Dort se slaným karamelem

Při každé oslavě (narozenin i svátků) se oslavence ptám, co chce za dort. Na konci září slaví narozeniny můj muž a letos za něj rozhodl syn, když zatoužil po dortu s chutí slaného karamelu. Oslavenec výběr schválil, a tak mi nezbývalo, než se mužské části rodiny podvolit a takový dort udělat:o) S výrobou slaného karamelu už nějaké zkušenosti mám, o tom, jak koncipovat krém jsem měla představu a zbývalo zvolit správný korpus. Zabrousila jsem k blogerské kolegyni Na vidličku a její korpus se mi moc líbil, takže jsem použila ten. A kombinace málo sladkého a výrazně tmavého korpusu se světlým nasládlým krémem zafungovala skvěle.

Krém je slazen pouze hotovým slaným karamelem, na který jsem přidala recept na blog. Na celý dort ho využijete asi 3/4 dávky, zbytek určitě zužitkujete jinak:o) Každopádně karamel dlouho chladne, takže začněte pečení jeho přípravou a pak teprve upečte korpus. Pokud máte jiný osvědčený recept na slaný karamel, klidně ho použijte, ale slaďte s ním dle chuti a pamatujte, že na polití dortu musí být v karamelu dostatek tuku (smetany nebo másla), aby směs dobře stékala a nezatuhla tak, že by se při krájení lámala.










Korpus (22 cm)

250 g hladké mouky
60 g holandského kakaa
1 vrchovatá lžička kypřícího prášku do pečiva
1 vrchovatá lžička jedlé sody
1 lžička soli
150 g cukru krupice
2 vejce
120 ml rostlinného oleje
250 ml podmáslí
250 ml silné horké kávy (z 15 g mleté kávy nebo 2 lžiček instantní kávy)
-------------------------------------------------------------------------------------
Troubu zapneme a nastavíme na  180°C (horkovzduch na 160°C).

Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a zapneme do obruče, boky necháme jen tak (těsto se přilepí na boky a drží lepší tvar než když se forma celá vymaže a vysype).

V míse smícháme mouku, kakao, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl.

V druhé misce prošleháme vajíčka s olejem, cukrem a podmáslím (já neměla podmáslí, a tak jsem smíchala zakysanou smetanu s mlékem v poměru asi 1:2 do potřebné gramáže) a přilijeme k sypké směsi. Horkou kávu vlijeme do těsta a důkladně promícháme.

Těsto nalijeme do připravené dortové formy a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme asi 60 minut, propečenost zkoušíme špejlí - pokud vyjde z prostředka dortu suchá nebo s pár drobečky těsta, je upečeno.

Korpus necháme asi 30 minut chladnout ve formě, pak objedeme boky nožem, odepneme obruč, obrátíme spodkem nahoru, sejmeme dno a pečící papír a necháme vychladnout na mřížce.

Krém 

500 g mascarpone
200 ml smetany ke šlehání
přibližně půl dávky slaného karamelu
------------------------------------------------
Mascarpone a smetana musí mít stejnou teplotu - ideálně vychlazené přímo z lednice - vložíme je do mísy, šlehač zapneme na nižší otáčky a vše asi minutu mícháme. Pak zvýšíme otáčky na maximum a šleháme, dokud se nevytvoří pevný krém (pozor, nešleháme moc dlouho, aby se krém nesrazil, obvykle stačí tak 2 minuty).  Snížíme otáčky a přidáváme postupně slaný karamel (asi 150 ml) dokud nevznikne krém světle karamelové barvy, který dobře chutná, ale není přeslazený. 

Dokončení

Slaný karamel - asi 1/4 původní dávky
-----------------------------------------------
Korpusu seřízneme případné vyboulení (to odložíme stranou a na sestavení dortu nepoužijeme) a pak ho 2 x prokrojíme. 

Na servírovací tác naneseme doprostřed asi lžíci krému a položíme na ni spodní plát korpusu, na něj natřeme lžíci slaného karamelu a naneseme asi 1/3 krému. Položíme druhý plát a postup opakujeme. Přiklopíme posledním plátem korpusu a celý dort i boky potřeme slabou vrstvou krému a uhladíme špachtlí / kartou. Dort dáme na 30 minut zachladit.

Zbylý krém rozdělíme na poloviny. První polovinu natřeme na vršek a boky dortu a uhladíme do čista. Dáme na 15 minut zachladit. 

Rozpustíme si asi 2-3 větší lžíce slaného karamelu a pomocí dávkovací tuby malé konvičky na mléko s úzkým hrdlem polijeme kraje dortu tak, že ho necháme stékat i na boky. Opět dáme zachladit a zbytek krému vložíme do cukrářského pytlíku s ozdobnou špičkou a i tento krém necháme zchladit v lednici. 

Nakonec dort na krajích ozdobíme. Já použila trezírovací špičku Wilton open star 8B, vytvořila bobeček krému směrem nahoru a od půlky jsem jí rozetřela menší špachtlí do boku. Na tento rozetřený krém jsem stříkla další bobek krému a postup opakovala. 

Dort necháme alespoň dvě hodiny v chladu proležet a podáváme. 






Zdroj: korpus podle http://www.navidlicku.com/2016/04/cokoladovy-dort-se-slanym-karamelem.html

Komentáře

  1. Hodně žravý a krásný.....Olina

    OdpovědětVymazat
  2. Chci to zkusit vypadá báječně

    OdpovědětVymazat
  3. Pekla jsem tento týden na oslavu, dort byl vynikající - skvělá chuť! Moc děkuji za recept i podrobný popis, jak na to :) Irena

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, šlo by to bez té kávy? Resp. co místo ní? Caro, nebo radši nic? Máme malé děti, kávě v zákuscích se vyhýbám, ale slaný karamel u nás milují všichni, tak bych zabodovala ;-). Díky, Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vadí vám káva kvůli kofeinu, nebo kvůli chuti? Lze použít i bezkofeinová (tu dávám kvůli dětem já) a nebo nahraďte zmíněným Carem. Ona tam ta hořkost a chuť kávy dělá svůj podíl...

      Vymazat
  5. Myslíte, že bych mohla do krému přidat višňový rozvar?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teoreticky proč ne:o) Jen bych dala pozor, aby krém příliš nezřídl..

      Vymazat
  6. vypadá opravdu lákavě.. jen bych si dovolila poznámku, že bych ocenila i fotku z řezu 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To naprosoto chápu, bohužel se na focení řezu nedostalo, porcoval se v době, kdy nebylo světlo:o(

      Vymazat
  7. Dobrý den, můžu se zeptat zda je možné dort připravit den dopředu? Nemám zkušenosti s poléváním karamelem, tak nevím co to udělá... aby to pak nebyla břečka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, že můžete:o) Ten karamel zatuhne a nerozpatlá se, funguje dost podobně jako čokoládová poleva. My dorty jíme více dní, takže mám vždy kontrolu, jak vypadá minimálně druhý den:o)

      Vymazat
  8. Dobré odpoledne. Děvčata poraďte prosím. Po Krátkém šlehání jsem přidal Slaný karamel a ihned se krém srazil a zřídnul. Co se stalo ?děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příčin může být více.. Karamel mohl být horký a studený zbytek se díky tomu srazil. Nebo se srazilo nevhodné mascarpone (některé značky se srážejí rády, já nedám dopustit na mascarpone z Lidlu, to se mi nesrazilo nikdy).

      Bez znalosti dalších okolností těžko říct.. obecně platí, že používané ingredience mají mít stejnou teplotu. Takže pokud je smetana a mascarpone vyndané z lednice, i karamel by měl být vychlazený na stejnou teplotu.

      Vymazat
  9. Dokonalý návod na dokonalý slaný karamel a krém do dortu. Děkuji. Je skvělé , že existuje někdo jako Vy, kdo si nenechává kuchařská tajemství jen pro sebe a podělí se o ně s námi. Pavla

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den, Marcelo. Měla jsem problém s korpusem u tohoto dortu, použila jsem všechny suroviny o stejné teplotě tak, jak to znám, že se to má dělat u těst s kypřícím práškem. Korpus pěkně vyběhl a po vytažení z trouby spadl, při prokrojení byla uvnitř část těsta taková hutná a mokrá (to se mi ale stává často i u jiných dortů). Před vytažením z trouby jsem kontrolovala dopečenost špejlí. Chci se zeptat, jak se tomu mám příště vyhnout a jak je to s teplotou surovin konkrétně u tohohle dortu- kromě horké kávy má být vše ostatní pokojové teploty? Dort bohužel neochutnám a žádné zpětné vazby se asi taky nedočkám, ale při přípravě jsem si přece jen zobla drobečku korpusu s krémem a myslím, že je to moc zdařilá kombinace! Děkuji za rady i za recept :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli se vám toto stává i u jiných korpusů, je možné, že vám peče trouba méně než kolik nastavíte. Zkuste přidat 10 minut k době pečení, dle popisu byl korpus nedopečený.

      Jinak suroviny by měly být podobné teploty, nebo je při míchání dobré je přidávat po menších kouskách a vždy dobře zapracovat, než se přidá další část.

      Vymazat
  11. Dobrý den, chtěla bych se zeptat z jakého důvodu se dává lžíce krému pod spodní díl dortu. Nikdy jsem se s tím nesetkala, Chystám se tento dort péct, tak abych věděla. Předem moc děkuji za odpověď a za spoustu skvělých receptů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to proto, aby se korpus prilepil k podlozce a pri promazavani nejezdil sem a tam. Jiny vyznam to nema, klidne to muzete vynechat.

      Ja jsem to okoukala od zahranicnich profi cukraru z videi na youtube 😊

      Vymazat
  12. Dobry večer, karamel mam v lednici poměrně tuhý- nebude lepší ho trochu zahřat, aby šel dobre vmichat do krému?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ho zahřejte, bude se s ním lépe pracovat. Jen by neměl být horký, jen teplý.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů