Dort s máslovým piškotem, krémem z mascarpone, šlehačky a tvarohu

Když měla dcerka letos svátek, jako obvykle jsem se jí ptala, jaký chce dort. Tak prý má být politý čokoládou, ale jinak světlý, nahoře maliny, jahody a borůvky a všude krémové bobečky:o) Přání jsem jí splnila a udělala tak trochu dort v retro vzhledu..  Tak jestli jste na něj dostali chuť, pusťte se do něj, není náročný a vsadím se, že bude chutnat všem!



Korpus (forma 22 cm)

6 menších až středních vajec (nebo 5 velkých)
150 g cukru krupice
150 g hladké mouky
30 g másla
1 lžička prášku do pečiva
-----------------------------------------------------
Troubu rozehřejeme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Formu o průměru 22 cm vyložíme pečícím papírem, kraje necháme jak jsou (když je nevymažeme, těsto se na ně přilepí a korpus je hezky rovný, neodskakuje a piškot nevypadá jako kužel).

Máslo si rozpustíme a necháme trochu zchladnout.

Celá vejce vložíme do mísy, přidáme všechen cukr a šleháme, dokud směs asi 3x nenabyde. Že jsou vajíčka správně našlehaná poznáte tak, že směs má světlou barvu a když šlehač vypneme a metlu zvedneme, těsto z metly stéká pomalu a když doteče na zbytek těsta, chvíli na drží tvar.

Za stálého šlehání přidáme tenkým pramínkem postupně všechno máslo (nesmí být horké!) a necháme prošlehat.

V suché misce si smícháme hladkou mouku a prášek do pečiva a směs přidáme k vaječné směsi a stěrkou opatrně zapracujeme a vytvoříme hladké těsto. To vylijeme do formy a pečeme 40 - 50 minut. Upečený piškot poznáme tak, že při zatlačení prstem na povrch se nepropadá, ale jemně pruží a po vpíchnutí doprostřed vyjde špejle suchá.

Formu vyndáme z trouby a necháme 10 minut chladnout na mřížce. Poté objedme nožem boky, sundáme okruží a odstraníme i spodek formy. Necháme na mřížce zcela vychladnout.

Krém

500 g mascarpone
200  ml smetany ke šlehání
250 g tužšího tvarohu ve vaničce
20 g vanilkového cukru
70 g cukru moučka
---------------------------------------------------
Pro tento krém je nutné mít k dispozici sušší vaničkový tvaroh, aby vám krém netekl. Já používám bezlaktozový tvaroh z Alberta, je ve vaničce, ale hodně tuhý. Pokud máte hodně měkký, nechte ho alespoň dvě hodiny vykapat přes plátýnky a nebo místo tvarohu dejte o 150 g mascarpone a 100 ml smetany více.

Vychlazené mascarpone a smetanu stejné teploty vložíme do mísy společně s oběma cukry. Šlehač zapneme na nižší otáčky a vše asi minutu mícháme. Pak zvýšíme otáčky na maximum a šleháme, dokud se nevytvoří pevný krém.  Nakonec po lžicích zašleháme tvaroh.

Sestavení

Malinová nebo rybízová marmeláda
-----------------------------------------------
Korpus si 2x prořízneme. Připravíme si tác, na kterém budeme dort servírovat a na střed rozmažeme malé množství krému a na něj položíme první plát (spodní). Asi dvě lžíce marmelády rozetřeme na piškot (ne až do krajů), následuje asi čtvrtna krému, kterou rovnoměrně rozetřeme po celém plátu a zarovnáme velkým nožem nebo cukrářskou kartou. Položíme druhý plát a postup opakujeme.

Takto se dostaneme až ke 3. plátu, který nepotíráme marmeládou. Nyní máme sestavený dort a zbývá ho potřít krémem a zahladit. Na vršek a boky naneseme další krém a pomocí stěrky a cukrářské karty dort zahladíme a dáme vychladit.

Zbytek krému si vložíme do zdobičky a necháme na finální ozdobení vršku dortu.

Čokoládová poleva

50 g hořké čokolády (50% kakaa)
30 g másla
+ drobnější ovoce na zdobení
----------------------------------------------
Čokoládu a máslo vložíme do misky a ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpustíme. Směs necháme zchladnout tak, aby byla stále tekutá, ale šel v ní udržet prst. Přendáme čokoládu do dávkovací trubičky nebo do malé konvičky na mléko s úzkým hrdlem. Dort vyndáme z lednice a po okrajích ho opatrně polijeme čokoládou, kterou každou chvíli přelijeme i přes okraj, aby začala stékat dolů. Čokoláda je jen na kraji dortu, nepoléváme celou vrchní plochu.

Dort vrátíme do lednice a necháme zatuhnout čokoládovou polevu.

Drobné ovoce omyjeme, osušíme a posypeme trochou cukru krupice a necháme asi 10 minut stát - ovoce se tak částečně zakonzervuje a nebude osychat ani se kazit. 

Po pár minutách můžeme dort dozdobit. Nahoře tvoříme třeba růžičky (špičkou 2D) nebo menší vroubkované bobečky (špička 21 nebo 32). Mezi krém dáváme kousky ovoce.

Vrátíme dort zpět do lednice a necháme ho alespoň 3 hodiny rozležet.








A ten samý dort, který putoval do školky - liší se jen tím, že je pečený ve formě s průměrem 27 cm, prokrojený je jen jednou, do krému vevnitř jsem nacpala i spoustu malin a krém nahoře jsem obarvila rybízovou marmeládou a troškou gelové barvy.


Komentáře

  1. Moc pěkný dort, určitě vyzkouším. Děkuji..

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, když bych dort pekla ve formě 24cm, myslíte, že se bude dát překrojit 2x?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zaměřte si výšku dortu a rozpocit

      Vymazat
  3. Dobrý den, chci se zeptat ohledně tvarohu - používáte ten bezlaktozovy odtucneny Nature's promise?

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, děkuji za super recept. Do krému jsem rozmixovala ještě lesní ovoce a je naprosto luxusní :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, dělala jsem dort přesně podle receptu krok za krokem, ale těsto vůbec nevyběhlo. Nevíte čím to může být?

    OdpovědětVymazat
  6. Prosim Vas, chci se zeptat ke kremu - smichala jsem mascarpone a smetanu a cele se to “zdrclo” a vubec nechtelo spojit natoz vyslehat. Co jsem udelala spatne? Oboje melo stejnou teplotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jake jste pouzila mascarpone?myslim znacku.. nektere se velmi rado srazi... nedam dopustit na mascarpone z Lidlu, to se mi nesrazilo nikdy.

      Vymazat
    2. Jestli se to zdrclo ještě před šleháním, tak se to někdy dá zachránit zahřátím nad parou s pomalým mícháním. Když se suroviny spojí, tak schladit a občas míchnout, aby se neoddělil při chladnutí tuk. A nakonec vyšlehat. Mě se to stalo, když jsem měla suroviny studené. Když jsem nechala vše zteplat na pokojovou teplotu, tak nikdy nebyl problém.

      Vymazat
  7. Díky za tento recept. Pekla jsem poprvé před dvěma lety k prvním narozeninám a od té doby pečeme jen ten. A i manžel si ho vyžádal k svým narozeninám :). Obměňuji jen ovoce a zdobení. Krém je luxusní :-p

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, dělala jsem korpus přesně podle receptu, ale vůbec mi nevybehl. Je vysoký cca 2 cm, to 2x neprokrojim. Nevím, kde se stala chyba. Z 6 vajec by ten korpus měl vypadat jinak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak vyoadalo testo pred nalitim do formy? Melo by byt nadychane tak jako tesne po naslehani vajec. Bud jste malo naslehala vajicka a nebo se vam testo lehce srazilo pri pridani masla (napr. Rychle naliti masla do naslehanych vajec) a kleslo.

      Vymazat
    2. Pravé ze těsto bylo krásné nadychane, až mě samotnou překvapilo. Máslo mělo pokojovou teplotu a praminkem jsem ho pomalu pridavala do těsta. A taky mi šlo do kopečku, a to jsem nevymazala boky formy. Možná to bude tím, ze forma je teflonova? Děkuji za odpověď.

      Vymazat
    3. A při pečení vůbec nevystoupalo a nebo vystoupalo a pak spadlo? Pokud za druhá možnost, tak byl korpus nedopečený a po vypnutí se srazil a spadnul...

      V teflonové formě bych problém neviděla.... bude mít podobné vlastnosti jako obyč plechová, kterou mám já.

      Vymazat
    4. Vystoupalo a pak spadlo. Ještě mě napadá, ze by byla chyba v horkovzdusne troubě? Korpus je dopeceny, špejle vyšla sucha. Zkusím korpus udělat za čas ještě jednou a uvidíme, jak se povede.

      Vymazat
    5. Jestli vystoupalo a spadlo, tak chtelo jeste chvili pect....

      Vymazat
  9. Již jsem dělala na dvoje narozeniny a sklidila jsem jen samou chválu. Ten krém je opravdu luxusní. Moc děkuji.

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den jak to mam prosím udělat pokud mam jen 65 %cokoladu ?pujde to ?dekuji

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den. Chci se zeptat na vaši zkušenost s krémem z mascarpone. Občas se mi stane, že mi dort s krémem z mascarpone druhý nebo třetí den nahoře popraská. Nevíte čím by to mohlo být?

    OdpovědětVymazat
  12. Super recept, lahodný krém 👍

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den, dělala jsem dort poprvé, také mi nevyběhl ,ale s tím jsem si poradilla. Ale krém byl hrudkovatý a nebyl moc tuhý także mi z těch krajů stékal. Neměla jsem tvaroh ve vaničce(u nás Lidl není), ale v kostce. Neměla jsem ho nechat překapat přes plátýnko, abych z něj dostala co nejvíce tekutiny? Děkuji za odpověď!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takhle bohužel nejde posoudit, kde se stala chyba. Hrudky mohly být ze sraženého mascarpone a nebo z tvarohu v kostce. On se ten tvaroh v kostce chová jinak nez ve vaničce..

      Vymazat
  14. Dobrý den, chystám se dělat dort podle vašeho receptu, jen u nás vedeme pouze formu na korpus o průměru 27cm. Myslíte, že půjde i tak překrojit dvakrát? Nebo mám udělat z 1,5 dávky ? Pokud z 1,5 dávky, tak bych měla asi udělat více krému, že? Myslíte, že by stačilo přidat více šlehačky (Smetany) ať nemusím letět opět do obchodu pro další mascarpone a tvarohu? Děkuji a omlouvám se za možná hloupý dotaz, budu péct svůj první dort, tak bych nerada něco pokazila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsem si teprve všimla vašeho druhého dortíku, který je sice nižší, ale stejně hezký. Takže se omlouvám za zbytečný dotaz a děkuji za super recept. Snad se dort povede :)

      Vymazat
    2. Nic se neděje. Každopádně kdybyste chtěla přeci jen péct stejně vysoký, ale ve formě 27 cm, potřebujete 1.5 násobek surovin.

      Vymazat
  15. Děkuji za recept
    .dnes ho bude péct.poprve tak doufám že to zvládnu

    OdpovědětVymazat
  16. Tak to je poprve, co mi korpus vubec nevyběhl:( Po vyslehani nadychane, po pridani mouky spadlo. Vzdy jsem pekla podle jineho receptu a povedlo se. Pro me tedy recept zklamani, i kdyz vypada moc krasne
    .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je mi líto, že se nepovedlo. Nezamíchala jste tu mouku příliš prudce? Našlehaná vajíčka se nesmí prudce míchat s moukou, může se stát, že celé těsto spadne a v troubě už nenabyde, protože ho mícháním člověk "umlátí".

      Vymazat
  17. Dobrý den, dělala jsem poprvé k narozeninám a byl výborný, sklidil obrovský úspěch. Mám dotaz, dá se stejné těsto použít např. na muffinky? :) Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když už tak spíš na cupcaky, protože samotné to těsto bez krému bude suché.

      Vymazat
  18. Mozna se zeptam uplne blbe, ale nemam moc zkusenosti, tu smetanu nejdrive vysleham na slehacku a pak smicham s mascarpone? Nebo micham s mascarpone tekutou smetanu? :-) diky moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak je popsano v receptu, smetanu tekutou i mascarpone stejne teploty vlozte do misy, spolecne na nizke otazky promichejte a nasledne spolu vyslehejte. Smetana se dopredu samotna nesleha.

      Vymazat
  19. Dobrý den. Zítra budu Váš dort péci a už se na to těším:) A co se týče tvarohu - ráda použiji bezlaktózový, ale má být odtucneny, jak zde již jednou zaznělo, nebo může byt i polotucny? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to celkem jedno, aktualne prodavaji vsude polotučný, tak vemte ten 😁. Já jsem ty komentáře psala, když byl na trhu k dispozici jen odtučněný bezlakto tvaroh.

      Vymazat
  20. Krém luxusní, ale korpus se také srazil/nevyběhl (také 2cm, jak píše paní výše), přitom těsto bylo i po zamíchání mouky nádherně nadýchané, skoro se mi nevešlo do mísy. Při 1,5 dávce by člověk při dnešních cenách vajec zaplakal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skuste spravit obycajnu piskotu, kde sa bielka vyslahaju osobitne a potom sa zaslahavaju pomaly zltka a muka sa zamiesa uz len jemne rucne

      Vymazat
  21. Dobry den, asi hloupy dotaz, ale chtela bych se zeptat zda mohu krem pripravit vecer, naplnit dort a zbytek kremu nechat v lednici do druheho dne na ozdobeni?Moc nepecu a nemam zkusenosti. Dekuji

    OdpovědětVymazat
  22. Dobrý den, upekla jsem podle návodu korpus. Po upečení byl krásne kulatý nadychany ale pak když začal chladnou tak začal klesat a pak splasknul. Nevíte čím to je? Dekuji

    OdpovědětVymazat
  23. Ahojky...Chci se zeptat lze krém použít i na obmaz dortu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě dá, jen nedělejte ten obmaz moc tlustý, krém není nijak ultra tuhý (záleží na tuhosti použitého tvarohu).

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů