Slaný karamel

Dokud jsem tuhle pochutinu neochutnala, zdála se mi kombinace sladké a slané chuti trochu (no trochu dost) divná. Ale pokud se to se solí nepřežene, jedná se o opravdovou lahůdku ještě o stupeň lepší než samotný karamel. A třeba můj syn zbožňuje zmrzlinu se slaným karamelem, dává si jí vždy, když ji někde vidí:o)

Slaný karamel můžete použít na spoustu způsobů - můžete si s ním polít cheesecake, udělat náplň do dortu, nebo s ním dort polít, pokapat palačinky nebo lívance či vafle, osladit si s ní ranní kaši, horký nalít na vanilkovou zmrzku a nebo ho mlsat jen tak lžičkou.

Dávka v receptu vyjde na na větší zavařovací skleničku - přibližně 300 ml produktu.




Na 300 ml slaného karamelu:


200 g cukru krupice
100 ml vody
1 lžička soli
1 lžička vanilkového extraktu
125 ml smetany ke šlehání
90 g másla
----------------------------------------
Do většího hrnce (aby měl větší plochu dna) s dvojitým dnem nasypeme cukr a zalijeme ho vodou, postavíme ho na střední plamen a necháme zahřívat. Nemícháme, čekáme, až se cukr ve vodě rozpustí na sirup. Ten necháme bublat, jen občas můžeme zlehka zakroužit hrncem. Chvíli to bude trvat, ale cukrový sirup se za nějakou dobu (třeba i 15 minut) začne zbarvovat do jantarova. Jakmile má správnou barvu (já obvykle nechávám jen tu jantarovou, aby nebyl karamel příliš hořký), je karamel připravený na další krok.

Do karamelu vlijeme po částech smetanu. Pozor, směs bude hodně bublat, prskat a bude unikat dost páry. V tuhle chvíli nic nemícháme, hrozí opaření horkou párou. Když směs dobublá, můžeme jí promíchat a následně nalít další díl smetany a postup opakovat.

Poté směs stáhneme z ohně a přidáme sůl a vanilkový extrakt, vše necháme rozpustit. Nakonec přidáme na kostičky nakrájené máslo a v horké směsi rozmícháme.

Směs přelijeme do čisté (ideálně vysterilizované) sklenice a po úplném zchladnutí skladujeme v lednici.

Před použitím můžeme karamel nahřát, aby tekl - ale vždy jen tu část, kterou chceme použít, nezahříváme celou skleničku. 




Komentáře

  1. Hezký večer Marcelko,opět úžasně propracovaný postup na slaný karamel, z kterého se další dortík povedl hned napoprvé.Myslim si,že tento slaný narážel použiji na větrník ve skle👍🍰😉moc dekuji za Váš blok

    OdpovědětVymazat
  2. Vynikající!!!! Dlouho jsem hledala recept na slaný karamel vč. pěkně napsaného postupu. Tady je oboje dvoje a povedl se hned na poprvé.......mám problém ho nesníst ještě teplej ����������������

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, ze se slany karamel povedl! Já mam samozrejme taky problem vydrzet a nejist ho horky, ale jednou jsem si nehezky spalila jazyk, tak aspon cekam, az vychladne aspon trochu 😊😊😁

      Vymazat
    2. No, tak jazyk sem si hned při první dávce spálila taky. Je luxus mít takovej doping v lednici 😁😁. Chutnal všem, komu jsem ho dala ochutnat. Ještě jednou díky za SUPER recept i postup.

      Vymazat
  3. Dobrý den, slaný karamel je mé guilty pleasure... Rozhodně ho vyzkouším. Mohu se zeptat na vanilkovou esenci, kterou používáte?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vetsinou pouzivam vanilkovy extrakt vlastni vyroby, mam tu na blogu n nej i recept.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů