Dort s arašídy a slaným karamelem

Téměř před měsícem jsme byli na oslavě narozenin jedné mladé slečny a ta měla moc dobrý dort, ve kterém bylo jako skvělá tečka použito arašídové máslo. Bylo mi jasné, že to budu muset zkusit také a jelikož syn slaví svátek, byla příležitost. A co vám budu povídat, povedlo se na jedničku! Tímto děkuji Míně za navedení na skvělou kombinaci chutí!

V receptu je použit slaný karamel, na který už mám na blogu recept. Ten si připravte den dopředu, ať stihne vychladnout. A za žádnou cenu ho nedávejte do čokoládové polevy nahoře, protože se vám srazí.. Můžete hádat, jak to vím:o)

Korpus 22 cm

5 vajec
150 g cukru krupice
160 g hladké mouky
35 ml rostlinného oleje
1 lžička vanilkového extraktu
---------------------------------------------
Troubu zapneme na 180°C (160°C v případě horkovzduchu)

Dno dortové formy (s průměrem 22) vyložíme pečícím papírem a upneme do obruče. Já boky ničím nepomazávám ani nevysypávám, protože chci aby se piškot přichytil na obruč - stačí ho pak jen odříznout a mám na dortu rovné boky.

Vejce vložíme společně s cukrem do mísy a vyšleháme, dokud se ze směsi nestane světle žluté nadýchané těsto, které asi zpětinásobí svůj objem (může to trvat klidně i 10 minut). Za stálého šlehání přilijeme tenkým pramínkem všechen olej a vanilkový extrakt. Do vyšlehaného vaječného základu přisypeme mouku a pomocí stěrky jí opatrně zapracujeme do těsta. 

Těsto nalijeme do připravené dortové formy, vložíme do trouby a pečeme asi 35 minut.

Propečenost korpusu zkusíme špejlí a pokud vyjde suchá, korpus je hotov. Vyndáme formu z trouby, přemístíme ji na mřížku a necháme piškot zchladnout aspoň do vlažné teploty. Pak opatrně objedeme boky nožem, sundáme obruč a dort otočíme dnem vzhůru (tím se vyrovnají případné nerovnosti) a necháme zcela vystydnout.


Krém

500 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání
asi polovina dávky slaného karamelu
Arašídové máslo (cca 4 lžíce)
-------------------------------------------------
Vychlazené mascarpone a smetanu stejné teploty vložíme do mísy. Šlehač zapneme na nižší otáčky a vše asi minutu mícháme. Pak zvýšíme otáčky na maximum a šleháme, dokud se nevytvoří pevný krém. Pak přimícháme slaný karamel podle chuti - krém musí být sladký, ale ne přeslazený, já dávám asi polovinu skleničky, kterou připravuji z 200 g cukru. 


Korpus si dvakrát podélně prořízneme.

První plát korpusu položíme na servírovací tác a pomažeme ho arašídovým máslem (cca 2 lžícemi). Navrstvíme asi třetinu krému a zarovnáme. Přiložíme druhý plát a postup opakujeme. Na dort položíme poslední plát a zbytkem krému celý dort pomažeme nahoře a na bocích. Korpus může na bocích lehce prosvítat, nevadí to. Vložíme dort do lednice a necháme alespoň 30 minut chladit.

Poleva

60 g arašídového másla (smooth)
60 g hořké čokolády
2 hrsti nesolených pražených arašídů
---------------------------------------------
Čokoládu a arašídové máslo vložíme do misky a nad parou nebo v mikrovlnce rozpustíme. Směs necháme zchladnout tak, aby byla stále tekutá, ale šel v ní udržet prst.
 
Dort si vyndáme z lednice, posadíme na obrácenou misku a pod celý dort dáme třeba pečící papír. Dort tak bude jakoby na podnose s nožkou a stékající poleva bude moci odkapávat na podložku, ze které si po zatuhnutí jednoduše sloupneme (a třeba sníme).

Polevu nalijeme na dort a rychle ji nožem nebo cukrářskou špachtlí rozetřeme po celé ploše dortu, část polevy necháme stéct po stranách.

Ještě na měkkou polevu nasypeme pokrájené arašídy.

Vrátíme dort zpět do lednice a necháme ho alespoň 3 hodiny rozležet.
 








Komentáře

  1. Vypadá náramně a určitě ho vyzkouším Sestra má v létě narozeniny a je velkou milovníci všeho arašídového. Podle vašich receptů jsem už pekla několik dortů a všechny se zatím povedly. Děkuju za váš super blog :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Edit:) Dort vyzkoušen, povedl se a byl výborný!

      Vymazat
  2. Vyzkoušeno. Dort sklidil úspěch nejel u dospělých,ale i u dětí.Děkuji za podrobný návod.Jen krém jsem musela dělat na 2x,protože se mi to po přidání karamelu srazilo-asi jsem to přešlehala.Napodruhé-kdy jsem zašlehávala na nejnižší otáčky už to bylo OK.

    OdpovědětVymazat
  3. Velmi opozdene pisu komentar, byl vyborny, dokonce chutnal vic, jak druhy dort, ktery byl z cukrarny. Takze palec hore a pokracujte v uspesnem peceni, jste sikovna! A navod je peckovy! Pro me jako lajka napoprve upeceno na vybornou :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nahodou jsem narazila na tento blog, dort je skvělý, povedl se. Neměla jsem karamel a nechtělo se
    mi ho dělat, tak jsem použila javorový sirup a bylo to dobré.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů