sobota 16. května 2015

Borůvkové zrcadlo - nepečený tvarohový dort

V březnu měla svátek dcera a na oslavu jsem vytvořila borůvkový ombré dort. Synovi tak moc chutnal a líbil se mu, že trval na tom, aby měl ke svému svátku stejný. Za ty dva měsíce se mi povedlo ukecat jen to, že nemusí být tříbarevný. A tak jsem recept na původní dort vzala, zrecyklovala, upravila barvení a vzniklo borůvkové zrcadlo :o) . Naspodu sušenky, pak vrstva lehce obarveného tvarohového krému a nahoře zrcadlo z borůvkového pyré. Stejně dobré jako původní, jen o něco méně pracné a zdlouhavé:o)

Jelikož se mi množí reakce na tento dort a jeho přílišnou sladkost při použití čerstvých borůvek, upravuji recept o množství cukru v pyré. Viz recept dále. 


Dort jsem připravovala v dortové formě s průměrem 22 cm. Lze použít i obruč nastavenou na tentýž průměr a jako dno použít talíř, na kterém budeme dort servírovat.

Sušenkový základ:

120 g kakových máslových sušenek (já si upekla koka sušenky )
60 g másla , pokud použijete kupované sušenky, dejte 90g másla
1 lžíce třtinového cukru (nebo alespoň cukru krystal)
--------------------------------------------------------

Sušenky nadrtíme a smícháme s cukrem. Máslo rozpustíme, nalijeme na drcené sušenky, promícháme v těstíčko a napěchujeme na dno formy. Dáme alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.

Borůvkové pyré:

350 g lesních borůvek (lze i mražené)
100 g cukru
-------------------------------------------

Už si mi několik lidí stěžovalo, že použili čerstvé lesní borůvky a dort byl přeslazený. Já použila kupované mražené borůvky a ty byly asi o dost kyselejší. Pokud máte tedy čerstvé borůvky (nebo jste si čerstvé zamrazili), dejte asi třetinu cukru, svařte podle návodu, ochutnejte - pyré by mělo být příjemně nakyslé, rozhodně ne přeslazené. Případně dochuťte dalším cukrem do potřebné sladkosti.

Borůvky i cukr dáme do rendlíku, postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Na mírnějším ohni pak vaříme a lehce redukujeme asi 10 minut. Pyré necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemný cedník (zbytek nevyhazujte,je to škoda, dejte si ho třeba do jogurtu:o))

Přepasírované pyré rozdělíme do dvou misek cca na poloviny.

Krém:

5 plátků želatiny
250 g mascarpone
200 g cukru (část vanilkového, část moučkového, dala jsem asi 50g domácího vanilkového a 150 g moučkového)
500 g tvarohu
100 g smetany ke šlehání
půlka borůvkového pyré
-------------------------------

Mascarpone, smetanu a cukr vložíme do mísy a pomocí robota na střední otáčky asi minutu promícháváme. Pak zapneme na nejvyšší otáčky a minutu až dvě šleháme, dokud není krém tuhý. Pak po lžících do něj zašleháme tvaroh.

Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut.

V rendlíku si ohřejeme první část borůvkového pyré až k varu. Odstavíme z plotny, želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Hned přidáme vrchovatou lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme do hladka. Tuto borůvkovou směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme do hladka. Nikdy nelijte horké pyré rovnou do krému, riskujete, že se krém srazí a vytvoří se v něm krupička.
Výsledkem je světle fialový relativně tuhý krém.

Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ (který je pevně obepnutý dortovou obručí) a dáme do lednice minimálně na 3 hodiny (čím déle, tím lépe) dokud není zcela ztuhlý.

Borůvkové zrcadlo:

1-2 plátky želatiny
druhá část borůvkového pyré
----------------------------------

Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut. Já jsem použila jeden plátek a tu vrchní vrstvu jsem měla takovou lehce měkkou, skoro jako topping, ale držela. Pokud "zrcadlo" chcete mít jako velmi tuhé želé, použijte plátky dva.

Do rendlíku vložíme borůvkové pyré a zvážíme ho. Dolijeme vodou tak, aby vážilo 150 g (já měla cca 110 g, takže jsem dolévala 40 g vody). Rendlík postavíme na sporák, přivedeme k varu a následně odstavíme. Želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Necháme trochu zchladit (ale ne příliš pyré nesmí začít želírovat) a nalijeme na tvarohový krém tak, aby pyré pokrývalo celou plochu dortu (jak je vidět z fotek, je ho celkem slabá vrstvička, pomozte si krouživými pohyby a nakláněním celé formy).

Vložíme zpět do lednice a necháme zatuhnout a proležet aspoň 4 hodiny, ideálně přes noc.

Dokončení:

Ostrým nožem oddělíme dort od boků formy / obruče a sundáme formu (dejte pozor, ať vám spodní část formy neumaže horní patra).



42 komentářů:

  1. mňam , asi brzy udělám . Šárka

    OdpovědětVymazat
  2. Věcná, jak se dělají ty koka sušenky s těmi raznicemi od tescomy? Mne to vůbec nešlo a ze zoufalství jsem udělala kuličky a rozmačkala to vidličkou jako obvykle.:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blbě:o) Musela jsem to těsto upravit, aby šlo vůbec vyválet. Přidala jsem cca 100 g mouky, nechala proležet v lednici a pak válela, podsypávala a hlavně tu raznici na sušenky jsem neustála "namáčela" v mouce, aby to s tím šlo. Ale po úpravě konzitence těsta to šlo... Budu to dopisovat do původního receptu:o)

      Vymazat
    2. dnes jsem to zkoušela, ale dopadlo to jako obvykle.
      Asi jsem měla moc hrubý kokos. :-D

      Vymazat
    3. A co bylo za problém? těsto se rozpadalo? Já jsem ty koka sušenky pekla znovu v neděli a po přispyání 100 g mouky a rozležení v lednici to šlo normálně vyválet a vykrájet tou raznicí od tescomy.

      Vymazat
    4. máte pravdu, těsto se rozpadalo...

      Vymazat
    5. tak další pokus a zase to nebylo ono, ale těsto bylo lepší.
      Holt raznici si nechám na zázvorové sušenky. :-D

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Zkuste. Tímhle ovocným dortem by ses mohla zavděčit možná i F. :o)

      Vymazat
    2. Asi ne... on by si dal ty borůvky na ozdobu :) ale v rodině je pár adeptů co se jim blížej narozeniny... :)

      Vymazat
  4. Paráda, já v pátek dělala ten ombré (jen malinový) - byl skvělý - určitě nebyl poslední - tohle určitě taky vyzkouším.
    díky za tip Věrka

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, to je krása. CHci hod ělat zítra. Ale nesehnala jsem plátkovou želatinu, mám jen práškovou. Prosím radu na dávkování, nevíš?
    Díky!
    Noemmi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nekde jsem videla radu, ze 2 platky jsou stejny jako 1 lzicka mlety zelatiny. Jibak tech platku je v baleni 6 a je to 10g, takze jeden platek vazi 1,6g. Do kremu bych dala teda 8,5 g zelatiny a do zrcadla asi 2 g.

      Vymazat
    2. Děkuji, píšu si! Snad se povede:))
      (na půlgramy mi tedy váhá neváží, ale snad snad)
      noemmi

      Vymazat
  6. Myslíte, že bych mohla použít mangové pyré, když ho seženu, jen si nedokážu představit jak se to bude chovat když ho zahřeju. děkuju za odpověď Zdenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tepelnou upravou manga nemam, bohuzel , vubec zadnou zkusenost..

      Vymazat
    2. Dělala jsem mangové želé manželovi na cheesecake a bez problémů.

      Vymazat
  7. Dobrý den,
    Váš recept mne velice zaujal a proto jsem se ho dnes rozhodla vyzkoušet. Bohužel se mi nepovedl udělat přesně jako Vám. Jako sušenkový základ jsem zvolila rozmačkané sušenky Zlaté s máslovou příchutí, protože jsem v obchodě jiné máslové neobjevila.Bohužel miale základ vůbec nechutnal.Nemáte sama zkušenost s nějakými vhodnými kupovanými sušenkami?
    Díky za tipy,
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty zlaté s máslovou příchutí jsou Club sušenky? To mě trochu překvapuje, ty jsou celkem dobré (nebo bývaly, už jsem je pár let neměla..). Já mám na korpus nepečených cheesecaků ozkoušené kakaové bebe a Lotus sušenky (karamelové, hezky křupavé). Na jeden dort jsem zkoušela i sušenky Fin carré z Lidlu a taky chutnaly dobře.

      Vymazat
  8. ahoj chcem sa spytat aky tvaroh je dobre pouzit .nejaky s vanicky kremovy alebo hrudkovy a moze byt aj odtucneny alebo tucny?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já používám tučný z vaničky. Ten hrudkový v papíře bych raději nepoužívala, mohl by udělat krupičku.. A může být i netučný, na vzhledu to nic nezmění:o)

      Vymazat
  9. Narazila jsem na Vás náhodou, když jste komentovala fotku duhového dortu na fb stránkách Gurmetu. Měla jste tento dort jako profilovou fotku a mě hrozně zaujal. Dnes jsem ho konečně zkusila a je úžasný :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že vás zaujala má profilová fotka natolik, že jste dohledala blog i dort a ještě víc, že se povedl a chutná:o)

      Vymazat
    2. Jo, to.já jsem blázen :o)

      Vymazat
    3. A dokonce mne to tak nadchlo, že jsem udělala ještě rakytníkový manželovi k narozeninám. Kdybyste chtěla, ráda bych Vám zaslala fotku :o)

      Vymazat
    4. Dort mne tak uchvátil, že jsem manželovi k narozeninám udělala rakytníkový. Kdybyste chtěla, ráda Vám pošlu fotku :o)

      Vymazat
    5. Rada se na fotku posivam. Poslete mi ji na facebooku do zpravy:-) fotku pak zverejnim i pro ostatni:-)

      Vymazat
  10. Nezkoušel prosím někdo místo želatiny použít agar? Jaké množství agaru bude adekvátní náhrada? Díky.

    OdpovědětVymazat
  11. Chtěla bych dělat mangovou verzi a chtěla bych se zeptat zda můžu požít pouze 100% mangový džus?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. URčitě to půjde, jen bych ho možná zredukovala a případně použila více želatiny, aby krém netekl a držel.

      Vymazat
  12. Včera uděláno, dnes na půl snezeno. Naprosto vybornej! :)

    OdpovědětVymazat
  13. Taky jsem neodolala a vyzkoušela ho. Zaujala mě ta fotka a barva borůvek a dohledala vše ohledně receptu.
    Je to naprosto luxusní záležitost👌😝 !! Děkuji za úžasný recept, prostě paráda 😀👍👍👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, že jste dohledala i můj blog:o) Hlavně, že dort chutnal a splnil očekávání:o)

      Vymazat
  14. Včera jsem jej dostala jako dar od kamarádky k narozeninám a byl naprosto úžasný!!!

    OdpovědětVymazat
  15. Suprové! :) Dělala jsem na narozeninovou oslavu a měl úspěch! Ochutnal i strejda, který sladké moc nemusí a říkal, že je výborný a pochvaloval si. :) Budu zkoušet i ostatní recepty - parádní blog :) Jen tak dále :)

    OdpovědětVymazat
  16. Dnes zkouším jako přípravu na narozeninový dort. Když se mi povede tenhle, zkusím i ombré dort :-) Právě chladím v lednici a čeká mě už jen to zrcadlo. No, jsem zvědavá. Cukr jsem ale všude ještě o něco ubírala. Vaše recepty se mi moc líbí. Dorty neumím, vždycky se mi korpus propadne ale takhle se nemá co propadnout :-)

    OdpovědětVymazat