Tvarohový nekynutý koláč s drobenkou

Spolupráce

Milujete kynuté koláče s tvarohem a drobenkou? Takové jako od babičky? A nemáte na kynuté těsto čas nebo se ho prostě bojíte? Tak pro vás mám řešení:o) Upečte tenhle koláč, jehož těsto není vůbec kynuté, ale vypadá a chutná trochu podobně a hlavně je rychlé a nepotřebujete k tomu ani robota (nebo vypracované svaly) - vše lze lehce v ruce. Můžete na něj použít nějaké drobnější ovoce a nebo ho vůbec nedávat, koláč je skvělý i v "čisté" verzi. Já tentokrát použila borůvky, ale ozkoušenou mám i rebarboru a samotný tvaroh.

Recept vznikl ve spolupráci s Naší stravenkou, suroviny jsem sehnala v Lidlu a na jeden koláč se vejdete do 90 korunové stravenky.






Těsto (na koláčovou formu 27 cm)

225 g polohrubé mouky Castello
1/2 (=2 zarovnané lžičky) prášku do pečiva Castello
4 lžíce mléka
3 lžíce oleje
120 g měkkého tučného tvarohu Pilos
4 lžíce cukru krupice
-----------------------------------------------------
Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Připravíme si formu na koláč s průměrem 27 cm. Skleněná  nebo dobrá kameninová se nemusí ani vymazat, jiné povrchy buď vyložíme pečícím papírem (dobře drží, když ho před tím zmačkáme, namočíme a vyždímáme) nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Všechny suroviny na těsto propracujeme v ruce na konzistentní hmotu, která vypadá skoro jako kynuté těsto - téměř nelepí a je pružné. Těsto rozválíme na trochu větší plochu než je dno formy, přeneseme na dno a kraje lehce vytáhneme nahoru (do skleněné formy těsto jen vymačkám rukama).

Tvarohová vrstva:

500 g tučného tvarohu Pilos
50 g cukru  krupice
1 vanilkový cukr
2 vejce
2 hrsti drobného (i mraženého) ovoce (není nutné)
----------------------------------------------------------
Tvaroh, cukry a vejce vložíme do mísy a metličkou prošleháme. Vylijeme na připravené těsto a posypeme ovocem .

Drobenka

50 g hrubé mouky Castello
35 g cukru krupice
35 g povoleného másla Pilos
---------------------------------------
Všechny suroviny na drobenku zpracujeme prsty a posypeme koláč.

Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme 45 minut. Po upečení formu opatrně vyndáme a necháme zcela vychladnout.







Komentáře

  1. Tak do tohoto já jdu! Mňam! Děkuji. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Musím tenhle koláč moc pochválit. Je skvělý a s těstem se navíc moc dobře pracuje. Tenhle týden už ho dělám podruhé (moc tvarohu v lednici :-D ) a ještě zdaleka neomrzel. A je super i s meruňkami. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Pro inspiraci sem chodím často, spousta skvělých receptů. Ale tenhle koláč musím zvlášť pochválit. Je fakt geniální. To těsto je univerzální voják. Jednoduché, ale přitom efektní. Většinou dělám jen s tvarohovo-ovocnou náplní bez drobenky, ale dá se naplnit skoro čímkoliv. Takže díky za tenhle recept!

    OdpovědětVymazat
  4. Dobry den!
    Miluju kynuta testa, rada s nimi pracuji a radi je jime 😆 obzvlast valasske frgaly. Bohuzel je to dost casove narocne a tak jsem vyzkousela vase testo! Je to absolutni pecka, skvele se s nim pracuje, je variabilni , muzete klidne dat o pulku vic tvarohu do testa a stejne se povede. Jsem nadsena jak rychle jednoduse se da dojit k TOP vysledku.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů