pátek 15. února 2019

Marocké kuře

Spolupráce

Abych řekla pravdu, tak mám ráda hlavně evropskou (mnohdy českou) kuchyni, ale občas do ní zabloudí nějaký ten zámořský kousek, který si zamiluju. Ten případ je i marocké kuře, kterému jsem propadla po prvním ochutnání. Lehce nasládlá chuť, vůně arabského jídla a k tomu šťavnaté kousky kuřecího. Seznam ingrediencí je trochu delší, ale nebojte se toho, jídlo je to jednoduché a chutná i dětem (teda aspoň těm mým ano).

Recept vznikl ve spolupráci s Naše stravenka, suroviny byly nakoupeny v Lidlu a za jednu 90 korunovou stravenku pořídíte vše na minimálně dvě porce.




Na 4 porce:

4 kuřecí stehna s kůží (nebo 4 horní stehna a 4 paličky)
2 lžičky soli
pepř
1 lžíce oleje
koření:
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • 1/2 lžičky koriandru
  • 1 lžička skořice
2 lžíce hladké mouky
1 chemicky neošetřený citron
5 stroužků česneku
1 větší cibule
250 ml kuřecího vývaru
2 lžičky medu
3 střední mrkve
---------------------------------------------------------
Kuřecí stehna rozdělíme na horní a spodní stehna, posypeme je solí (vydatně) a pepřem a necháme odpočívat.

Do misky dáme všechno koření, přisypeme mouku a smícháme. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Citron omyjeme a nastrouháme kůru z něj (jen žlutou část).

Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo.

Ve vyšší pánvi nebo kastrolu (na který máme pokličku) rozpálíme olej a vložíme na něj všechny porce kuřete. Necháme ze všech stran zatáhnout a smažíme dozlatova (asi 7 minut). Pak kuře z pánve vyndáme a necháme na talíři odpočívat. Pokračujeme v přípravě dál, ale kontrolujeme maso - když  trochu zchladne, oloupeme ze všech kousků kůži.

Stáhneme  trochu oheň a do pánve vsypeme cibuli. Za občasného míchání jí osmažíme dozlatova. Pak přisypeme česnek a půl minuty mícháme, aby se rozvoněl. Následně do pánve přisypeme koření s moukou, promícháme a zahříváme asi minutu do rozvonění.

Směs zalijeme vývarem, přidáme nastrouhanou kůru z citronu, med a vařečkou ze dna pánve seškrábeme napečené kousky a rozmícháme v omáčce. Pak vrátíme maso (zbavené kůže) i se šťávou, kterou pustilo na talíř, přivedeme k varu, zakryjeme poklicí, stáhneme plamen a vaříme 10 minut.

Mezitím si oškrábeme mrkev a nařežeme ji na půl kolečka. Přidáme do pánve, vrátíme poklici a na mírném plameni vaříme 45 minut.

Po uvaření přidáme do omáčky lžíci šťávy z citronu, promícháme, ochutnáme a případně dochutíme solí, pepřem nebo citronem.

Podáváme s kuskusem nebo rýží. V obou případech můžeme při přípravě přidat rozinky (malou hrst na jednu porci) přímo do vody, ve které kuskus nebo rýží připravujeme.



Zdrojhttps://www.onceuponachef.com/recipes/moroccan-chicken-tagine.html

1 komentář:

  1. Olga Eliášková19. února 2019 16:07

    Opět skvělý recept. Všem moc chutnalo. Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat