Kefírové lívance

Klasika, kterou nám vařila od malička maminka. Díky tomu jsem dlouho neznala obvyklou klasiku z droždí, kterou dělala mému muži jeho maminka (a zřejmě i vaše maminky vám). Jak vidíte, od pohledu jsou stejně nadýchané a vláčné jako ty kynuté, jen se nemusí čekat, až nakynou, smaží se hned po umíchání těsta.





1 kefír (500 ml)
300 g hladké mouky
100 g cukru
1 vejce
1 rovná lžička sody
-------------------------

Kefír, cukr a vejce rozšleháme tak, aby se vše spojilo. Mouku smísíme se sodou a přidáme ke kefírové směsi a rozmícháme.

Rozpálíme plotnu a připravíme si lívanečník, hrneček s trouchou oleje a mašlovačku. Aby se lívance nepřipalovaly a zároveň do sebe nenasákly moc tuku, smažíme je tak, že před nalitím těsta ďolíčky v lívanečníku zlehka potřeme mašlovačkou namočenou do oleje a pak nalijeme těsto (s množstvím to nepřeháníme, lívance nabydou). Ve chvíli, kdy se začnou na lívanci dělat bubliny, ho otočíme a dopečeme z druhé strany.

Z lívanečníku setřeme případné zbytky těsta, znovu potřeme olejem a pokračujeme s další várkou lívanců. Z předepsaného množství se udělá asi 30 menších lívanců.

Servírujeme s marmeládou a kopečkem oslazeného tvarohu (nebo zakysané smetany), v sezoně s čerstvým ovocem. Výborné jsou i s javorovým sirupem.
 

Komentáře

  1. Dobrý den, před chvilkou jsem dodělala vaše lívance a jsou naprosto dokonalé! Děkuji za recept.
    Mějte se hezky, Káťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že chutnaly:o) U nás slaví velký úspěch v celé rodině:o)

      Vymazat
    2. Dala jsem pouze 25 dkg mouky a jsou výborné.

      Vymazat
  2. Dobrý den, livance jsou naprosto dokonale! Dělám je uz pravidelně a pokud je dělám pro někoho, kdo je jeste nezná, vzdy musim poslat odkaz na recept ;-) dekuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že mají takový úspěch:o) A děkuji za šíření mého blogu:o)

      Vymazat
  3. Dobrý den,
    před chvílí jsem lívance dosmažila. Jsou bezkonkurenční ! :) Zkoušela jsem jich už spousty, ale ty Vaše zatím vedou. Ještě se mi nestalo, že něco z Vašeho blogu, by nám nechutnalo ;) Moc ráda, sem chodím pro inspiraci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší! Tyhle lívance jsou léty prověřené a taky jsem na lepší ještě nenarazila:o) Hezký den a doufám, že můj blog bude dobrou inspirací i nadále:o)

      Vymazat
  4. Pěkný den, vypadají nádherně určitě vyzkouším. Jen toho cukru musí být tolik, nebo stačí míň?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kefír samotný je poměrně dost kyselý, cukr tu kyselost potlačuje. Já ho dávám opravdu 100g a lívance jsou lehce sladké. Pokud chcete experimentovat, klidně uberte a zkuste, jaké budou. Tohle je léty prověřený recept, nechtěla jsem ho měnit, protože takhle nám to chutná.

      Vymazat
  5. U nás se také odjakživa dělaly právě tyhle, kefírové ;)... a já je mám osobně radši než ty z droždí ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Lahoda! Jen místo na oleji je smažím na přepuštěném másle, které se nepřepálí a chutnají výborně. O víkendu jsme zkoušeli ty jablkové s ovesnými vločkami a všem chutnalo. S receptem z Vašich stránek se prostě nedá šlápnout vedle, moc děkujeme za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hmm.. Přepuštěné máslo budu muset někdy zkusit!:o) Děkuji moc za komentář, jsem moc ráda, že to tak je:o)

      Vymazat
  7. Senzační lívance, jsou nadýchané a to není potřeba kvasnic. Líbí se mi i že mohu hned smažit. Paráda!

    OdpovědětVymazat
  8. Naprosto vynikající a bezkonkurenční lívance, děkuji za recept, už mám zapsaný v receptáři a nedělám jiné :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Výtečné. Navíc první lívance, co se mi povedly. Konečně. Moc děkuji, skvělý a hlavně rychlý recept, perfektní.

    OdpovědětVymazat
  10. Můžu místo kefíru použít bílý jogurt? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě. Jen ho trochu nařeďte mlékem, ať má správnou konzitenci.

      Vymazat
  11. Nejlepší lívance, jake jsem kdy jedla! Každý chtěl recept :)

    OdpovědětVymazat
  12. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den, dávám do nich místo kefíru jogurt a když se mi nezdá konzistence, přidávám trošku mléka, střídám mouky podle nálady, pohankovou, ječnou, špaldovou a výsledek je vždy výborný, děti je milují, díky za recept !!

    OdpovědětVymazat
  14. Moc zajímavá alternativa s tím kefírem. Přiznám se, že obyčejně využívám normálního mléka. Budu tuto verzi muset brzy vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  15. Opravdu výtečné. Zkoušela jsem vícero druhů lívanečků, ale tyto jsou top. Nádherně nadýchané a vláčné. Z uvedeného množství jsem udělala cca 30 lívanečků.

    OdpovědětVymazat
  16. Mně se lívance obecně moc nedaří, ale tenhle recept je bezkonkurenční. Konečně lívance, které skvěle vypadají i chutnají. Moc děkuju za recept. Myslím, že je budu dělat pravidelně :-).

    OdpovědětVymazat
  17. Použila jsem acidofilní mléko a dolila plnotučným mlékem.
    Výsledné lívance byly podle tohoto receptu vynikající a nadýchané. Určitě si ho přidám do kuchařky. Skvělý recept, děkuji! 👌

    OdpovědětVymazat
  18. Jsou dokonale! Moc děkuji za recept uz nikdy nechci delat jiné:))

    OdpovědětVymazat
  19. Také dělám kefírové, jsou nejlepší, na 2 hrnky kyšky dávám hrnek pohankové mouky (nebo pšeničné hladké) a 2 vajíčka, špetku soli a půl lžičky sody, cukr žádný a i manžel, který má rád sladké neprotestuje, jsou nadýchané, vláčné, dělám na kapce kokosového oleje.

    OdpovědětVymazat
  20. Jsou naprosto famózní.
    David

    OdpovědětVymazat
  21. Marcelko,vím,že to není úplně stejné,ale můžu nahradit sodu prdopečem?díky Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mělo by to fungovat, jen je potřeba ho dát 2x víc, než je v receptu sody.

      Vymazat
  22. Marcelko teprve nedavno jsem prisla na tuto stranku a musim rict za me top, dnes na snidani kefirove livance a jsou luxusni'oc dekuji za uzasne recepty😊

    OdpovědětVymazat
  23. Děláme pravidelně, jsou nejlepší, jaké jsem kdy zkoušela. Moc děkuji za recept. Markéta

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů