neděle 23. března 2014

Koka sušenky

Kdo by je neznal? Malé, hnědé, kokosové sušenky, označované jako čajové pečivo. Společně s esíčky jedny z nejoblíbenějších (aspoň pro mě) vůbec. Mají však jednu vadu na kráse - jsou poměrně drahé. Ale mám pro vás dobrou zprávu, našla jsem recept, koka sušenky upekla a můžu prohlásit, že chutnají velmi podobně, ne-li stejně jako ty kupované. Jen jsou trochu víc drobivější, což bude nejspíš použitým druhem tuku - peču zásadně z másla - ale ono jim to na chuti ani kráse neubírá:o)))


220 g másla
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 žloutky
2-3 lžíce holandského kakaa
100 g strouhaného kokosu
240 g hladké mouky


Povolené máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky.  Přidáme kakao, mouku a kokos a zpracujeme do vláčného těsta, které necháme asi 30 minut odpočinout v lednici (lze přeskočit, ale těsto se bude víc lepit).

Kdo má masomlýnek s nástavci na výrobu sušenek, může použít ten a vytvořit třeba banánky. Kdo nemá, ukoulí z těsta malé kuličky (velikostí něco mezi lískovým a vlašským ořechem, spíš menší), vyskládá je na pečící papír a pomoučenou vidličkou je rozmáčkne do žebrovaných placiček. Já zkusila použit ještě mřížkový kráječ na vařené brambory, ale pod vidličkou se mi vedly hezčí tvary:o))

Pokud chcete sušenky vykrajovat nebo tvarovat raznicí na sušenky, přisypte a zapracujte do těsta ještě dalších 100 g mouky. Těsto pak půjde hezky válet a vykrajovat. 
 
Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzduch stačí na 165°C) a sušenky pečeme 15 minut. Necháme vychladnout na plechu a poté skladujeme v uzavíratelné nádobě.


Zdroj: http://co-si-dam.blogspot.cz/2013/10/koka-susenky.html

37 komentářů:

  1. Tyhle sušenky výyyyyyyborné.Dostala jsem na ně chuť :-)....Iveta

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá velmi lákavě :-)

    OdpovědětVymazat
  3. jsou výborné, neteče z nich při pečení máslo, a je jich dost. Dělala jsem s dcerou na masovém strojku (aby měla zážitek), ale lepší jsou placičky z kuliček.

    OdpovědětVymazat
  4. Bacha... Hruška si někde pujčil... nápad.... okopíroval i ten vzor z vidličky... teď je to ... recept Ládi Hrušky.... http://tn.nova.cz/zpravy/na-vasi-strane/novy-recept-lahodne-domaci-kakaove-susenky-za-tretinu-ceny-kupovanych_discuss.html ja toho voslizla nesnasim..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no to mám teda radost:o(
      Každopádně já jsem ten trik s vidličkou nevymyslela, viděla jsem ho už dřív u jiných sušenek a u původního receptu byl taky. Ale já si narozdíl od Hrušky recepty, které jsem sama nevymyslela, neosvojuju, ale poctivě uvádím původní zdroj.

      A docela mě "pobavilo" to, že 4/5 kostky (takže 200g) másla nebo tuku stojí 12 kaček. To by mě zajímalo (ne, vlastně raději vůbec nezajímalo), co za dobrotu tam dal. Protože kvalitní máslo rozhodně nestojí 15 Kč. Použití šlehače na zpracování těsta, lítání kakaa všude po kuchyni,"sušení" na 160°C (já myslela, že při týhle teplotě je to spíš pečení) - to už snad raději komentovat nebudu... A výsledek má zřejmě díky nekvalitnímu tuku pěkně hnusnej:o)

      Vymazat
  5. Koukám, že už to víš - no ....co dodat !

    OdpovědětVymazat
  6. Druhý recept, co jsem dělala z tohoto webu a opět naprostá bomba!!! Moc děkuju za úžasný recept. Potěšila jsem nejen sebe, ale i sousedku. Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám radost, že jsem udělala radost až do "druhého kolene":oD

      Vymazat
  7. Jsou moc dobré, ale dělala jsem je přesně podle receptu a chutnají spíše jako pracny než koka sušenky...ani nejsou tak čokoládové a to jsem tam dala kakaa o trochu více než v receptu (ostatního přesně na gram stejně) ....v čem může být chyba?
    Díky

    OdpovědětVymazat
  8. Sušenky byly dobré, ale chutnaly spíše jako pracny než koka sušenky....dělala jsem je na gram přesně podle receptu, jen kakaa sem dala o trochu více, ale ani nebyly tak čokoládové....v čem mohla být chyba??

    Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaké kakao jsi použila? Holandské? Jestli jo, tak netuším, v čem by mohla být chyba:o( Já je dělala už několikrát a jsou fakt dobré, pracny chutnají úplně jinak (aspoň ty, co znám já).

      Vymazat
    2. právě že holandské jako dávám do všeho....je to zvlastní :-) jako pracny nejsou kokosové, ale jinak to tak chutnalo a jsou světlejší...chm, zkusím jeste jednou s jiným kakaem :-)

      Vymazat
    3. A jakou značku? Ony se ty kakaa od sebe liší.. J8 používám Marilu nebo od Kávoviny Pardubice. A fotka odpovídá fakt skutečnosti, nepřibarvovala jsem jí. Fotky teda vždy upravuji, ale tak, aby barva jídla odpovídala skutečnosti a nic nebylo tmavší, sytější nebo naopak světlejší než je skutečnost.

      Vymazat
    4. vypadaly spíše takto: http://www.toprecepty.cz/recept/33736-koka-susenky/ ...možná jen o fous tmavší
      kakao jsem měla od kavoviny pardubice s tou paní právě...
      zkusím ještě jednou, všem ale moc chutnaly, o tom žádná ;-) moc díky

      Vymazat
  9. vypadaly spíše takto: http://www.toprecepty.cz/recept/33736-koka-susenky/ ...možná jen o fous tmavší

    OdpovědětVymazat
  10. Díky za recept! Manžel si myslel, že to jsou ty z obchodu:DD Jsou opravdu výborné!

    OdpovědětVymazat
  11. Luxusní, já pro změnu kakao neměla vůbec :-D takže bez kakaa byly naprosto dokonalý, snad lepší než s ním ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. Dlouho jsem se na ne chystala a konecne jsem je vyzkousela - vyborne! Jen bych mozna priste dala misto casti mluky skrob, at se jeste vic blizi originalu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, že v esíčkách ten škrob dělá tu správnou chuť, takže tipuju, že i do originál koka sušenek škrob dávají:o) Dej vědět, jak škrob zafungoval:o)

      Vymazat
  13. Zkusila jsem to se škrobem (cca 50 gramy Gustinu jsem nahradila část mouky) a s cca 1/3 lžičky sody. A konzistence je ideální - nedrobí a nejsou slehlé, prostě tak akorát. Jinak podle síly kakaa to chce ochutnat těsto a pokud se vám bude zdát, že to je až moc kakaové (hořké), tak ještě trochu přisladit. Recept už je opsaný na papíře a uložený v receptové škatuli mezi osvědčenými, které se pečou pravidelně. :) Díky. Věra

    OdpovědětVymazat
  14. Tak přidávám hodnocení i na tyto sušenky a opět parádní!! I našemu synkovi (19m) chutnají a nedávno se s nimi cpal:-D

    OdpovědětVymazat
  15. Tak tyto sušenky mají úspěch u celé naší rodiny. Díky za skvělý recept!

    OdpovědětVymazat
  16. Kolik sušenek z dávky asi uděláte? Manžel miluje koka, a Vánoce jsou za rohem. Jestli bude i na obdarování rodiny :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je toho 2,5 plechu, počet vám neřeknu, záleží, jak velké budete dělat sušenky:o)) Ale jestli chcete mít koka sušenky kromě vánočního talíře i pro rodinu a obdarovat je, udělejte z dvojnásobné dávky:o)

      Vymazat
  17. tak jsem letos pekla koka sušenky poprvé a určitě ne naposledy... recept si ukládám :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Taky už si na nich pochutnávám, jsou výborné! Ovšem nějak jsem přeskočila instrukce a místo vyšlehání žloutků s máslem a cukrem jsem naházela do mísy a smíchala všechny suroviny najednou, a sušenky se i tak povedly. Příště to zkusím přesně podle postupu, abych zjistila, jestli náhodou nebudou chutnat jinak :-)

    OdpovědětVymazat
  19. mna najviac na celom recepte zaujali tie naaaadherne fotografie ako to mate krasne naaranzovane a . uzasne doplnky. cele to je take kuzelne . p. s . robili sme dnes esicka su fantasticke

    OdpovědětVymazat
  20. Včera jsem pekla, přidala jsem dle komentářů trochu škrobu místo části mouky a malinko jedlé sody a jsou výborné. Měkké a opravdu jako originál.

    OdpovědětVymazat
  21. Vynikajici, recept ulozen mezi pravidelne peceni. oprvdu dobrota, jako original!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  22. Dobrý den,
    tyto šušu peču pořád. jen jsem kvůli synovi nahradila vejce škrobem. Děti je mají radši než kupované:-D

    OdpovědětVymazat
  23. Já už peču jen podle Vás... teď přes léto jsem měla úspěchy s kynutým koláčem se drobenkou, u kterého jsem vystřídala pár druhů ovoce.. partnera jsem chuťové uspokojila skořicovo oříškovým kringelem a krtkovým dortem.. dceři chutná míša řez.. no a teďka jsem dostala chuť na tyhle poctivý sůši... máslo měkne.. Díky :.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší, že má u vás doma můj blog takový úspěch! Děkuji za milý komentář :o)

      Vymazat
  24. Dobrý den,recept znám a susenky pecu z bezlepkové mouky,kvůli alergii,jsou sušší ale moc dobrý.

    OdpovědětVymazat
  25. Moc děkuju za skvělý recept :) včera jsem pekla a musím říct, že se úžasně povedly a všem moc chutnaly :) už se těším až vyzkouší další z vašich vynikajících receptů :)

    OdpovědětVymazat