neděle 29. ledna 2017

Jablečný koláč s tvarohem

Tenhle koláč ležel na blogu už dlouho skoro zapomenutý, ale protože jsem věděla, že je dobrý, rozhodla jsem se ho po delší době znovu upéct a přefotit. Je výborný do podzimních plískanic ale i teď do mrazů, kdy ze zásob jablek občas taháte kousky, které nikdo nechce jíst jen tak syrové. A pokud jste jako já a neradi vyhazujete byť ošklivé, ale nezkažené jídlo, můžete strupatá nebo moučná jablka upotřebit do téhle dobroty.

Na recept není potřeba nic šlehat nebo zdlouhavě třít, ingredience jsou rozepsané i na hrnky a lžíce, takže je tenhle koláč dobrý i pro začínající pekařky bez pořádného vybavení, nebo třeba na chatu.


 

Těsto

Jako odměrka byl použit hrnek o objemu 250 ml
2 hrnky polohrubé mouky (350 g)
1/2 hrnku cukru  (120 g)
špetka soli
1 kypřící prášek
1 vejce,
hrnek kefíru nebo podmáslí (250 ml)
3 lžíce rozpuštěného másla (40 g)
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
1 lžička vanilkového extraktu
---------------------------------------------------------
Cukru, vejce a kefír metličkou rozmícháme. Přidáme rozpuštěné máslo (nemělo by být příliš horké), citronovou kůru a vanilkový extrakt a zamícháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a solí, přidáme do těsta a spojíme. Vznikne těsto hustější konzitence (je hustější než klasické lité těsto).

Plech o velikosti 30 x 40 cm navlhčíme vodou a rozprostřeme na něj pečící papír. Těsto na papír rozetřeme gumovou stěrkou.

Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Tvarohová náplň:

500 g tučného tvarohu
500 g bílého jogurtu
6 vrchovatých lžic cukru (130 g)
1 vejce
85 g brusinek nebo rozinek (2 velké hrsti)
---------------------------------------------------
Tvaroh, jogurt, vejce a cukr smícháme a nakonec přimícháme brusinky (rozinky). Náplň rozetřeme na připravené těsto.

Jablečná náplň

4 velká nebo 6 menších jablek
šťáva z 1 citronu
2 lžíce cukru (50 g)
1 vrchovatá lžička  skořice
------------------------------------
Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Smícháme citronovou šťávu s cukrem a skořicí a směsí polijeme jablka, zamícháme. Ochucená jablka rozprostřeme po celé ploše koláče.

Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme 50-65 minut.

Před servírovaním necháme koláč zcela vychladnout.

 
 

Zdroj: Inspirováno receptem na jablečný koláč od Kuchařky ze Svatojánu

10 komentářů:

  1. Milá Marcelko, dnes jsem náhodou objevila váš blog a moc se mi líbí,děkuju za tu spostu nádherných receptů a inspirací, myslím, že budu vašim věrným návštěvníkem ......Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, navíc od člověka, který narazil na můj blog úplnou náhodou. Budu ráda, když se zde uvedené recepty a moje poznámky stanou inspirací někomu dalšímu. Jestli budete podle receptů něco péct nebo vařit, přeji dobrou chuť:o)

      Vymazat
  2. Dekuji za inspiraci! Snazila jsem se upect zdravejsi variantu - misto polohrub.mouky jsem pouzila celozrnou spaldu a misto cukru sladenku a med. Zbytek surovin jsem dala dle receptu a vysledek stal za to! Kolac chutna bajecne! ;)
    Diky a s radosti necham priste inspirovat znovu! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jablkové koláče máme rádi všichni, tenhle vypadá obzvlášť skvěle :-) Jen nevím jestli tady seženu podmáslí - čím se dá nahradit - smetanou, jogurtem..?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cimkoliv zakysanym. Takze jogurt nebo zakysana smetna a trochu je zredit mlekem.

      Vymazat
  4. Gustavo Woltmann5. února 2017 19:49

    vypadá famozne, zitra vyzkousim, zrovna nam doma zbyla jablka

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, chystám se vyzkoušet :-) Jen se chci zeptat, těsto se dopředu nepeče, pokud jsem dobře pochopila? :-) Vše na sebe a teprve do trouby? Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, vše se peče až najednou, nic se dopředu nepředpéká.

      Vymazat
  6. A je to v troubě :-) Přišlo mi, že té tvarohové náplně je poněkud hodně, když jsem to nalila na těsto, ani jsem nemusela moc roztírat :-D Uvidíme až to vytáhnu. Každopádně moc díky :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý večer, dnes jsem náhodou otevřela váš blog s recepty a moc chválím, že uvádíte velikost hrnku i velikost plechu. Když procházím recepty, tak narážím na nedostatečné váhové poměry. Tento koláč určitě vyzkouším a to pro jeho jednoduchost, neboť v jednoduchosti je krása :-).Děkuji a přeji hodně úspěchů ve vaší činnosti

    OdpovědětVymazat