Velikonoční beránek z mrkvového těsta

Asi před třemi roky mi moje maminka dala krásnou keramickou formu na velkého berana, ve které jsme doma vždycky pekli tátu berana (pak se ještě pekl do středí formy máma-beran  a dva mini beránci za mě a bráchu). Loni jsme do formy zkoušela dát tvarohové těsto (shodné s tvarohovou bábovkou) - beránek byl moc dobrý, ale šel obtížně vyklopit a hlavně díky hutnosti těsta nevystoupal pořádně do víka a nevytvořila se mu ta krásná záda. Letos jsem dumala, jaké těsto vyzkouším - klasické olejové nebo šlehačkové mě příliš neoslovuje. A tak jsem lehce oprášila recept na mrkvový dort, upravila množství i skladbu surovin a na světě byl beránek z mrkvového těsta - dobrý, vláčný a má nádherně vyrýsovaná záda:o)






3 velká vejce
200 g cukru krupice
125 g rostlinného oleje
1 lžíčka vanilkového extraktu (případně část cukru krupice zaměnit za vanilkový cukr)
125 g bílého jogurtu
400 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžičky sody
2 lžičky mleté skořice
450 g očištěné mrkve
80 g vlašských ořechů
------------------------------------------------------------------------------
Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Velkou formu na beránka (objem 1200 ml) pečlivě vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Vejce spolu s cukrem vyšleháme do světlé pěny (trvá to pár minut). Pak zašleháme vanilkový extrakt. Slabým pramínkem za stálého šlehání přilijeme olej a nakonec přidáme jogurt.

V druhé míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu a skořici, přidáme k tekuté části těsta a pečlivě promícháme.

Mrkev nastrouháme najemno a společně nahrubo namletými ořechy přidáme do těsta a zapracujeme.

Těsto nalijeme do formy na beránka (máte-li i záda jako já, nalijte formu až po okraj a přiklopte, pokud máte jen přední část beránka, formu naplňte asi 2 cm pod okraj), vložíme do rozpálené trouby a pečeme 50-70 minut (já peču asi 65 minut). Propečenost zkusíme špejlí.

Upečeného beránka necháme ještě asi 20 minut ve formě (s odklopeným víkem), pak vyndáme z formy a necháme zcela zchladnout.







Beránek z roku 2016:





Komentáře

  1. Vypadá krásně. U nás je letos na stole
    ovečka z pudinkového těsta a beránek (velikostí máma-beránek)taky z mrkvového. Přeju krásné Velikonoce :)

    OdpovědětVymazat
  2. Též dělám mrkvičkového :) ale trochu jiného :)
    Nádherného máš :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, ráda bych letos zkusila beránka podle Vašeho receptu. Mám velkou formu, která má celkový objem 2l, spodní část 1,2l. Ráda bych si upřesnila, že jste pekla do stejné formy. Moc děkuji za radu a přeji hezký zbytek dne. Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já k tomu beránkovi nemám žádné dokumenty, takže jsem odměřovala objem formy pomocí vody. A jedná se o objem té spodní formy - takže bychom měly mít stejně velkou formu:o)

      Vymazat
    2. Moc děkuji za upřesnění i krásný, inspirativní blog.
      Krásné dny.Alena

      Vymazat
    3. Krásnou neděli , Marcelko,
      tak jsem to riskla a Váš recept vyzkoušela, jako "předvelikonoční" dárek...
      vyšel skvěle, tvarově nádherný a chuťově dokonalý. Nejlepší beránek, jakého jsem kdy pekla. Moc děkuji a přeji slunečné velikonoce Vám i celé rodině. Alena

      Vymazat
  4. Nádherný blog!Děkuji...Krásné dny přeji

    OdpovědětVymazat
  5. Vyzkoušeno a jako vždy se povedlo. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  6. Lepšího beránka jsme neměli!!! Děkuji za super recept!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji za recept! Tohoto beránka peču každoročně s velkým úspěchem. Dnes jsem z tohoto těsta zkusila udělat muffiny pro děti a naprostá spokojenost. Opravdu velmi chutné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že recept funguje i v muffinech:o) Já už se na něj letos moc těším!

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  9. Prosím šly by v těstě vynechat ořechy? Mám na ně alergii, ale chtěla bych vyzkoušet mrkvové těsto. Děkuji za radu.

    OdpovědětVymazat
  10. Moc krásný beránek.Krásně posazený v bedýnce.
    Teď něco pro zasmání.Dostala jsem také takovou formu na beránka....a až teď jsem zjistila,že mi chybí ta druhá půlka.Sice jsem ho upekla,povedl se,zbytek těsta jsem upekla v kastrůlku.Celé odpoledne chodím a pořád si říkám,co je na tom beranovi divného.....
    Nechám ho na lince na ozdobu a pořídím mu velkého nového bráchu,který bude celý-dokonalý.To až někomu řeknu,tak si poklepou na čelo,já taková pekařka.
    Jsme větší rodina a toho chudáčka hubenýho sní můj muž ke kafíčku.Ale recept si uložím a vždy si vzpomenu.....
    Krásné jarní svátky s vypaseným beránkem,Štěpánka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      tak abyste se necítila tak špatně, tak já jsem koupila obě formy s tím, že jedna je na většího a druhá na menšího beránka :D Ach jo, no jsme jen lidi :D

      Vymazat
  11. Dnes jsem ho upekla a jeste k tomu vysly z testa 2 muffiny, tak hned i ochutnala a je bajecny a sel krasne vyklopit. Jineho uz delat zrejme nebudu chtit :-P Dekuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý večer Marcelko,po roce jsem se vrátila k vašemu mrkvovému beránkovi,rovnou do velké formy po mamince, opět neskutečně dobrý ,moc děkuji za recept Naďa

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů