použijte, ale slaďte s ním dle chuti a pamatujte, že na polití dortu musí být v karamelu dostatek tuku (smetany nebo másla), aby směs dobře stékala a nezatuhla tak, že by se při krájení lámala.










Korpus (22 cm)

250 g hladké mouky
60 g holandského kakaa
1 vrchovatá lžička kypřícího prášku do pečiva
1 vrchovatá lžička jedlé sody
1 lžička soli
150 g cukru krupice
2 vejce
120 ml rostlinného oleje
250 ml podmáslí
250 ml silné horké kávy (z 15 g mleté kávy nebo 2 lžiček instantní kávy)
-------------------------------------------------------------------------------------
Troubu zapneme a nastavíme na  180°C (horkovzduch na 160°C).

Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a zapneme do obruče, boky necháme jen tak (těsto se přilepí na boky a drží lepší tvar než když se forma celá vymaže a vysype).

V míse smícháme mouku, kakao, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl.

V druhé misce prošleháme vajíčka s olejem, cukrem a podmáslím (já neměla podmáslí, a tak jsem smíchala zakysanou smetanu s mlékem v poměru asi 1:2 do potřebné gramáže) a přilijeme k sypké směsi. Horkou kávu vlijeme do těsta a důkladně promícháme.

Těsto nalijeme do připravené dortové formy a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme asi 60 minut, propečenost zkoušíme špejlí - pokud vyjde z prostředka dortu suchá nebo s pár drobečky těsta, je upečeno.

Korpus necháme asi 30 minut chladnout ve formě, pak objedeme boky nožem, odepneme obruč, obrátíme spodkem nahoru, sejmeme dno a pečící papír a necháme vychladnout na mřížce.

Krém 

500 g mascarpone
200 ml smetany ke šlehání
přibližně půl dávky slaného karamelu
------------------------------------------------
Mascarpone a smetana musí mít stejnou teplotu - ideálně vychlazené přímo z lednice - vložíme je do mísy, šlehač zapneme na nižší otáčky a vše asi minutu mícháme. Pak zvýšíme otáčky na maximum a šleháme, dokud se nevytvoří pevný krém (pozor, nešleháme moc dlouho, aby se krém nesrazil, obvykle stačí tak 2 minuty).  Snížíme otáčky a přidáváme postupně slaný karamel (asi 150 ml) dokud nevznikne krém světle karamelové barvy, který dobře chutná, ale není přeslazený. 

Dokončení

Slaný karamel - asi 1/4 původní dávky
-----------------------------------------------
Korpusu seřízneme případné vyboulení (to odložíme stranou a na sestavení dortu nepoužijeme) a pak ho 2 x prokrojíme. 

Na servírovací tác naneseme doprostřed asi lžíci krému a položíme na ni spodní plát korpusu, na něj natřeme lžíci slaného karamelu a naneseme asi 1/3 krému. Položíme druhý plát a postup opakujeme. Přiklopíme posledním plátem korpusu a celý dort i boky potřeme slabou vrstvou krému a uhladíme špachtlí / kartou. Dort dáme na 30 minut zachladit.

Zbylý krém rozdělíme na poloviny. První polovinu natřeme na vršek a boky dortu a uhladíme do čista. Dáme na 15 minut zachladit. 

Rozpustíme si asi 2-3 větší lžíce slaného karamelu a pomocí dávkovací tuby malé konvičky na mléko s úzkým hrdlem polijeme kraje dortu tak, že ho necháme stékat i na boky. Opět dáme zachladit a zbytek krému vložíme do cukrářského pytlíku s ozdobnou špičkou a i tento krém necháme zchladit v lednici. 

Nakonec dort na krajích ozdobíme. Já použila trezírovací špičku Wilton open star 8B, vytvořila bobeček krému směrem nahoru a od půlky jsem jí rozetřela menší špachtlí do boku. Na tento rozetřený krém jsem stříkla další bobek krému a postup opakovala. 

Dort necháme alespoň dvě hodiny v chladu proležet a podáváme. 






Zdroj: korpus podle http://www.navidlicku.com/2016/04/cokoladovy-dort-se-slanym-karamelem.html

Komentáře

  1. Hodně žravý a krásný.....Olina

    OdpovědětVymazat
  2. Chci to zkusit vypadá báječně

    OdpovědětVymazat
  3. Pekla jsem tento týden na oslavu, dort byl vynikající - skvělá chuť! Moc děkuji za recept i podrobný popis, jak na to :) Irena

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, šlo by to bez té kávy? Resp. co místo ní? Caro, nebo radši nic? Máme malé děti, kávě v zákuscích se vyhýbám, ale slaný karamel u nás milují všichni, tak bych zabodovala ;-). Díky, Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vadí vám káva kvůli kofeinu, nebo kvůli chuti? Lze použít i bezkofeinová (tu dávám kvůli dětem já) a nebo nahraďte zmíněným Carem. Ona tam ta hořkost a chuť kávy dělá svůj podíl...

      Vymazat
  5. Myslíte, že bych mohla do krému přidat višňový rozvar?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teoreticky proč ne:o) Jen bych dala pozor, aby krém příliš nezřídl..

      Vymazat
  6. vypadá opravdu lákavě.. jen bych si dovolila poznámku, že bych ocenila i fotku z řezu 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To naprosoto chápu, bohužel se na focení řezu nedostalo, porcoval se v době, kdy nebylo světlo:o(

      Vymazat
  7. Dobrý den, můžu se zeptat zda je možné dort připravit den dopředu? Nemám zkušenosti s poléváním karamelem, tak nevím co to udělá... aby to pak nebyla břečka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, že můžete:o) Ten karamel zatuhne a nerozpatlá se, funguje dost podobně jako čokoládová poleva. My dorty jíme více dní, takže mám vždy kontrolu, jak vypadá minimálně druhý den:o)

      Vymazat
  8. Dobré odpoledne. Děvčata poraďte prosím. Po Krátkém šlehání jsem přidal Slaný karamel a ihned se krém srazil a zřídnul. Co se stalo ?děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příčin může být více.. Karamel mohl být horký a studený zbytek se díky tomu srazil. Nebo se srazilo nevhodné mascarpone (některé značky se srážejí rády, já nedám dopustit na mascarpone z Lidlu, to se mi nesrazilo nikdy).

      Bez znalosti dalších okolností těžko říct.. obecně platí, že používané ingredience mají mít stejnou teplotu. Takže pokud je smetana a mascarpone vyndané z lednice, i karamel by měl být vychlazený na stejnou teplotu.

      Vymazat
  9. Dokonalý návod na dokonalý slaný karamel a krém do dortu. Děkuji. Je skvělé , že existuje někdo jako Vy, kdo si nenechává kuchařská tajemství jen pro sebe a podělí se o ně s námi. Pavla

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den, Marcelo. Měla jsem problém s korpusem u tohoto dortu, použila jsem všechny suroviny o stejné teplotě tak, jak to znám, že se to má dělat u těst s kypřícím práškem. Korpus pěkně vyběhl a po vytažení z trouby spadl, při prokrojení byla uvnitř část těsta taková hutná a mokrá (to se mi ale stává často i u jiných dortů). Před vytažením z trouby jsem kontrolovala dopečenost špejlí. Chci se zeptat, jak se tomu mám příště vyhnout a jak je to s teplotou surovin konkrétně u tohohle dortu- kromě horké kávy má být vše ostatní pokojové teploty? Dort bohužel neochutnám a žádné zpětné vazby se asi taky nedočkám, ale při přípravě jsem si přece jen zobla drobečku korpusu s krémem a myslím, že je to moc zdařilá kombinace! Děkuji za rady i za recept :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli se vám toto stává i u jiných korpusů, je možné, že vám peče trouba méně než kolik nastavíte. Zkuste přidat 10 minut k době pečení, dle popisu byl korpus nedopečený.

      Jinak suroviny by měly být podobné teploty, nebo je při míchání dobré je přidávat po menších kouskách a vždy dobře zapracovat, než se přidá další část.

      Vymazat
  11. Dobrý den, chtěla bych se zeptat z jakého důvodu se dává lžíce krému pod spodní díl dortu. Nikdy jsem se s tím nesetkala, Chystám se tento dort péct, tak abych věděla. Předem moc děkuji za odpověď a za spoustu skvělých receptů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to proto, aby se korpus prilepil k podlozce a pri promazavani nejezdil sem a tam. Jiny vyznam to nema, klidne to muzete vynechat.

      Ja jsem to okoukala od zahranicnich profi cukraru z videi na youtube 😊

      Vymazat
  12. Dobry večer, karamel mam v lednici poměrně tuhý- nebude lepší ho trochu zahřat, aby šel dobre vmichat do krému?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ho zahřejte, bude se s ním lépe pracovat. Jen by neměl být horký, jen teplý.

      Vymazat
  13. Dobrý den, chci se zeptat, jestli do těsta patří opravdu 250ml kávy? Připadá mi, že je to dohromady hrozně moc tekutin na 250 g mouky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, opravdu je tam tolik kávy. Korpus jsem pekla několikrát, je ozkoušený.

      Vymazat
  14. Dobrý den, šlehačka se před přidáním do mascarpone nešlehá?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nešlehá se dopředu. Vyšlehá se pak společně s mascarpone.

      Vymazat
  15. Dobrý den, jak velikou formu mám použit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to napsané nahoře u ingrediencí na korpus - 22 cm v průměru.

      Vymazat
  16. Dobrý den, Marcelko. Před lety jsem Váš dort zkoušela a dopadl na výbornou! Nyní bych ho ráda upekla znovu, ale v menším formátu, jen se bojím, že neodhadnu dobu pečení. Dort bych chtěla mít vyšší a s menším průměrem. Mám dát těsto na celý plech a vykrojit kolečka a nebo raději menší průměr? Ani dávku neodhadnu. Děkuji za radu. PS: potřebuji hned dva najednou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli mate formu o mensim vyhovujicim prumeru, pekla bych to v ni treba nadvakrát a dobu peceni te polovicni davky zkratila cca na polovinu - treba 35minut. Kdyz to upecete na plech a vykrajite kolecka, budete mit celkem odpad upeceneho testa.

      Vymazat
    2. Dcera udělala k mým narozeninám a skvěle se povedl, všem moc chutnal. Lepší jsme snad nejedli.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů