úterý 11. července 2017

Kefírové lívance

Klasika, kterou nám vařila od malička maminka. Díky tomu jsem dlouho neznala obvyklou klasiku z droždí, kterou dělala mému muži jeho maminka (a zřejmě i vaše maminky vám). Jak vidíte, od pohledu jsou stejně nadýchané a vláčné jako ty kynuté, jen se nemusí čekat, až nakynou, smaží se hned po umíchání těsta.





1 kefír (500 ml)
300 g hladké mouky
100 g cukru
1 vejce
1 rovná lžička sody
-------------------------

Kefír, cukr a vejce rozšleháme tak, aby se vše spojilo. Mouku smísíme se sodou a přidáme ke kefírové směsi a rozmícháme.

Rozpálíme plotnu a připravíme si lívanečník, hrneček s trouchou oleje a mašlovačku. Aby se lívance nepřipalovaly a zároveň do sebe nenasákly moc tuku, smažíme je tak, že před nalitím těsta ďolíčky v lívanečníku zlehka potřeme mašlovačkou namočenou do oleje a pak nalijeme těsto (s množstvím to nepřeháníme, lívance nabydou). Ve chvíli, kdy se začnou na lívanci dělat bubliny, ho otočíme a dopečeme z druhé strany.

Z lívanečníku setřeme případné zbytky těsta, znovu potřeme olejem a pokračujeme s další várkou lívanců. Z předepsaného množství se udělá asi 30 menších lívanců.

Servírujeme s marmeládou a kopečkem oslazeného tvarohu (nebo zakysané smetany), v sezoně s čerstvým ovocem. Výborné jsou i s javorovým sirupem.
 

17 komentářů:

  1. Dobrý den, před chvilkou jsem dodělala vaše lívance a jsou naprosto dokonalé! Děkuji za recept.
    Mějte se hezky, Káťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že chutnaly:o) U nás slaví velký úspěch v celé rodině:o)

      Vymazat
  2. Dobrý den, livance jsou naprosto dokonale! Dělám je uz pravidelně a pokud je dělám pro někoho, kdo je jeste nezná, vzdy musim poslat odkaz na recept ;-) dekuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že mají takový úspěch:o) A děkuji za šíření mého blogu:o)

      Vymazat
  3. Dobrý den,
    před chvílí jsem lívance dosmažila. Jsou bezkonkurenční ! :) Zkoušela jsem jich už spousty, ale ty Vaše zatím vedou. Ještě se mi nestalo, že něco z Vašeho blogu, by nám nechutnalo ;) Moc ráda, sem chodím pro inspiraci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší! Tyhle lívance jsou léty prověřené a taky jsem na lepší ještě nenarazila:o) Hezký den a doufám, že můj blog bude dobrou inspirací i nadále:o)

      Vymazat
  4. Pěkný den, vypadají nádherně určitě vyzkouším. Jen toho cukru musí být tolik, nebo stačí míň?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kefír samotný je poměrně dost kyselý, cukr tu kyselost potlačuje. Já ho dávám opravdu 100g a lívance jsou lehce sladké. Pokud chcete experimentovat, klidně uberte a zkuste, jaké budou. Tohle je léty prověřený recept, nechtěla jsem ho měnit, protože takhle nám to chutná.

      Vymazat
  5. U nás se také odjakživa dělaly právě tyhle, kefírové ;)... a já je mám osobně radši než ty z droždí ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Lahoda! Jen místo na oleji je smažím na přepuštěném másle, které se nepřepálí a chutnají výborně. O víkendu jsme zkoušeli ty jablkové s ovesnými vločkami a všem chutnalo. S receptem z Vašich stránek se prostě nedá šlápnout vedle, moc děkujeme za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hmm.. Přepuštěné máslo budu muset někdy zkusit!:o) Děkuji moc za komentář, jsem moc ráda, že to tak je:o)

      Vymazat
  7. Senzační lívance, jsou nadýchané a to není potřeba kvasnic. Líbí se mi i že mohu hned smažit. Paráda!

    OdpovědětVymazat
  8. Naprosto vynikající a bezkonkurenční lívance, děkuji za recept, už mám zapsaný v receptáři a nedělám jiné :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Výtečné. Navíc první lívance, co se mi povedly. Konečně. Moc děkuji, skvělý a hlavně rychlý recept, perfektní.

    OdpovědětVymazat
  10. Můžu místo kefíru použít bílý jogurt? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě. Jen ho trochu nařeďte mlékem, ať má správnou konzitenci.

      Vymazat