Jablečný koláč s tvarohem

Tenhle koláč ležel na blogu už dlouho skoro zapomenutý, ale protože jsem věděla, že je dobrý, rozhodla jsem se ho po delší době znovu upéct a přefotit. Je výborný do podzimních plískanic ale i teď do mrazů, kdy ze zásob jablek občas taháte kousky, které nikdo nechce jíst jen tak syrové. A pokud jste jako já a neradi vyhazujete byť ošklivé, ale nezkažené jídlo, můžete strupatá nebo moučná jablka upotřebit do téhle dobroty.

Na recept není potřeba nic šlehat nebo zdlouhavě třít, ingredience jsou rozepsané i na hrnky a lžíce, takže je tenhle koláč dobrý i pro začínající pekařky bez pořádného vybavení, nebo třeba na chatu.


 

Těsto

Jako odměrka byl použit hrnek o objemu 250 ml
2 hrnky polohrubé mouky (350 g)
1/2 hrnku cukru  (120 g)
špetka soli
1 kypřící prášek
1 vejce,
hrnek kefíru nebo podmáslí (250 ml)
3 lžíce rozpuštěného másla (40 g)
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
1 lžička vanilkového extraktu
---------------------------------------------------------
Cukru, vejce a kefír metličkou rozmícháme. Přidáme rozpuštěné máslo (nemělo by být příliš horké), citronovou kůru a vanilkový extrakt a zamícháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a solí, přidáme do těsta a spojíme. Vznikne těsto hustější konzitence (je hustější než klasické lité těsto).

Plech o velikosti 30 x 40 cm navlhčíme vodou a rozprostřeme na něj pečící papír. Těsto na papír rozetřeme gumovou stěrkou.

Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Tvarohová náplň:

500 g tučného tvarohu
500 g bílého jogurtu
6 vrchovatých lžic cukru (130 g)
1 vejce
85 g brusinek nebo rozinek (2 velké hrsti)
---------------------------------------------------
Tvaroh, jogurt, vejce a cukr smícháme a nakonec přimícháme brusinky (rozinky). Náplň rozetřeme na připravené těsto.

Jablečná náplň

4 velká nebo 6 menších jablek
šťáva z 1 citronu
2 lžíce cukru (50 g)
1 vrchovatá lžička  skořice
------------------------------------
Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Smícháme citronovou šťávu s cukrem a skořicí a směsí polijeme jablka, zamícháme. Ochucená jablka rozprostřeme po celé ploše koláče.

Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme 50-65 minut.

Před servírovaním necháme koláč zcela vychladnout.

 
 

Zdroj: Inspirováno receptem na jablečný koláč od Kuchařky ze Svatojánu

Komentáře

  1. Milá Marcelko, dnes jsem náhodou objevila váš blog a moc se mi líbí,děkuju za tu spostu nádherných receptů a inspirací, myslím, že budu vašim věrným návštěvníkem ......Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, navíc od člověka, který narazil na můj blog úplnou náhodou. Budu ráda, když se zde uvedené recepty a moje poznámky stanou inspirací někomu dalšímu. Jestli budete podle receptů něco péct nebo vařit, přeji dobrou chuť:o)

      Vymazat
  2. Dekuji za inspiraci! Snazila jsem se upect zdravejsi variantu - misto polohrub.mouky jsem pouzila celozrnou spaldu a misto cukru sladenku a med. Zbytek surovin jsem dala dle receptu a vysledek stal za to! Kolac chutna bajecne! ;)
    Diky a s radosti necham priste inspirovat znovu! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jablkové koláče máme rádi všichni, tenhle vypadá obzvlášť skvěle :-) Jen nevím jestli tady seženu podmáslí - čím se dá nahradit - smetanou, jogurtem..?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cimkoliv zakysanym. Takze jogurt nebo zakysana smetna a trochu je zredit mlekem.

      Vymazat
  4. Gustavo Woltmann5. února 2017 19:49

    vypadá famozne, zitra vyzkousim, zrovna nam doma zbyla jablka

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, chystám se vyzkoušet :-) Jen se chci zeptat, těsto se dopředu nepeče, pokud jsem dobře pochopila? :-) Vše na sebe a teprve do trouby? Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, vše se peče až najednou, nic se dopředu nepředpéká.

      Vymazat
  6. A je to v troubě :-) Přišlo mi, že té tvarohové náplně je poněkud hodně, když jsem to nalila na těsto, ani jsem nemusela moc roztírat :-D Uvidíme až to vytáhnu. Každopádně moc díky :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý večer, dnes jsem náhodou otevřela váš blog s recepty a moc chválím, že uvádíte velikost hrnku i velikost plechu. Když procházím recepty, tak narážím na nedostatečné váhové poměry. Tento koláč určitě vyzkouším a to pro jeho jednoduchost, neboť v jednoduchosti je krása :-).Děkuji a přeji hodně úspěchů ve vaší činnosti

    OdpovědětVymazat
  8. Tenhle koláč nemá chybu, šťavnatý, lehký..prostě výborný��..moc děkuji za recept

    OdpovědětVymazat
  9. Hledala jsem nějaký nový recept pro kombinaci tvaroh-jablka a byla jsem úspěšná. Opravdu je výborný!

    OdpovědětVymazat
  10. Buchta je vyborna!!! Trochu jsem se bala, ze se nepovede, testo je opravdu dost huste a napln z tvarohu se mi naopak zdala tekuta, ale vysledek je super, po vychladnuti buchta krasne ztuhla a da se pekne krajet. Nemame radi moc sladke, takze kombinace tvarohu a jablek je naprosto dokonala :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Naprosto super koláč, ne moc složitý, rychlý, moooc dobrý a žravý :-) a příště nezapomenu na ořechy a bude i chroupat :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Odpovědi
    1. Je to celkem jedno. Ja na pečení obvykle používám cukr krupici.

      Vymazat
  13. Dobry den, naprosto presne jsem dodrzela recept, ale testo mi vubec nevybehlo. Zustala placka. Testo bylo velice tuhe (tuzsi nez kynute) a horko tezko jsem ho "rozpatlavala" po plechu, nicmene jsem chtela dodrzet recept. Dodrzena i velikost plechu. Kde se stala chyba? Poslu klidne foto. Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dala jste do těsta kypřící prášek? A smíchala jste ho s moukou než se vše přidalo k tekuté části?
      TEnto koláč jsem zrovna minulý týden dělala a vše vyšlo, jak mělo. To těsto je opravdu hodně hutné, s tím souhlasím, má to tak být.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů