Dort se slaným karamelem

Při každé oslavě (narozenin i svátků) se oslavence ptám, co chce za dort. Na konci září slaví narozeniny můj muž a letos za něj rozhodl syn, když zatoužil po dortu s chutí slaného karamelu. Oslavenec výběr schválil, a tak mi nezbývalo, než se mužské části rodiny podvolit a takový dort udělat:o) S výrobou slaného karamelu už nějaké zkušenosti mám, o tom, jak koncipovat krém jsem měla představu a zbývalo zvolit správný korpus. Zabrousila jsem k blogerské kolegyni Na vidličku a její korpus se mi moc líbil, takže jsem použila ten. A kombinace málo sladkého a výrazně tmavého korpusu se světlým nasládlým krémem zafungovala skvěle.

Krém je slazen pouze hotovým slaným karamelem, na který jsem přidala recept na blog. Na celý dort ho využijete asi 3/4 dávky, zbytek určitě zužitkujete jinak:o) Každopádně karamel dlouho chladne, takže začněte pečení jeho přípravou a pak teprve upečte korpus. Pokud máte jiný osvědčený recept na slaný karamel, klidně ho použijte, ale slaďte s ním dle chuti a pamatujte, že na polití dortu musí být v karamelu dostatek tuku (smetany nebo másla), aby směs dobře stékala a nezatuhla tak, že by se při krájení lámala.










Korpus (22 cm)

250 g hladké mouky
60 g holandského kakaa
1 vrchovatá lžička kypřícího prášku do pečiva
1 vrchovatá lžička jedlé sody
1 lžička soli
150 g cukru krupice
2 vejce
120 ml rostlinného oleje
250 ml podmáslí
250 ml silné horké kávy (z 15 g mleté kávy nebo 2 lžiček instantní kávy)
-------------------------------------------------------------------------------------
Troubu zapneme a nastavíme na  180°C (horkovzduch na 160°C).

Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a zapneme do obruče, boky necháme jen tak (těsto se přilepí na boky a drží lepší tvar než když se forma celá vymaže a vysype).

V míse smícháme mouku, kakao, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl.

V druhé misce prošleháme vajíčka s olejem, cukrem a podmáslím (já neměla podmáslí, a tak jsem smíchala zakysanou smetanu s mlékem v poměru asi 1:2 do potřebné gramáže) a přilijeme k sypké směsi. Horkou kávu vlijeme do těsta a důkladně promícháme.

Těsto nalijeme do připravené dortové formy a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme asi 60 minut, propečenost zkoušíme špejlí - pokud vyjde z prostředka dortu suchá nebo s pár drobečky těsta, je upečeno.

Korpus necháme asi 30 minut chladnout ve formě, pak objedeme boky nožem, odepneme obruč, obrátíme spodkem nahoru, sejmeme dno a pečící papír a necháme vychladnout na mřížce.

Krém 

500 g mascarpone
200 ml smetany ke šlehání
přibližně půl dávky slaného karamelu
------------------------------------------------
Mascarpone a smetana musí mít stejnou teplotu - ideálně vychlazené přímo z lednice - vložíme je do mísy, šlehač zapneme na nižší otáčky a vše asi minutu mícháme. Pak zvýšíme otáčky na maximum a šleháme, dokud se nevytvoří pevný krém (pozor, nešleháme moc dlouho, aby se krém nesrazil, obvykle stačí tak 2 minuty).  Snížíme otáčky a přidáváme postupně slaný karamel (asi 150 ml) dokud nevznikne krém světle karamelové barvy, který dobře chutná, ale není přeslazený. 

Dokončení

Slaný karamel - asi 1/4 původní dávky
-----------------------------------------------
Korpusu seřízneme případné vyboulení (to odložíme stranou a na sestavení dortu nepoužijeme) a pak ho 2 x prokrojíme. 

Na servírovací tác naneseme doprostřed asi lžíci krému a položíme na ni spodní plát korpusu, na něj natřeme lžíci slaného karamelu a naneseme asi 1/3 krému. Položíme druhý plát a postup opakujeme. Přiklopíme posledním plátem korpusu a celý dort i boky potřeme slabou vrstvou krému a uhladíme špachtlí / kartou. Dort dáme na 30 minut zachladit.

Zbylý krém rozdělíme na poloviny. První polovinu natřeme na vršek a boky dortu a uhladíme do čista. Dáme na 15 minut zachladit. 

Rozpustíme si asi 2-3 větší lžíce slaného karamelu a pomocí dávkovací tuby malé konvičky na mléko s úzkým hrdlem polijeme kraje dortu tak, že ho necháme stékat i na boky. Opět dáme zachladit a zbytek krému vložíme do cukrářského pytlíku s ozdobnou špičkou a i tento krém necháme zchladit v lednici. 

Nakonec dort na krajích ozdobíme. Já použila trezírovací špičku Wilton open star 8B, vytvořila bobeček krému směrem nahoru a od půlky jsem jí rozetřela menší špachtlí do boku. Na tento rozetřený krém jsem stříkla další bobek krému a postup opakovala. 

Dort necháme alespoň dvě hodiny v chladu proležet a podáváme. 






Zdroj: korpus podle http://www.navidlicku.com/2016/04/cokoladovy-dort-se-slanym-karamelem.html

Komentáře

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů