Borůvkové zrcadlo - nepečený tvarohový dort

V březnu měla svátek dcera a na oslavu jsem vytvořila borůvkový ombré dort. Synovi tak moc chutnal a líbil se mu, že trval na tom, aby měl ke svému svátku stejný. Za ty dva měsíce se mi povedlo ukecat jen to, že nemusí být tříbarevný. A tak jsem recept na původní dort vzala, zrecyklovala, upravila barvení a vzniklo borůvkové zrcadlo :o) . Naspodu sušenky, pak vrstva lehce obarveného tvarohového krému a nahoře zrcadlo z borůvkového pyré. Stejně dobré jako původní, jen o něco méně pracné a zdlouhavé:o)

Jelikož se mi množí reakce na tento dort a jeho přílišnou sladkost při použití čerstvých borůvek, upravuji recept o množství cukru v pyré. Viz recept dále. 


Dort jsem připravovala v dortové formě s průměrem 22 cm. Lze použít i obruč nastavenou na tentýž průměr a jako dno použít talíř, na kterém budeme dort servírovat.

Sušenkový základ:

120 g kakových máslových sušenek (já si upekla koka sušenky )
60 g másla , pokud použijete kupované sušenky, dejte 90g másla
1 lžíce třtinového cukru (nebo alespoň cukru krystal)
--------------------------------------------------------

Sušenky nadrtíme a smícháme s cukrem. Máslo rozpustíme, nalijeme na drcené sušenky, promícháme v těstíčko a napěchujeme na dno formy. Dáme alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.

Borůvkové pyré:

350 g lesních borůvek (lze i mražené)
100 g cukru
-------------------------------------------

Už si mi několik lidí stěžovalo, že použili čerstvé lesní borůvky a dort byl přeslazený. Já použila kupované mražené borůvky a ty byly asi o dost kyselejší. Pokud máte tedy čerstvé borůvky (nebo jste si čerstvé zamrazili), dejte asi třetinu cukru, svařte podle návodu, ochutnejte - pyré by mělo být příjemně nakyslé, rozhodně ne přeslazené. Případně dochuťte dalším cukrem do potřebné sladkosti.

Borůvky i cukr dáme do rendlíku, postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Na mírnějším ohni pak vaříme a lehce redukujeme asi 10 minut. Pyré necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemný cedník (zbytek nevyhazujte,je to škoda, dejte si ho třeba do jogurtu:o))

Přepasírované pyré rozdělíme do dvou misek cca na poloviny.

Krém:

5 plátků želatiny
250 g mascarpone
200 g cukru (část vanilkového, část moučkového, dala jsem asi 50g domácího vanilkového a 150 g moučkového)
500 g tvarohu
100 g smetany ke šlehání
půlka borůvkového pyré
-------------------------------

Mascarpone, smetanu a cukr vložíme do mísy a pomocí robota na střední otáčky asi minutu promícháváme. Pak zapneme na nejvyšší otáčky a minutu až dvě šleháme, dokud není krém tuhý. Pak po lžících do něj zašleháme tvaroh.

Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut.

V rendlíku si ohřejeme první část borůvkového pyré až k varu. Odstavíme z plotny, želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Hned přidáme vrchovatou lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme do hladka. Tuto borůvkovou směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme do hladka. Nikdy nelijte horké pyré rovnou do krému, riskujete, že se krém srazí a vytvoří se v něm krupička.
Výsledkem je světle fialový relativně tuhý krém.

Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ (který je pevně obepnutý dortovou obručí) a dáme do lednice minimálně na 3 hodiny (čím déle, tím lépe) dokud není zcela ztuhlý.

Borůvkové zrcadlo:

1-2 plátky želatiny
druhá část borůvkového pyré
----------------------------------

Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut. Já jsem použila jeden plátek a tu vrchní vrstvu jsem měla takovou lehce měkkou, skoro jako topping, ale držela. Pokud "zrcadlo" chcete mít jako velmi tuhé želé, použijte plátky dva.

Do rendlíku vložíme borůvkové pyré a zvážíme ho. Dolijeme vodou tak, aby vážilo 150 g (já měla cca 110 g, takže jsem dolévala 40 g vody). Rendlík postavíme na sporák, přivedeme k varu a následně odstavíme. Želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Necháme trochu zchladit (ale ne příliš pyré nesmí začít želírovat) a nalijeme na tvarohový krém tak, aby pyré pokrývalo celou plochu dortu (jak je vidět z fotek, je ho celkem slabá vrstvička, pomozte si krouživými pohyby a nakláněním celé formy).

Vložíme zpět do lednice a necháme zatuhnout a proležet aspoň 4 hodiny, ideálně přes noc.

Dokončení:

Ostrým nožem oddělíme dort od boků formy / obruče a sundáme formu (dejte pozor, ať vám spodní část formy neumaže horní patra).



Komentáře

  1. mňam , asi brzy udělám . Šárka

    OdpovědětVymazat
  2. Věcná, jak se dělají ty koka sušenky s těmi raznicemi od tescomy? Mne to vůbec nešlo a ze zoufalství jsem udělala kuličky a rozmačkala to vidličkou jako obvykle.:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blbě:o) Musela jsem to těsto upravit, aby šlo vůbec vyválet. Přidala jsem cca 100 g mouky, nechala proležet v lednici a pak válela, podsypávala a hlavně tu raznici na sušenky jsem neustála "namáčela" v mouce, aby to s tím šlo. Ale po úpravě konzitence těsta to šlo... Budu to dopisovat do původního receptu:o)

      Vymazat
    2. dnes jsem to zkoušela, ale dopadlo to jako obvykle.
      Asi jsem měla moc hrubý kokos. :-D

      Vymazat
    3. A co bylo za problém? těsto se rozpadalo? Já jsem ty koka sušenky pekla znovu v neděli a po přispyání 100 g mouky a rozležení v lednici to šlo normálně vyválet a vykrájet tou raznicí od tescomy.

      Vymazat
    4. máte pravdu, těsto se rozpadalo...

      Vymazat
    5. tak další pokus a zase to nebylo ono, ale těsto bylo lepší.
      Holt raznici si nechám na zázvorové sušenky. :-D

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Zkuste. Tímhle ovocným dortem by ses mohla zavděčit možná i F. :o)

      Vymazat
    2. Asi ne... on by si dal ty borůvky na ozdobu :) ale v rodině je pár adeptů co se jim blížej narozeniny... :)

      Vymazat
  4. Paráda, já v pátek dělala ten ombré (jen malinový) - byl skvělý - určitě nebyl poslední - tohle určitě taky vyzkouším.
    díky za tip Věrka

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, to je krása. CHci hod ělat zítra. Ale nesehnala jsem plátkovou želatinu, mám jen práškovou. Prosím radu na dávkování, nevíš?
    Díky!
    Noemmi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nekde jsem videla radu, ze 2 platky jsou stejny jako 1 lzicka mlety zelatiny. Jibak tech platku je v baleni 6 a je to 10g, takze jeden platek vazi 1,6g. Do kremu bych dala teda 8,5 g zelatiny a do zrcadla asi 2 g.

      Vymazat
    2. Děkuji, píšu si! Snad se povede:))
      (na půlgramy mi tedy váhá neváží, ale snad snad)
      noemmi

      Vymazat
  6. Myslíte, že bych mohla použít mangové pyré, když ho seženu, jen si nedokážu představit jak se to bude chovat když ho zahřeju. děkuju za odpověď Zdenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tepelnou upravou manga nemam, bohuzel , vubec zadnou zkusenost..

      Vymazat
    2. Dělala jsem mangové želé manželovi na cheesecake a bez problémů.

      Vymazat
  7. Dobrý den,
    Váš recept mne velice zaujal a proto jsem se ho dnes rozhodla vyzkoušet. Bohužel se mi nepovedl udělat přesně jako Vám. Jako sušenkový základ jsem zvolila rozmačkané sušenky Zlaté s máslovou příchutí, protože jsem v obchodě jiné máslové neobjevila.Bohužel miale základ vůbec nechutnal.Nemáte sama zkušenost s nějakými vhodnými kupovanými sušenkami?
    Díky za tipy,
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty zlaté s máslovou příchutí jsou Club sušenky? To mě trochu překvapuje, ty jsou celkem dobré (nebo bývaly, už jsem je pár let neměla..). Já mám na korpus nepečených cheesecaků ozkoušené kakaové bebe a Lotus sušenky (karamelové, hezky křupavé). Na jeden dort jsem zkoušela i sušenky Fin carré z Lidlu a taky chutnaly dobře.

      Vymazat
    2. Ty člun sušenky jsou odporné, také neobsahují máslo ale palmový tuk. Zkuste v lidlu mají výtečné maslové sušenky. Prodávají je v modro bílé krabici. Gramáž 400g a 32% másla. Jsou fakt super

      Vymazat
    3. víte co je ještě lepší, dělám ho s upečeným nízkým piškotovým korpusem, sušenky mi taky nechutnali. Všichni si ho pochvalují :-)

      Vymazat
  8. ahoj chcem sa spytat aky tvaroh je dobre pouzit .nejaky s vanicky kremovy alebo hrudkovy a moze byt aj odtucneny alebo tucny?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já používám tučný z vaničky. Ten hrudkový v papíře bych raději nepoužívala, mohl by udělat krupičku.. A může být i netučný, na vzhledu to nic nezmění:o)

      Vymazat
  9. Narazila jsem na Vás náhodou, když jste komentovala fotku duhového dortu na fb stránkách Gurmetu. Měla jste tento dort jako profilovou fotku a mě hrozně zaujal. Dnes jsem ho konečně zkusila a je úžasný :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že vás zaujala má profilová fotka natolik, že jste dohledala blog i dort a ještě víc, že se povedl a chutná:o)

      Vymazat
    2. Jo, to.já jsem blázen :o)

      Vymazat
    3. A dokonce mne to tak nadchlo, že jsem udělala ještě rakytníkový manželovi k narozeninám. Kdybyste chtěla, ráda bych Vám zaslala fotku :o)

      Vymazat
    4. Dort mne tak uchvátil, že jsem manželovi k narozeninám udělala rakytníkový. Kdybyste chtěla, ráda Vám pošlu fotku :o)

      Vymazat
    5. Rada se na fotku posivam. Poslete mi ji na facebooku do zpravy:-) fotku pak zverejnim i pro ostatni:-)

      Vymazat
  10. Nezkoušel prosím někdo místo želatiny použít agar? Jaké množství agaru bude adekvátní náhrada? Díky.

    OdpovědětVymazat
  11. Chtěla bych dělat mangovou verzi a chtěla bych se zeptat zda můžu požít pouze 100% mangový džus?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. URčitě to půjde, jen bych ho možná zredukovala a případně použila více želatiny, aby krém netekl a držel.

      Vymazat
    2. Děkuji mockrát za radu :)

      Vymazat
  12. Včera uděláno, dnes na půl snezeno. Naprosto vybornej! :)

    OdpovědětVymazat
  13. Taky jsem neodolala a vyzkoušela ho. Zaujala mě ta fotka a barva borůvek a dohledala vše ohledně receptu.
    Je to naprosto luxusní záležitost👌😝 !! Děkuji za úžasný recept, prostě paráda 😀👍👍👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, že jste dohledala i můj blog:o) Hlavně, že dort chutnal a splnil očekávání:o)

      Vymazat
  14. Včera jsem jej dostala jako dar od kamarádky k narozeninám a byl naprosto úžasný!!!

    OdpovědětVymazat
  15. Suprové! :) Dělala jsem na narozeninovou oslavu a měl úspěch! Ochutnal i strejda, který sladké moc nemusí a říkal, že je výborný a pochvaloval si. :) Budu zkoušet i ostatní recepty - parádní blog :) Jen tak dále :)

    OdpovědětVymazat
  16. Dnes zkouším jako přípravu na narozeninový dort. Když se mi povede tenhle, zkusím i ombré dort :-) Právě chladím v lednici a čeká mě už jen to zrcadlo. No, jsem zvědavá. Cukr jsem ale všude ještě o něco ubírala. Vaše recepty se mi moc líbí. Dorty neumím, vždycky se mi korpus propadne ale takhle se nemá co propadnout :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Dobrý den, se slzami v očích jdu pro rady.
    Návod jsem si vytiskla, vše pečlivě odvážila, připravila. Smíchat mascarpone se šlehačkou ok to bylo ještě pěkné, ale ve chvíli, když jsem přidala cukr mi to udělalo šilené hrudky. Vůbec ani na vysoké otáčky se mi to nenašlehalo. Pro jistotu jsem to zkusila 2x když se mi to poprvé nepovedlo. Jednou všechny 3 ingredyence najednou a podruhé přidat cukr až po smícháni mascarpone se šlehačkou. V obou případech to udělalo to samé :( po přidáni tvarohu se to sice mirne rozslehalo, ale nenaslehalo :(
    Zrcadlo mi vůbec nevyšlo na celý dort. Asi jsem borůvky vymačkala až moc bylo to moc huste a vůbec to neslo po forme rozlit :( ( forma 28cm).
    Jsem zvedava co rano v lednici najdu a jak bude chutnat :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Problém bych viděla nejspíš v mascarpone. Co jste použila za značku? Některé hrozně hrudkují.. já mám velmi dobré zkušenosti s mascarpone z Lidlu. je levné, dobré a nezlobí. po přidání tvarohu už nic moc nenašleháte.. Kažodpáně jestli byl krém hladký, tak by to mohlo být ok, ona to zpevní ta želatina.
      Recept je psán na formu o průměru 22 cm, takže není divu, že vám to na formu o 6 cm v průměru větší nevyšlo. Toho zrcadla je fakt malá vrstvíčka a vyjde to tak akorát na ten průměr 22 cm. Měla jste přidat vodu, aby té zrcadlové tekutiny bylo dost..

      Vymazat
  18. Děkuji za info. Na mascarpone jsem nesetrila koupila jsem znacku italy. Ale ze to udelalo az po prisypani cukru :( ja jsem zvykla davat na dort ganache. Asi jsem mela pridat tu vodu. Snad pristi bude lepsi.
    Forma 22? Ty jo, a ze ho mate takovy svetloucky ja ho mam fakt tmavě boruvkove fialovy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já na mascarpone "šetřím", kupuji to nejlevnější na trhu - z Lidlu - a mám s ním nejlepší zkušenosti... Ty dražší značky mají občas tendenci se srážet...

      Vymazat
  19. Dobrý den, uvažuji, že místo sušenkového základu upeču tenký piškotový korpus. Myslíte, že je to dobrý nápad? Napadlo mě, že se piškot může promočit a bude z toho kejda. :D Ale zase když je tam ta želatina, tak by to takovou neplechu dělat nemuselo. Moc Vám děkuji za názor. :)

    P.S. Ukázala jsem Váš blok mamce a ta podle Vás peče/vaří jako šílená a já vlastně taky. Tento dortík už jsem dělala v několika variacích (borůvky, maliny..). Teď budu dělat z lesního ovoce. :) Vždycky všem moc chutnal.

    M.D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli piškot, tak bych ho nedělala úplně tenký, protože ten se bude pod náporem krému ohýbat a řekla bych, že bude obtížné s porcemi manipulovat. Spíš bych volila třeba 2-3 cm vysoký korpus z podmáslového těsta - něco jako je tady http://www.pradobroty.cz/2016/07/jahodovy-smetanovy-dort-fraisier.html . Ono to líp drží a není to tak nadáchané jako klasický piškot.
      A jsem moc ráda, že podle mého blogu peče "celá rodina":o) Hlavně ta maminka! Když podle mě peče zkušená paní, tak to potěší moc! Pozdravujte maminku a budu ráda, když vás budu inspirovat i dále:o)

      Vymazat
  20. Dnes jsem tento dort poprvé ochutnala na oslavě dceřina spolužáka a dcerka ho taky vyžaduje :) děkuji za podrobný popis, bude se mi hodit ;)

    OdpovědětVymazat
  21. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  22. Taky jsem se dneska ráno do něho pustila. Vypadá skvěle, ale chutnávat budeme až zítra po kvalitním zatuhnutí. Jistě bude úžasný. Borůvky milujeme ☺

    OdpovědětVymazat
  23. Dort jsem dělala již několikrát, vždy byl výborný. Dala jsem i černý rybíz když jsem neměla borůvky a nebyla to skoro poznat. Opravdu výborný recept. Iva

    OdpovědětVymazat
  24. Marcelko, dort se hned napoprvé povedl, skvělý recept, určitě ho nedělám naposledy :-) Děkuju!

    OdpovědětVymazat
  25. Prosím o radu: Co když nemám mixér ani jinou mašinu? Stačí když to krém umíchám ručně, nebo je třeba nejprve smetanu ušlehat? Děkuji. Magdaléna z polních podmínek:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smetanu je potřeba nejprve ušlehat, pak už se to dá jen s drátěnou metlou promíchat se zbytkem.

      Vymazat
  26. Dobrý večer, úplně mi nechce tuhnout krém se želatinou-po 2 hodinách v lednici se stále třese a je mírně tekutý, dá se to nějak zachránit?
    Díky, P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no už je asi pozdě, ale předpokládám, že dortu stačilo v lednici víc času.. po dvou hodinách v tak silné vrstvě nemusí stačit.. I v receptu mám psáno, že dort dáme do lednice na minimálně 3 hodiny..

      Vymazat
  27. Po loňském úspěchu (i přes to, že tchýně dort převrhla na zem), se i letos opět vracím pro recept na výborný a hlavně nenáročný recept. Se strachem jsem borůvky nahradila malinami a zaplať pánbůh, dort je luxusní stejně jako vloni. Moc děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  28. Nedávno jsem hledala recept na nějaký dobrý dort bylo v celku jedno jestli pečený nebo neléčený hlavně ať mám většinu věcí doma. A tenhle recept mě uchvátil tak, že jsem stejně musela do obchodu pro mascarpone, smetanu a platkovou želatinu (mám doma jen práškovou a nevím jak by si s tím poradila,) ale vysledek stál rozhodně zato. Mám vás teď v záložkách a cokoliv jdu vařit tak se tu alespoň inspiruji.

    OdpovědětVymazat
  29. Skvělý a jednoduchý dort, povedl se napoprvé. Čerstvé borůvky nasbírány náhodou a po brouzdání na internetu jsem se rozhodla vyzkoušet. Tvarohová náplň byla krásně vláčná ale dostatečně tuhá, takže i když kamarádce vypadl z talíře na stůl, tak držel pohromadě :-) Byla jen malá obměna: Na korpus použity Bebe (zelené jemné) a přidala jsem navíc 50 g jemných vloček pro více objemu a místo másla kokosový olej. Do náplně místo mascarpone, které nebylo, zakysanku a všude ubrala polovinu cukru a byl tak akorát. Určitě udělám znovu třeba někomu k narozeninám, ať už s borůvkami nebo jiným ovocem. Nemohli jsme se dočkat než vychladne a ztuhne.

    OdpovědětVymazat
  30. U nás je tento dort už několik let klasikou k narozeninám, muž už jiný nechce :) Tak aby nevzešedněl, měníme ovoce každý rok za jiné a vždycky se povede výborně! :)

    OdpovědětVymazat
  31. Dělala jsem o víkendu pro dceru, je úžasný, povedl se a moc chutnal. Díky !

    OdpovědětVymazat
  32. Dobrý den, paní Marcelo, děkuji vám za tento recept, je Úžasný!Krásně napsaný a všem i těm náročnějším :D u nás doma chutná, děkuji. Ať se vám daří.

    OdpovědětVymazat
  33. Právě mi tuhne v lednici, ještě zrcadlo, tak snad se mi povede tak krásně jako Vám. Zatím vše v pořádku 😊

    OdpovědětVymazat
  34. Dobrý den. Dělala jsem podle Vás dortik uz asi trikrat (s borůvkami, jahodami a malinami)😍 Dcera ho miluje a chce ho ted na oslavu znova. Mam ale problem. Dostala jsem od babicky vanicku rozmixovanych malin s cukrem, ktere jsem dala na mrazak a rada bych je pouzila. Nevite, kolik mililitru toho pyre by to melo delat?🤔 dekuji a hezky den❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dala bych trochu víc než se je borůvek, tak pul kila malinového pyré by mělo stačit.

      Vymazat
    2. Děkuji, zlatá😊

      Vymazat
  35. Dobrý den Marcelko.
    Moc děkuji za Váš recept. Dělala jsem tedy z malinového pyré, ale chuťově je boží 😊 Určitě vyzkouším i jiné ovocné varianty, včetně borůvkové a další Vaše recepty 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rada, ze se dort povedl a chutnal. A doufam, ze i ostatni dezerty vam budou chutnat 😁

      Vymazat
  36. Dobrý den, takže smetanu nejprve uslehat? Měla jsem za to te mascarpone a šlehačku slehat dohromady.
    Take by ne zajimalo, jak dopadl dort z agaru, dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, smetana a mascarpone se slehaji spolecne. Z agaru jsem dosrt nedělala.

      Vymazat
  37. Děkuji za recept, dělala jsem dceři k narozeninám, byl výborný jen jsem ubrala cukr i v krému na třetinu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů