Marocké kuře

Spolupráce

Abych řekla pravdu, tak mám ráda hlavně evropskou (mnohdy českou) kuchyni, ale občas do ní zabloudí nějaký ten zámořský kousek, který si zamiluju. Ten případ je i marocké kuře, kterému jsem propadla po prvním ochutnání. Lehce nasládlá chuť, vůně arabského jídla a k tomu šťavnaté kousky kuřecího. Seznam ingrediencí je trochu delší, ale nebojte se toho, jídlo je to jednoduché a chutná i dětem (teda aspoň těm mým ano).

Recept vznikl ve spolupráci s Naše stravenka, suroviny byly nakoupeny v Lidlu a za jednu 90 korunovou stravenku pořídíte vše na minimálně dvě porce.




Na 4 porce:

4 kuřecí stehna s kůží (nebo 4 horní stehna a 4 paličky)
2 lžičky soli
pepř
1 lžíce oleje
koření:
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • 1/2 lžičky koriandru
  • 1 lžička skořice
2 lžíce hladké mouky
1 chemicky neošetřený citron
5 stroužků česneku
1 větší cibule
250 ml kuřecího vývaru
2 lžičky medu
3 střední mrkve
---------------------------------------------------------
Kuřecí stehna rozdělíme na horní a spodní stehna, posypeme je solí (vydatně) a pepřem a necháme odpočívat.

Do misky dáme všechno koření, přisypeme mouku a smícháme. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Citron omyjeme a nastrouháme kůru z něj (jen žlutou část).

Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo.

Ve vyšší pánvi nebo kastrolu (na který máme pokličku) rozpálíme olej a vložíme na něj všechny porce kuřete. Necháme ze všech stran zatáhnout a smažíme dozlatova (asi 7 minut). Pak kuře z pánve vyndáme a necháme na talíři odpočívat. Pokračujeme v přípravě dál, ale kontrolujeme maso - když  trochu zchladne, oloupeme ze všech kousků kůži.

Stáhneme  trochu oheň a do pánve vsypeme cibuli. Za občasného míchání jí osmažíme dozlatova. Pak přisypeme česnek a půl minuty mícháme, aby se rozvoněl. Následně do pánve přisypeme koření s moukou, promícháme a zahříváme asi minutu do rozvonění.

Směs zalijeme vývarem, přidáme nastrouhanou kůru z citronu, med a vařečkou ze dna pánve seškrábeme napečené kousky a rozmícháme v omáčce. Pak vrátíme maso (zbavené kůže) i se šťávou, kterou pustilo na talíř, přivedeme k varu, zakryjeme poklicí, stáhneme plamen a vaříme 10 minut.

Mezitím si oškrábeme mrkev a nařežeme ji na půl kolečka. Přidáme do pánve, vrátíme poklici a na mírném plameni vaříme 45 minut.

Po uvaření přidáme do omáčky lžíci šťávy z citronu, promícháme, ochutnáme a případně dochutíme solí, pepřem nebo citronem.

Podáváme s kuskusem nebo rýží. V obou případech můžeme při přípravě přidat rozinky (malou hrst na jednu porci) přímo do vody, ve které kuskus nebo rýží připravujeme.



Zdrojhttps://www.onceuponachef.com/recipes/moroccan-chicken-tagine.html

Komentáře

  1. Olga Eliášková19. února 2019 v 16:07

    Opět skvělý recept. Všem moc chutnalo. Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů