Tvarohový nekynutý koláč s drobenkou

Spolupráce

Milujete kynuté koláče s tvarohem a drobenkou? Takové jako od babičky? A nemáte na kynuté těsto čas nebo se ho prostě bojíte? Tak pro vás mám řešení:o) Upečte tenhle koláč, jehož těsto není vůbec kynuté, ale vypadá a chutná trochu podobně a hlavně je rychlé a nepotřebujete k tomu ani robota (nebo vypracované svaly) - vše lze lehce v ruce. Můžete na něj použít nějaké drobnější ovoce a nebo ho vůbec nedávat, koláč je skvělý i v "čisté" verzi. Já tentokrát použila borůvky, ale ozkoušenou mám i rebarboru a samotný tvaroh.

Recept vznikl ve spolupráci s Naší stravenkou, suroviny jsem sehnala v Lidlu a na jeden koláč se vejdete do 90 korunové stravenky.






Těsto (na koláčovou formu 27 cm)

225 g polohrubé mouky Castello
1/2 (=2 zarovnané lžičky) prášku do pečiva Castello
4 lžíce mléka
3 lžíce oleje
120 g měkkého tučného tvarohu Pilos
4 lžíce cukru krupice
-----------------------------------------------------
Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Připravíme si formu na koláč s průměrem 27 cm. Skleněná  nebo dobrá kameninová se nemusí ani vymazat, jiné povrchy buď vyložíme pečícím papírem (dobře drží, když ho před tím zmačkáme, namočíme a vyždímáme) nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Všechny suroviny na těsto propracujeme v ruce na konzistentní hmotu, která vypadá skoro jako kynuté těsto - téměř nelepí a je pružné. Těsto rozválíme na trochu větší plochu než je dno formy, přeneseme na dno a kraje lehce vytáhneme nahoru (do skleněné formy těsto jen vymačkám rukama).

Tvarohová vrstva:

500 g tučného tvarohu Pilos
50 g cukru  krupice
1 vanilkový cukr
2 vejce
2 hrsti drobného (i mraženého) ovoce (není nutné)
----------------------------------------------------------
Tvaroh, cukry a vejce vložíme do mísy a metličkou prošleháme. Vylijeme na připravené těsto a posypeme ovocem .

Drobenka

50 g hrubé mouky Castello
35 g cukru krupice
35 g povoleného másla Pilos
---------------------------------------
Všechny suroviny na drobenku zpracujeme prsty a posypeme koláč.

Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme 45 minut. Po upečení formu opatrně vyndáme a necháme zcela vychladnout.







Komentáře

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů