Kefírové lívance
Klasika, kterou nám vařila od malička maminka. Díky tomu jsem dlouho neznala obvyklou klasiku z droždí, kterou dělala mému muži jeho maminka (a zřejmě i vaše maminky vám). Jak vidíte, od pohledu jsou stejně nadýchané a vláčné jako ty kynuté, jen se nemusí čekat, až nakynou, smaží se hned po umíchání těsta.
1 kefír (500 ml)
300 g hladké mouky
100 g cukru
1 vejce
1 rovná lžička sody
-------------------------
Kefír, cukr a vejce rozšleháme tak, aby se vše spojilo. Mouku smísíme se sodou a přidáme ke kefírové směsi a rozmícháme.
Rozpálíme plotnu a připravíme si lívanečník, hrneček s trouchou oleje a mašlovačku. Aby se lívance nepřipalovaly a zároveň do sebe nenasákly moc tuku, smažíme je tak, že před nalitím těsta ďolíčky v lívanečníku zlehka potřeme mašlovačkou namočenou do oleje a pak nalijeme těsto (s množstvím to nepřeháníme, lívance nabydou). Ve chvíli, kdy se začnou na lívanci dělat bubliny, ho otočíme a dopečeme z druhé strany.
Z lívanečníku setřeme případné zbytky těsta, znovu potřeme olejem a pokračujeme s další várkou lívanců. Z předepsaného množství se udělá asi 30 menších lívanců.
Servírujeme s marmeládou a kopečkem oslazeného tvarohu (nebo zakysané smetany), v sezoně s čerstvým ovocem. Výborné jsou i s javorovým sirupem.
1 kefír (500 ml)
300 g hladké mouky
100 g cukru
1 vejce
1 rovná lžička sody
-------------------------
Kefír, cukr a vejce rozšleháme tak, aby se vše spojilo. Mouku smísíme se sodou a přidáme ke kefírové směsi a rozmícháme.
Rozpálíme plotnu a připravíme si lívanečník, hrneček s trouchou oleje a mašlovačku. Aby se lívance nepřipalovaly a zároveň do sebe nenasákly moc tuku, smažíme je tak, že před nalitím těsta ďolíčky v lívanečníku zlehka potřeme mašlovačkou namočenou do oleje a pak nalijeme těsto (s množstvím to nepřeháníme, lívance nabydou). Ve chvíli, kdy se začnou na lívanci dělat bubliny, ho otočíme a dopečeme z druhé strany.
Z lívanečníku setřeme případné zbytky těsta, znovu potřeme olejem a pokračujeme s další várkou lívanců. Z předepsaného množství se udělá asi 30 menších lívanců.
Servírujeme s marmeládou a kopečkem oslazeného tvarohu (nebo zakysané smetany), v sezoně s čerstvým ovocem. Výborné jsou i s javorovým sirupem.
Dobrý den, před chvilkou jsem dodělala vaše lívance a jsou naprosto dokonalé! Děkuji za recept.
OdpovědětSmazatMějte se hezky, Káťa
Jsem ráda, že chutnaly:o) U nás slaví velký úspěch v celé rodině:o)
SmazatDobrý den, livance jsou naprosto dokonale! Dělám je uz pravidelně a pokud je dělám pro někoho, kdo je jeste nezná, vzdy musim poslat odkaz na recept ;-) dekuju!
OdpovědětSmazatTo jsem moc ráda, že mají takový úspěch:o) A děkuji za šíření mého blogu:o)
SmazatDobrý den,
OdpovědětSmazatpřed chvílí jsem lívance dosmažila. Jsou bezkonkurenční ! :) Zkoušela jsem jich už spousty, ale ty Vaše zatím vedou. Ještě se mi nestalo, že něco z Vašeho blogu, by nám nechutnalo ;) Moc ráda, sem chodím pro inspiraci!
Tak to mě moc těší! Tyhle lívance jsou léty prověřené a taky jsem na lepší ještě nenarazila:o) Hezký den a doufám, že můj blog bude dobrou inspirací i nadále:o)
SmazatPěkný den, vypadají nádherně určitě vyzkouším. Jen toho cukru musí být tolik, nebo stačí míň?
OdpovědětSmazatKefír samotný je poměrně dost kyselý, cukr tu kyselost potlačuje. Já ho dávám opravdu 100g a lívance jsou lehce sladké. Pokud chcete experimentovat, klidně uberte a zkuste, jaké budou. Tohle je léty prověřený recept, nechtěla jsem ho měnit, protože takhle nám to chutná.
SmazatU nás se také odjakživa dělaly právě tyhle, kefírové ;)... a já je mám osobně radši než ty z droždí ;)
OdpovědětSmazatMně taky chutnají víc tyhle:o)
SmazatLahoda! Jen místo na oleji je smažím na přepuštěném másle, které se nepřepálí a chutnají výborně. O víkendu jsme zkoušeli ty jablkové s ovesnými vločkami a všem chutnalo. S receptem z Vašich stránek se prostě nedá šlápnout vedle, moc děkujeme za inspiraci.
OdpovědětSmazathmm.. Přepuštěné máslo budu muset někdy zkusit!:o) Děkuji moc za komentář, jsem moc ráda, že to tak je:o)
SmazatSenzační lívance, jsou nadýchané a to není potřeba kvasnic. Líbí se mi i že mohu hned smažit. Paráda!
OdpovědětSmazatNaprosto vynikající a bezkonkurenční lívance, děkuji za recept, už mám zapsaný v receptáři a nedělám jiné :-)
OdpovědětSmazatVýtečné. Navíc první lívance, co se mi povedly. Konečně. Moc děkuji, skvělý a hlavně rychlý recept, perfektní.
OdpovědětSmazatMůžu místo kefíru použít bílý jogurt? Děkuji
OdpovědětSmazatUrčitě. Jen ho trochu nařeďte mlékem, ať má správnou konzitenci.
Smazatjsou prostě super!!
OdpovědětSmazatNejlepší lívance, jake jsem kdy jedla! Každý chtěl recept :)
OdpovědětSmazatjůůů, to mě moc těší!:o)
SmazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětSmazatDobrý den, dávám do nich místo kefíru jogurt a když se mi nezdá konzistence, přidávám trošku mléka, střídám mouky podle nálady, pohankovou, ječnou, špaldovou a výsledek je vždy výborný, děti je milují, díky za recept !!
OdpovědětSmazatMoc zajímavá alternativa s tím kefírem. Přiznám se, že obyčejně využívám normálního mléka. Budu tuto verzi muset brzy vyzkoušet :)
OdpovědětSmazatOpravdu výtečné. Zkoušela jsem vícero druhů lívanečků, ale tyto jsou top. Nádherně nadýchané a vláčné. Z uvedeného množství jsem udělala cca 30 lívanečků.
OdpovědětSmazatMně se lívance obecně moc nedaří, ale tenhle recept je bezkonkurenční. Konečně lívance, které skvěle vypadají i chutnají. Moc děkuju za recept. Myslím, že je budu dělat pravidelně :-).
OdpovědětSmazatPoužila jsem acidofilní mléko a dolila plnotučným mlékem.
OdpovědětSmazatVýsledné lívance byly podle tohoto receptu vynikající a nadýchané. Určitě si ho přidám do kuchařky. Skvělý recept, děkuji! 👌
Jsou dokonale! Moc děkuji za recept uz nikdy nechci delat jiné:))
OdpovědětSmazatTaké dělám kefírové, jsou nejlepší, na 2 hrnky kyšky dávám hrnek pohankové mouky (nebo pšeničné hladké) a 2 vajíčka, špetku soli a půl lžičky sody, cukr žádný a i manžel, který má rád sladké neprotestuje, jsou nadýchané, vláčné, dělám na kapce kokosového oleje.
OdpovědětSmazatJsou naprosto famózní.
OdpovědětSmazatDavid
Marcelko,vím,že to není úplně stejné,ale můžu nahradit sodu prdopečem?díky Jana
OdpovědětSmazatMělo by to fungovat, jen je potřeba ho dát 2x víc, než je v receptu sody.
Smazatděkuji moc
SmazatMarcelko teprve nedavno jsem prisla na tuto stranku a musim rict za me top, dnes na snidani kefirove livance a jsou luxusni'oc dekuji za uzasne recepty😊
OdpovědětSmazat