pondělí 30. března 2015

Tvarohová bábovka

Taky nemáte moc v oblibě bábovky, protože jsou většinou dusivé a mnohdy i přeslazené? Tak tahle tvarohová taková vůbec není. Obsahuje půl kila tvarohu, takže je krásně vláčná a díky krupičce i poměrně nadýchaná. Já jsem jí dneska opět upekla a jelikož má tu nevýhodu, že se ráda chytá na formu a nejde z ní vydolovat (doteď mi šla obstojně ven jen ze sklěněné formy), byla takovou malou zkouškou na formu Nordicware, kterou jsem vyhrála v Gurmetu. A musím uznat, že forma testem prošla bez jediného zaškrobrtnutí, bábovka z ní vyjela jedna radost a nikde se nepotrhala:o)



160 g másla
200 g cukru
3 velká nebo 4 malá vejce (podle velikosti)
500 g tvarohu
špetku soli
200 g dětské krupičky
prášek do pečiva
šťáva z půlky citronu
------------------------------------------------------------
Předehřejeme si troubu na 170°C (horkovduch na 150°C).

Povolené máslo vyšleháme s půlkou cukru do světla. Po jednom zašleháme žloutky, následně i tvaroh se špetkou soli a citronovou šťávu. 

Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh, do kterého zašleháme i druhou polovinu cukru.

Krupičku smícháme s práškem do pečiva.

Do tvarohové směsi po částech a opatrně zamícháme krupičku a sníh.

Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo krupičkou. Opatrně nalijeme těsto, stěrkou ho nahrneme k vnějšímu kraji a dáme péct asi na 50 minut. Propečenost zkoušíme špejlí.

Po upečení necháme asi 5 minut stát ve formě a pak opatrně vyklopíme (a někdy se jí opravdu nechce:o)). Necháme zcela zchladnout, posypeme moučkovým cukrem a servírujeme.

Tuhle bábovku si můžete i polít ovocnou omáčkou. Já vyzkoušela tuhle jahodovou:
200 g jahod
30 g cukru (může být i méně)
2 lžíce smetany ke šlehání
2 plátky želatiny
-----------------------------------------------
Plátky želatiny namočíme do vody a necháme bobtnat.

Jahody a cukr dáme do rendlíku a za občasného míchání vaříme, dokud se směs nezredukujue asi na polovinu. Rozmixujeme tyčovým mixerem, přilijeme smetanu, minutku provaříme. Pak sundáme z ohně, přidáme vymačkanou želatinu, rozmícháme do rozpuštění želatiny.

Za občasného míchání necháme stydnout, ale směs nesmí začít v hrnečku želírovat (já zkouším, jestli směs pálí do prstu, který namočím do omáčky - pokud pálí, nechávám dál stydnout, pokud nepálí, můžu polévat bábovku). Pak po lžicích poléváme bábovku (může být ještě trochu vlahá) a necháme zatuhnout.





zdroj: Apetitonline

11 komentářů:

  1. Delala jsem ji v silikonove forme, a take se povedla :) Jinak moooc dobra a krasne voni!

    OdpovědětVymazat
  2. Tu jsem chtěla péct před týdnem, ale měla jen jeden tvaroh, tak to skončilo jiným receptem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad příště!:o)) Já ji chtěla taky péct týden nazpět, ale já zas neměla krupičku:o)

      Vymazat
  3. já už z jiného receptu tvarohové těsto nedělám! potvrzuji, že je výborné! každoročně z něj dělám beránka a už se těším, až si ho o víkendu uděláme! forma vypadá zajímavě to je příjemná výhra! moje mamka často vysypává formu kokosem...k tvarohu to docela jde....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kokos by byl určitě kompatibilní:o)
      Berana jsem loni pekla prvně z tohohle těsta a moc se povedl. Uvidíme, jestli ho letos budu vůbec péct:o)

      Vymazat
  4. Dobrý den,
    těsto musím pochválit, je krásně voňavé a výborné. Tvarohové jsem nikdy nedělala, a tak mám dotaz: Tvarohového těsta jsem před upečením měla tak 3/4 formy, a po vytažení z trouby ho byla plná forma, ale po vychladnutí se poměrně dost scvrklo. A dosáhlo tak poměrně hutné struktury. Má to takto být?
    Jinak Váš web je parádní a jen tak dál. Krásné jaro.
    Katka S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle babovka je pomerne hutna a vlhka, takze je to normalni:-)

      Vymazat
  5. Nechápu, jak jsem tuto stránku mohla objevit až dnes! Nad vašema fotkama/receptama slintám! Opravdu nádhera a už se těším na pátek, jak budu péct na víkend :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a přeji, ať se podle mých receptů daří:o)

      Vymazat
  6. Jaký používáte tvaroh u tohoto receptu? Balený, měkký, tučný, ve vaničce... Děkuji! Aneta

    OdpovědětVymazat