Jablečný koláč s tvarohem
Tenhle koláč ležel na blogu už dlouho skoro zapomenutý, ale protože jsem věděla, že je dobrý, rozhodla jsem se ho po delší době znovu upéct a přefotit. Je výborný do podzimních plískanic ale i teď do mrazů, kdy ze zásob jablek občas taháte kousky, které nikdo nechce jíst jen tak syrové. A pokud jste jako já a neradi vyhazujete byť ošklivé, ale nezkažené jídlo, můžete strupatá nebo moučná jablka upotřebit do téhle dobroty.
Na recept není potřeba nic šlehat nebo zdlouhavě třít, ingredience jsou rozepsané i na hrnky a lžíce, takže je tenhle koláč dobrý i pro začínající pekařky bez pořádného vybavení, nebo třeba na chatu.
2 hrnky polohrubé mouky (350 g)
1/2 hrnku cukru (120 g)
špetka soli
1 kypřící prášek
1 vejce,
hrnek kefíru nebo podmáslí (250 ml)
3 lžíce rozpuštěného másla (40 g)
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
1 lžička vanilkového extraktu
---------------------------------------------------------
Cukru, vejce a kefír metličkou rozmícháme. Přidáme rozpuštěné máslo (nemělo by být příliš horké), citronovou kůru a vanilkový extrakt a zamícháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a solí, přidáme do těsta a spojíme. Vznikne těsto hustější konzitence (je hustější než klasické lité těsto).
Plech o velikosti 30 x 40 cm navlhčíme vodou a rozprostřeme na něj pečící papír. Těsto na papír rozetřeme gumovou stěrkou.
Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).
500 g bílého jogurtu
6 vrchovatých lžic cukru (130 g)
1 vejce
85 g brusinek nebo rozinek (2 velké hrsti)
---------------------------------------------------
Tvaroh, jogurt, vejce a cukr smícháme a nakonec přimícháme brusinky (rozinky). Náplň rozetřeme na připravené těsto.
Jablečná náplň
4 velká nebo 6 menších jablek
šťáva z 1 citronu
2 lžíce cukru (50 g)
1 vrchovatá lžička skořice
------------------------------------
Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Smícháme citronovou šťávu s cukrem a skořicí a směsí polijeme jablka, zamícháme. Ochucená jablka rozprostřeme po celé ploše koláče.
Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme 50-65 minut.
Před servírovaním necháme koláč zcela vychladnout.
Zdroj: Inspirováno receptem na jablečný koláč od Kuchařky ze Svatojánu
Na recept není potřeba nic šlehat nebo zdlouhavě třít, ingredience jsou rozepsané i na hrnky a lžíce, takže je tenhle koláč dobrý i pro začínající pekařky bez pořádného vybavení, nebo třeba na chatu.
Těsto:
Jako odměrka byl použit hrnek o objemu 250 ml2 hrnky polohrubé mouky (350 g)
1/2 hrnku cukru (120 g)
špetka soli
1 kypřící prášek
1 vejce,
hrnek kefíru nebo podmáslí (250 ml)
3 lžíce rozpuštěného másla (40 g)
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
1 lžička vanilkového extraktu
---------------------------------------------------------
Cukru, vejce a kefír metličkou rozmícháme. Přidáme rozpuštěné máslo (nemělo by být příliš horké), citronovou kůru a vanilkový extrakt a zamícháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a solí, přidáme do těsta a spojíme. Vznikne těsto hustější konzitence (je hustější než klasické lité těsto).
Plech o velikosti 30 x 40 cm navlhčíme vodou a rozprostřeme na něj pečící papír. Těsto na papír rozetřeme gumovou stěrkou.
Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Tvarohová náplň:
500 g tučného tvarohu500 g bílého jogurtu
6 vrchovatých lžic cukru (130 g)
1 vejce
85 g brusinek nebo rozinek (2 velké hrsti)
---------------------------------------------------
Tvaroh, jogurt, vejce a cukr smícháme a nakonec přimícháme brusinky (rozinky). Náplň rozetřeme na připravené těsto.
Jablečná náplň
4 velká nebo 6 menších jablekšťáva z 1 citronu
2 lžíce cukru (50 g)
1 vrchovatá lžička skořice
------------------------------------
Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Smícháme citronovou šťávu s cukrem a skořicí a směsí polijeme jablka, zamícháme. Ochucená jablka rozprostřeme po celé ploše koláče.
Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme 50-65 minut.
Před servírovaním necháme koláč zcela vychladnout.
Zdroj: Inspirováno receptem na jablečný koláč od Kuchařky ze Svatojánu
Milá Marcelko, dnes jsem náhodou objevila váš blog a moc se mi líbí,děkuju za tu spostu nádherných receptů a inspirací, myslím, že budu vašim věrným návštěvníkem ......Marki
OdpovědětSmazatDěkuji za pochvalu, navíc od člověka, který narazil na můj blog úplnou náhodou. Budu ráda, když se zde uvedené recepty a moje poznámky stanou inspirací někomu dalšímu. Jestli budete podle receptů něco péct nebo vařit, přeji dobrou chuť:o)
SmazatDekuji za inspiraci! Snazila jsem se upect zdravejsi variantu - misto polohrub.mouky jsem pouzila celozrnou spaldu a misto cukru sladenku a med. Zbytek surovin jsem dala dle receptu a vysledek stal za to! Kolac chutna bajecne! ;)
OdpovědětSmazatDiky a s radosti necham priste inspirovat znovu! :)
Jablkové koláče máme rádi všichni, tenhle vypadá obzvlášť skvěle :-) Jen nevím jestli tady seženu podmáslí - čím se dá nahradit - smetanou, jogurtem..?
OdpovědětSmazatCimkoliv zakysanym. Takze jogurt nebo zakysana smetna a trochu je zredit mlekem.
Smazatvypadá famozne, zitra vyzkousim, zrovna nam doma zbyla jablka
OdpovědětSmazatDobrý den, chystám se vyzkoušet :-) Jen se chci zeptat, těsto se dopředu nepeče, pokud jsem dobře pochopila? :-) Vše na sebe a teprve do trouby? Díky.
OdpovědětSmazatPřesně tak, vše se peče až najednou, nic se dopředu nepředpéká.
SmazatA je to v troubě :-) Přišlo mi, že té tvarohové náplně je poněkud hodně, když jsem to nalila na těsto, ani jsem nemusela moc roztírat :-D Uvidíme až to vytáhnu. Každopádně moc díky :-)
OdpovědětSmazatDobrý večer, dnes jsem náhodou otevřela váš blog s recepty a moc chválím, že uvádíte velikost hrnku i velikost plechu. Když procházím recepty, tak narážím na nedostatečné váhové poměry. Tento koláč určitě vyzkouším a to pro jeho jednoduchost, neboť v jednoduchosti je krása :-).Děkuji a přeji hodně úspěchů ve vaší činnosti
OdpovědětSmazatTenhle koláč nemá chybu, šťavnatý, lehký..prostě výborný��..moc děkuji za recept
OdpovědětSmazatKolac nadchnul uz pohledem...
OdpovědětSmazatHledala jsem nějaký nový recept pro kombinaci tvaroh-jablka a byla jsem úspěšná. Opravdu je výborný!
OdpovědětSmazatBuchta je vyborna!!! Trochu jsem se bala, ze se nepovede, testo je opravdu dost huste a napln z tvarohu se mi naopak zdala tekuta, ale vysledek je super, po vychladnuti buchta krasne ztuhla a da se pekne krajet. Nemame radi moc sladke, takze kombinace tvarohu a jablek je naprosto dokonala :-)
OdpovědětSmazatNaprosto super koláč, ne moc složitý, rychlý, moooc dobrý a žravý :-) a příště nezapomenu na ořechy a bude i chroupat :-)
OdpovědětSmazat