Čokoládový dort s banány

Když dělám dort pro dceru a zeptám se jí, jaký chce dort, vždycky chce čokoládový. Málokdy jí přesvědčím, že bych raději dělala jiný. Ani letos na narozeniny se mi nepovedlo vnutit jí jiný (a to jsem nabízela i bílý s jednorožcem!), a tak jsem lehce upravila recept, který už na blogu dávno je - trochu změnila poměry surovin, přidala polevu a hlavně ho upekla v menší dortové formě. Tak abych do původního receptu nemusela sepisovat všechny úpravy, prostě ho tu máte jako nový recept. Ale pokud znáte kakaový dort s krémem z mascarpone a čokoládové ganache, nebudete překvapeni a čeká vás stejná chuťová kombinace čokoládového krému a banánů. Jen tenhle je možná o trochu víc čokoládový:o)


Korpus (22 cm v průměru)

5 větších vajec
150 g cukru krupice
5 lžic oleje
120 g hladké mouky
30 g kakaa

Krém

400 ml smetany ke šlehání
30 g holandského kakaa
200 g hořké čokolády (50-60% kakaa)
120 g cukru moučka
750 g mascarpone
1 lžička vanilkového extraktu
kyselejší marmeláda
5 banánů

Poleva

150 ml smetany ke šlehání
150 g hořké čokolády (50-60% kakaa)
-------------------------------------------------------------------

Nejprve připravíme základ na krém  -  začneme s čokoládovou ganache, která se musí nechat pořádně vychladit v lednici.

Smetanu vlijeme do rendlíku se silným dnem, přisypeme kakao, pečlivě promícháme a dáme na oheň. Přivedeme k varu a ihned z ohně stáhneme a do horké smetany nasypeme nalámanou čokoládu. Mícháme, dokud se zcela nerozpustí a nevznikne hutný čokoládový krém. Ten přelijeme do misky, zakryjeme folií (které se dotýká celé hladiny), necháme vychladnout při pokojové teplotě a následně umístíme do lednice, kde misku  necháme aspoň 3 hodiny. Výsledkem po zachlazení v lednici bude tuhý krém (nesmí být ani náznakem tekutý, pak není dobře vychlazený).

Nyní si upečeme korpus.

Troubu zapneme na horkovzduch na 160°C. Případně spodní a horní ohřev na 170°C.

Vejce si rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky. Bílky vložíme do mísy, přidáme špetku soli a šleháme na nejrychlejší stupeň do polotuhého sněhu. Pak po lžicích přisypáváme cukr a vždy ho zcela zašleháme do sněhu. Oslazený sníh šleháme dál několik minut, až vznikne velmi pevný sníh, ve kterém zůstávají stopy po metle a když (vypnutou) metlu zvedneme, sníh tvoří špičky a je tuhý.

Vrátíme metlu do sněhu, dál šleháme a přidáme jeden žloutek, zcela jej zašleháme, pak vlijeme lžíci oleje a opět zcela zašleháme. Následuje další žloutek a další lžíce oleje - pokaždé vše pečlivě zašleháme do bílkově směsi. Pokračujeme než spotřebujeme všechny žloutky a předepsané množství oleje.

Mouku smícháme s kakaem a po částech přidáváme k těstu, které gumovou stěrkou překládáme a tím promícháváme s moukou a kakaem. Pokračujeme do spotřebování moučné směsi a dokud není těsto na piškot homogenní.

Dno dortové formy (s průměrem 22) vyložíme pečícím papírem a upneme do obruče. Já boky ničím nepomazávám ani nevysypávám, protože chci aby se piškot přichytil na obruč - stačí ho pak jen odříznout a mám na dortu rovné boky. Těsto nalijeme do formy, stěrkou těsto nahrneme lehce do krajů (aby byl střed maličko propadlý) a piškot vložíme do trouby. Pečeme 40 minut, troubu během pečení neotevíráme.

Propečenost korpusu zkusíme špejlí a pokud vyjde suchá, korpus je propečen. Vyndáme formu z trouby, přemístíme ji na mřížku a necháme piškot zchladnout aspoň do vlažné teploty. Pak opatrně objedeme boky nožem, sundáme obruč a dort otočíme  dnem vzhůru (tím se vyrovnají případné nerovnosti) a necháme zcela vystydnout.

Nyní se vrátíme ke krému.
Mascarpone a cukr vložíme do mísy, přidáme zchlazenou ganache a vyšleháme hladký čokoládový krém (pár minut to trvá). Pak rychle zašleháme vanilkový extrakt.

Sestavení dortu
Piškot necháme stát na původním vršku (takže spodkem nahoru). Pokud se piškot sám svou vahou nevyrovnal a na spodu máme bouli, seřízneme jí. Korpus přemístíme na servírovací tác.

Dort dvakrát prokrojíme. 

Spodní korpus pomažeme slabou vrstvou marmelády. Krém vložíme do zdobícího sáčku s kulatou špičkou (cca 2 cm v průměru). Po obvodu dortu nastříkáme hada z krému. Banány oloupeme a podélně rozřízneme a poskládáme do kruhu po obvodu dortu (za krém) a do středu. Do prostor, které vznikly mezi banány, nastříkáme krém a pak naneseme asi 0,5 cm vysokou vrstvu na celou plochu a tím zakryjeme i banány. 

Položíme druhé patro a postup opakujeme. 

Nakonec položíme i poslední patro. Vršek i boky (a případné mezery mezi patry) potřeme krémem, uhladíme špachtlí nebo cukrářskou stěrkou a dáme do lednice zchladit. 

Zatímco se dort chladí, připravíme polevu. Smetanu přivedeme k varu, odstavíme z ohně, nalámeme do ní čokoládu a metličkou promícháme dohladka. Za občasného promíchání necháme lehce vychladnout (tak abychom v polevě udrželi prst). 

Dort vyndáme z lednice, postavíme ho na mřížku a pod ní si dáme folii nebo pečící papír (ten zachytí stékající čokoládu). Celý dort polijeme polevou a případně uhladíme špachtlí. Dáme opět do lednice zchladit. 

Nakonec dort ozdobíme krémem pomocí hvězdicové špičky a necháme pár hodin proležet v lednici. 





Komentáře

  1. Krásný a určitě hodně jedlý dort. Jste moc šikovná paní Marcelo...

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný, značně finančně nákladný

    OdpovědětVymazat
  3. To je jak moje dcera, taky čokoláda nade vše :D se synem je to obtížnější, nemá rád šlehačku, krémy ani přemíru čokolády... většinou chce jahodový, obere jahody a párkrát ďobne do korpusu :) ale jednou už si dal asi půl porce Míša dortu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pul porce misa dortu? Tak to je uspech :o). Mozna bych mu zkusila predhodit skromne namazany mrkvovy dort.. nebo kolibříka?

      Vymazat
  4. Panečku, vypadá opravdu úžasně :)

    OdpovědětVymazat
  5. Hotovo. Snad se zdařil. Akorát jsem asi přešlehala krém, jestli je teda možné. Chuťově je skvělý, ale není tak krásně lesklý 😥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli myslite tou lesklosti na fotce ten tmavehnedy povrch, tak to je cokoladova poleva. Krem nako takovy je bledsi a jsou z nej treba ozdoby nahore na dortu..

      Vymazat
    2. Poleva lesklá byla. To jo 😁 Ale ten krémík byl jako hovňousky 😂

      Vymazat
    3. Asi sem ho taky preslehala, ani lesklý ani hladký.. 🤨

      Vymazat
  6. Marcelo ten vypadá skvěle, úplně jsem na něho dostala chuť :). Musím vyzkoušet :).

    OdpovědětVymazat
  7. Musím říct že moc super dort a taky velmi chutný 😊

    OdpovědětVymazat
  8. Poprve v životě jsem se odvazila upect dort. Pozadavek byl jasny. Čokoládovy dort. Na obrazku vypadá úžasně. I ve skutečnosti je úžasný. Chuťově dokonalý. I me se povedl. Suprove napsany recept, i pro amatera. 👌

    OdpovědětVymazat
  9. Tento dort jsem upekla k narozeninám, jen s tou obměnou, že jsem použila cream cheese místo mascarpone. Dort byl moc dobrý, a ještě lepší druhý a třetí den. Super recept, díky

    OdpovědětVymazat
  10. Dorty peču už jen ty od Vás, jsou naprosto úžasné a celá rodina je maximálně spokojená.

    OdpovědětVymazat
  11. Ten postup je absolutne genialni (a vyslo to, i kdyz mi tam moje mala pomocnice vrzla vsechny zloutky naraz). Jinak uz piskoty delat nebudu, to je sen, kdyz to jde bez kypriciho prasku. Diky za tyhle napady! At se dari! Petra

    OdpovědětVymazat
  12. Ten postup je absolutne genialni (a vyslo to, i kdyz mi tam moje mala pomocnice vrzla vsechny zloutky naraz). Jinak uz piskoty delat nebudu, to je sen, kdyz to jde bez kypriciho prasku. Diky za tyhle napady! At se dari! Petra

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den, vypadá moc hezky a tak jsem se rozhodla ho zkusit. Bohužel se mi "zdrcnul" krém, tak z původního zbyl jen korpus, zbytek jsem musela zainprovizovat a udělat jiný krém " co dům dal". Když děláte krém, máte mascarpone i ganache z lednice?? A ganache zašleháváte po lžicích?? Nevím, co se mohlo stát?? Děkuji, Jitka Vrňáková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den,mne se poprve stalo totez.Bylo to tim,ze byl krem preslehan.Po druhe a po treti uz jsem si davala pozor,abych slehala nezbytne dlouhou dobu a na nizke otacky a vzdy se povedl.Suroviny byly vytazene z lednice.

      Vymazat
    2. Záleží na mascarpone, některé se bohužel rádo sraží i po krátkém šlehání.

      Vymazat
  14. Skvělý dort. První dort, který jsem pekla a modlila jsem se ať to dopadne dobře protože byl k brachovým tricetinam, bracha chtěl vyloženě cokoladovo-bananovy, tak jsem našla tenhle recept, všichni byli nadšení, teď jsem v rodině za specialistu na pečení, přišla jsem k tomu jak slepý k houslím, recept je úplně jednoduchý i pro zacatecniky.

    OdpovědětVymazat
  15. Vinikajici dort. 🍰 Boží krém kombinace s smetana kakao čokoláda a ještě maskarpobe

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů