Dort s máslovým piškotem, krémem z mascarpone, šlehačky a tvarohu

Když měla dcerka letos svátek, jako obvykle jsem se jí ptala, jaký chce dort. Tak prý má být politý čokoládou, ale jinak světlý, nahoře maliny, jahody a borůvky a všude krémové bobečky:o) Přání jsem jí splnila a udělala tak trochu dort v retro vzhledu..  Tak jestli jste na něj dostali chuť, pusťte se do něj, není náročný a vsadím se, že bude chutnat všem!



Korpus (forma 22 cm)

6 menších až středních vajec (nebo 5 velkých)
150 g cukru krupice
150 g hladké mouky
30 g másla
1 lžička prášku do pečiva
-----------------------------------------------------
Troubu rozehřejeme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Formu o průměru 22 cm vyložíme pečícím papírem, kraje necháme jak jsou (když je nevymažeme, těsto se na ně přilepí a korpus je hezky rovný, neodskakuje a piškot nevypadá jako kužel).

Máslo si rozpustíme a necháme trochu zchladnout.

Celá vejce vložíme do mísy, přidáme všechen cukr a šleháme, dokud směs asi 3x nenabyde. Že jsou vajíčka správně našlehaná poznáte tak, že směs má světlou barvu a když šlehač vypneme a metlu zvedneme, těsto z metly stéká pomalu a když doteče na zbytek těsta, chvíli na drží tvar.

Za stálého šlehání přidáme tenkým pramínkem postupně všechno máslo (nesmí být horké!) a necháme prošlehat.

V suché misce si smícháme hladkou mouku a prášek do pečiva a směs přidáme k vaječné směsi a stěrkou opatrně zapracujeme a vytvoříme hladké těsto. To vylijeme do formy a pečeme 40 - 50 minut. Upečený piškot poznáme tak, že při zatlačení prstem na povrch se nepropadá, ale jemně pruží a po vpíchnutí doprostřed vyjde špejle suchá.

Formu vyndáme z trouby a necháme 10 minut chladnout na mřížce. Poté objedme nožem boky, sundáme okruží a odstraníme i spodek formy. Necháme na mřížce zcela vychladnout.

Krém

500 g mascarpone
200  ml smetany ke šlehání
250 g tužšího tvarohu ve vaničce
20 g vanilkového cukru
70 g cukru moučka
---------------------------------------------------
Pro tento krém je nutné mít k dispozici sušší vaničkový tvaroh, aby vám krém netekl. Já používám bezlaktozový tvaroh z Alberta, je ve vaničce, ale hodně tuhý. Pokud máte hodně měkký, nechte ho alespoň dvě hodiny vykapat přes plátýnky a nebo místo tvarohu dejte o 150 g mascarpone a 100 ml smetany více.

Vychlazené mascarpone a smetanu stejné teploty vložíme do mísy společně s oběma cukry. Šlehač zapneme na nižší otáčky a vše asi minutu mícháme. Pak zvýšíme otáčky na maximum a šleháme, dokud se nevytvoří pevný krém.  Nakonec po lžicích zašleháme tvaroh.

Sestavení

Malinová nebo rybízová marmeláda
-----------------------------------------------
Korpus si 2x prořízneme. Připravíme si tác, na kterém budeme dort servírovat a na střed rozmažeme malé množství krému a na něj položíme první plát (spodní). Asi dvě lžíce marmelády rozetřeme na piškot (ne až do krajů), následuje asi čtvrtna krému, kterou rovnoměrně rozetřeme po celém plátu a zarovnáme velkým nožem nebo cukrářskou kartou. Položíme druhý plát a postup opakujeme.

Takto se dostaneme až ke 3. plátu, který nepotíráme marmeládou. Nyní máme sestavený dort a zbývá ho potřít krémem a zahladit. Na vršek a boky naneseme další krém a pomocí stěrky a cukrářské karty dort zahladíme a dáme vychladit.

Zbytek krému si vložíme do zdobičky a necháme na finální ozdobení vršku dortu.

Čokoládová poleva

50 g hořké čokolády (50% kakaa)
30 g másla
+ drobnější ovoce na zdobení
----------------------------------------------
Čokoládu a máslo vložíme do misky a ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpustíme. Směs necháme zchladnout tak, aby byla stále tekutá, ale šel v ní udržet prst. Přendáme čokoládu do dávkovací trubičky nebo do malé konvičky na mléko s úzkým hrdlem. Dort vyndáme z lednice a po okrajích ho opatrně polijeme čokoládou, kterou každou chvíli přelijeme i přes okraj, aby začala stékat dolů. Čokoláda je jen na kraji dortu, nepoléváme celou vrchní plochu.

Dort vrátíme do lednice a necháme zatuhnout čokoládovou polevu.

Drobné ovoce omyjeme, osušíme a posypeme trochou cukru krupice a necháme asi 10 minut stát - ovoce se tak částečně zakonzervuje a nebude osychat ani se kazit. 

Po pár minutách můžeme dort dozdobit. Nahoře tvoříme třeba růžičky (špičkou 2D) nebo menší vroubkované bobečky (špička 21 nebo 32). Mezi krém dáváme kousky ovoce.

Vrátíme dort zpět do lednice a necháme ho alespoň 3 hodiny rozležet.








A ten samý dort, který putoval do školky - liší se jen tím, že je pečený ve formě s průměrem 27 cm, prokrojený je jen jednou, do krému vevnitř jsem nacpala i spoustu malin a krém nahoře jsem obarvila rybízovou marmeládou a troškou gelové barvy.


Komentáře

  1. Moc pěkný dort, určitě vyzkouším. Děkuji..

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, když bych dort pekla ve formě 24cm, myslíte, že se bude dát překrojit 2x?

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, chci se zeptat ohledně tvarohu - používáte ten bezlaktozovy odtucneny Nature's promise?

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, děkuji za super recept. Do krému jsem rozmixovala ještě lesní ovoce a je naprosto luxusní :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, dělala jsem dort přesně podle receptu krok za krokem, ale těsto vůbec nevyběhlo. Nevíte čím to může být?

    OdpovědětVymazat
  6. Prosim Vas, chci se zeptat ke kremu - smichala jsem mascarpone a smetanu a cele se to “zdrclo” a vubec nechtelo spojit natoz vyslehat. Co jsem udelala spatne? Oboje melo stejnou teplotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jake jste pouzila mascarpone?myslim znacku.. nektere se velmi rado srazi... nedam dopustit na mascarpone z Lidlu, to se mi nesrazilo nikdy.

      Vymazat
    2. Jestli se to zdrclo ještě před šleháním, tak se to někdy dá zachránit zahřátím nad parou s pomalým mícháním. Když se suroviny spojí, tak schladit a občas míchnout, aby se neoddělil při chladnutí tuk. A nakonec vyšlehat. Mě se to stalo, když jsem měla suroviny studené. Když jsem nechala vše zteplat na pokojovou teplotu, tak nikdy nebyl problém.

      Vymazat
  7. Díky za tento recept. Pekla jsem poprvé před dvěma lety k prvním narozeninám a od té doby pečeme jen ten. A i manžel si ho vyžádal k svým narozeninám :). Obměňuji jen ovoce a zdobení. Krém je luxusní :-p

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, dělala jsem korpus přesně podle receptu, ale vůbec mi nevybehl. Je vysoký cca 2 cm, to 2x neprokrojim. Nevím, kde se stala chyba. Z 6 vajec by ten korpus měl vypadat jinak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak vyoadalo testo pred nalitim do formy? Melo by byt nadychane tak jako tesne po naslehani vajec. Bud jste malo naslehala vajicka a nebo se vam testo lehce srazilo pri pridani masla (napr. Rychle naliti masla do naslehanych vajec) a kleslo.

      Vymazat
    2. Pravé ze těsto bylo krásné nadychane, až mě samotnou překvapilo. Máslo mělo pokojovou teplotu a praminkem jsem ho pomalu pridavala do těsta. A taky mi šlo do kopečku, a to jsem nevymazala boky formy. Možná to bude tím, ze forma je teflonova? Děkuji za odpověď.

      Vymazat
    3. A při pečení vůbec nevystoupalo a nebo vystoupalo a pak spadlo? Pokud za druhá možnost, tak byl korpus nedopečený a po vypnutí se srazil a spadnul...

      V teflonové formě bych problém neviděla.... bude mít podobné vlastnosti jako obyč plechová, kterou mám já.

      Vymazat
    4. Vystoupalo a pak spadlo. Ještě mě napadá, ze by byla chyba v horkovzdusne troubě? Korpus je dopeceny, špejle vyšla sucha. Zkusím korpus udělat za čas ještě jednou a uvidíme, jak se povede.

      Vymazat
    5. Jestli vystoupalo a spadlo, tak chtelo jeste chvili pect....

      Vymazat
  9. Již jsem dělala na dvoje narozeniny a sklidila jsem jen samou chválu. Ten krém je opravdu luxusní. Moc děkuji.

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den jak to mam prosím udělat pokud mam jen 65 %cokoladu ?pujde to ?dekuji

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den. Chci se zeptat na vaši zkušenost s krémem z mascarpone. Občas se mi stane, že mi dort s krémem z mascarpone druhý nebo třetí den nahoře popraská. Nevíte čím by to mohlo být?

    OdpovědětVymazat
  12. Super recept, lahodný krém 👍

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů