Brownies s arašídy a slaným karamelem

Kombinace vláčného brownies, křupavých arašídů a slaného karamelu jsem prvně vyzkoušela v jedné kavárně v Polsku. Moc mě ta chuť učarovala a věděla jsem, že jí budu zkoušet i doma. Dezert je to v podstatě dost jednoduchý a brzy hotový, jen je potřeba mít v zásobě slaný karamel (nebo si ho udělat dopředu). 


85 g másla
200 g hořké čokolády (ideálně vysokoprocentní s minimálně 70% kakaa)
120 g cukru
2 vejce
50 ml mléka
70 g hladké mouky (lze použít i ořechová mouka)
150 g pražených nesolených arašídů
několik lžic slaného karamelu
------------------------------------------------------------------------------------
Formu o velikosti 25x25 cm (případně obdélníkovou 30x20 cm) si lehce navlhčíme a vyložíme pečícím papírem. Troubu pustíme a nastavíme na 170°C (horkovzduch na 150°C).

Máslo a čokoládu si ve vodní lázni (nebo v mikrovlnce) rozpustíme a přesuneme do misky. Přidáme postupně cukr, celá vejce a mléko a vše vždy metličkou zapracujeme do těsta. Nakonec přidáme mouku a řádně promícháme. Těsto nalijeme (resp. napatláme) do formy.

Vložíme do trouby a pečeme 30-35 minut. Propečenost moučníku poznáme tak, že špejle je po vytažení v podstatě suchá, ale povrch se při pohybu ještě trochu klepe.

Necháme zcela zchladnout.

Slaný karamel si ohřejeme, aby zlehka tekl a potřeme povrch brownies asi 2 lžícemi. Bohatě ho posypeme arašídy (já nechala celé, ale lze i pokrájet) a polijeme další dávkou slaného karamelu (záleží na chuti, jak moc chceme dezert sladký a karamelově výrazný). 

Moučník vychladíme, nakrájíme na kostky a  podáváme. 







Komentáře

Nejpopulárnější blogy receptů