úterý 14. srpna 2012

Kefírové lívance

Klasika, kterou nám vařila od malička maminka. Díky tomu jsem neznala a nevěděla, že existují lívance z droždí, protože pro mě byla ta klasika kefír a soda:o)

1 kefír (500 ml)
300 g hladké mouky
100 g cukru
1 vejce
1 rovná lžička sody

Kefír, cukr a vejce rozšleháme tak, aby se vše spojilo. Mouku smísíme se sodou a přidáme ke kefírové směsi. Rozpálíme plotnu a připravíme si lívanečník, hrneček s trouchou oleje a mašlovačku. Aby se lívance nepřipalovaly a zároveň do sebe nenasákly moc tuku, smažíme je tak, že před nalitím těsta ďolíčky v lívanečníku zlehka potřeme mašlovačkou namočenou do oleje a pak nalijeme těsto (s množstvím to nepřeháníme, lívance nabydou). Ve chvíli, kdy se začnou na lívanci dělat bubliny, ho otočíme a dopečeme z druhé strany. Z lívanečníku setřeme zbytek těsta, znovu potřeme olejem a pokračujeme s další várkou lívanců. Z předepsaného množství se udělá asi 30 menších lívanců.
Servírujeme s marmeládou a kopečkem oslazeného tvarohu (nebo zakysané smetany), výborné jsou i s javorovým sirupem.

6 komentářů:

  1. Dobrý den, před chvilkou jsem dodělala vaše lívance a jsou naprosto dokonalé! Děkuji za recept.
    Mějte se hezky, Káťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že chutnaly:o) U nás slaví velký úspěch v celé rodině:o)

      Vymazat
  2. Dobrý den, livance jsou naprosto dokonale! Dělám je uz pravidelně a pokud je dělám pro někoho, kdo je jeste nezná, vzdy musim poslat odkaz na recept ;-) dekuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že mají takový úspěch:o) A děkuji za šíření mého blogu:o)

      Vymazat
  3. Dobrý den,
    před chvílí jsem lívance dosmažila. Jsou bezkonkurenční ! :) Zkoušela jsem jich už spousty, ale ty Vaše zatím vedou. Ještě se mi nestalo, že něco z Vašeho blogu, by nám nechutnalo ;) Moc ráda, sem chodím pro inspiraci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší! Tyhle lívance jsou léty prověřené a taky jsem na lepší ještě nenarazila:o) Hezký den a doufám, že můj blog bude dobrou inspirací i nadále:o)

      Vymazat