Tvarohová bábovka

Taky nemáte moc v oblibě bábovky, protože jsou většinou dusivé a mnohdy i přeslazené? Tak tahle tvarohová taková vůbec není. Obsahuje půl kila tvarohu, takže je krásně vláčná a díky krupičce i poměrně nadýchaná. Já jsem jí dneska opět upekla a jelikož má tu nevýhodu, že se ráda chytá na formu a nejde z ní vydolovat (doteď mi šla obstojně ven jen ze sklěněné formy), byla takovou malou zkouškou na formu Nordicware, kterou jsem vyhrála v Gurmetu. A musím uznat, že forma testem prošla bez jediného zaškrobrtnutí, bábovka z ní vyjela jedna radost a nikde se nepotrhala:o)



160 g másla
200 g cukru
3 velká nebo 4 malá vejce (podle velikosti)
500 g tvarohu
špetku soli
200 g dětské krupičky
prášek do pečiva
šťáva z půlky citronu
------------------------------------------------------------
Předehřejeme si troubu na 170°C (horkovduch na 150°C).

Povolené máslo vyšleháme s půlkou cukru do světla. Po jednom zašleháme žloutky, následně i tvaroh se špetkou soli a citronovou šťávu. 

Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh, do kterého zašleháme i druhou polovinu cukru.

Krupičku smícháme s práškem do pečiva.

Do tvarohové směsi po částech a opatrně zamícháme krupičku a sníh.

Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo krupičkou. Opatrně nalijeme těsto, stěrkou ho nahrneme k vnějšímu kraji a dáme péct asi na 50 minut. Propečenost zkoušíme špejlí.

Po upečení necháme asi 5 minut stát ve formě a pak opatrně vyklopíme (a někdy se jí opravdu nechce:o)). Necháme zcela zchladnout, posypeme moučkovým cukrem a servírujeme.

Tuhle bábovku si můžete i polít ovocnou omáčkou. Já vyzkoušela tuhle jahodovou:
200 g jahod
30 g cukru (může být i méně)
2 lžíce smetany ke šlehání
2 plátky želatiny
-----------------------------------------------
Plátky želatiny namočíme do vody a necháme bobtnat.

Jahody a cukr dáme do rendlíku a za občasného míchání vaříme, dokud se směs nezredukujue asi na polovinu. Rozmixujeme tyčovým mixerem, přilijeme smetanu, minutku provaříme. Pak sundáme z ohně, přidáme vymačkanou želatinu, rozmícháme do rozpuštění želatiny.

Za občasného míchání necháme stydnout, ale směs nesmí začít v hrnečku želírovat (já zkouším, jestli směs pálí do prstu, který namočím do omáčky - pokud pálí, nechávám dál stydnout, pokud nepálí, můžu polévat bábovku). Pak po lžicích poléváme bábovku (může být ještě trochu vlahá) a necháme zatuhnout.





zdroj: Apetitonline

Komentáře

  1. Delala jsem ji v silikonove forme, a take se povedla :) Jinak moooc dobra a krasne voni!

    OdpovědětVymazat
  2. Tu jsem chtěla péct před týdnem, ale měla jen jeden tvaroh, tak to skončilo jiným receptem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad příště!:o)) Já ji chtěla taky péct týden nazpět, ale já zas neměla krupičku:o)

      Vymazat
  3. já už z jiného receptu tvarohové těsto nedělám! potvrzuji, že je výborné! každoročně z něj dělám beránka a už se těším, až si ho o víkendu uděláme! forma vypadá zajímavě to je příjemná výhra! moje mamka často vysypává formu kokosem...k tvarohu to docela jde....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kokos by byl určitě kompatibilní:o)
      Berana jsem loni pekla prvně z tohohle těsta a moc se povedl. Uvidíme, jestli ho letos budu vůbec péct:o)

      Vymazat
  4. Dobrý den,
    těsto musím pochválit, je krásně voňavé a výborné. Tvarohové jsem nikdy nedělala, a tak mám dotaz: Tvarohového těsta jsem před upečením měla tak 3/4 formy, a po vytažení z trouby ho byla plná forma, ale po vychladnutí se poměrně dost scvrklo. A dosáhlo tak poměrně hutné struktury. Má to takto být?
    Jinak Váš web je parádní a jen tak dál. Krásné jaro.
    Katka S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle babovka je pomerne hutna a vlhka, takze je to normalni:-)

      Vymazat
  5. Nechápu, jak jsem tuto stránku mohla objevit až dnes! Nad vašema fotkama/receptama slintám! Opravdu nádhera a už se těším na pátek, jak budu péct na víkend :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a přeji, ať se podle mých receptů daří:o)

      Vymazat
  6. Jaký používáte tvaroh u tohoto receptu? Balený, měkký, tučný, ve vaničce... Děkuji! Aneta

    OdpovědětVymazat
  7. Loni i letos jsem pekla z tvarohového těsta berana a nemá chybu! Chuťově je naprosto luxusní a zatím se vždy krásně vyklopil ;) Děkuji za váš blok a spoustu inspirace! :)Lucie

    OdpovědětVymazat
  8. Prosím, použili ste tvaroh s hrudkami alebo hladký? Vďaka, Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. měkký ve vaničcce, hrudkovatý ne, zůstaly by hrudky i v bábovce.

      Vymazat
  9. Ahoj, zkusila jsem bábovku upéct a přišla mi velmi mastná až olejovitá. Myslíš, že příště zkusit s odtučněným tvarohem nebo raději ubrat máslo? Děkuji předem za radu.
    Šarlota

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli se vam zdala mastna, tak bych uvrubr masla.. nejakych cca 50g.

      Vymazat
  10. Nejlepší recept. Už nedělám jinou. Každý, kdo ochutná mě prosí o recept, takže tenhle skvost ráda šířím dál ♥

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů